Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi açıklarında cumartesi akşamı meydana gelen 4 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan artçı zinciri, bölgede tedirginlik yarattı. AFAD verilerine göre ana sarsıntıdan sonra büyüklükleri 1 ile 2,5 arasında değişen 30’dan fazla deprem kaydedildi; gece yarısı ise 3,5 büyüklüğünde yeni bir sarsıntı daha yaşandı.
Hürriyet’in haberine göre Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ayvacık açıklarında yaşanan depremlerin bölgedeki normal sismik aktiviteyle uyumlu olduğunu belirterek paniğe gerek olmadığını ifade etti.
Pampal, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey ve güney kollarının batı uçlarının bu bölgede yer aldığını hatırlatarak, Ayvacık çevresinin iki aktif fay kolunun arasında bir geçiş bölgesi olduğunu söyledi.
Uzman isim, Ayvacık ve çevresinin tarih boyunca büyük depremler gördüğünü de hatırlattı:
Prof. Dr. Pampal, bölgedeki mini deprem fırtınasının büyük bir depremin habercisi olmadığını vurguladı ve “Tali faylar en fazla 45 büyüklüğünde deprem üretir. Daha doğu bölgelerde 67 büyüklüğü mümkündür ancak Ayvacık açıkları için şu an büyük risk görünmüyor” dedi.
Ayvacık’a en yakın etkili fayın Edremit Körfezi’ndeki fay olduğuna dikkat çeken Pampal, 1944’te buradaki yıkıcı depremin unutulmaması gerektiğini söyledi.
Sosyal medyada depremlerin Sındırgı ile ilişkilendirildiği iddiaları reddeden Pampal, asıl endişe edilmesi gereken hattı işaret etti. Prof. Dr. Pampal, “En tehlikeli alan BandırmaGemlikİznikGeyvePamukova hattındaki faydır. İznik’te 1065 yılında 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi ve bu fay o günden bu yana kırılmadı. Yaklaşık 900 yıldır enerji biriktiriyor” dedi.
Pampal, özellikle Gemlik’in Türkiye’nin en riskli yerleşimlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, yapı stokunun acilen incelenmesi gerektiğini ifade etti. İznik için de benzer bir uyarıda bulunan Pampal, 1065 depreminin ardından bazilikanın yıkılıp su altında kaldığını hatırlattı.
Deprem uzmanı, Bursa Ovası’ndan geçen Bursa Fayı’nın 1855’te iki büyük deprem ürettiğini hatırlatarak riskin bugün de devam ettiğini söyledi.
Pampal, küçük depremlerin büyük bir depremi geciktirmediğini belirterek, “Bu küçük sarsıntılar büyük depremle kıyaslandığında çok küçük. Ama bize bir mesaj veriyor: Bu fay aktif ve zamanı geldiğinde kırılacak. Ne zaman olur bilemeyiz, ama hazırlığı ciddiye almak gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
Gerçek Gündem
Kaynak: Hürriyet
Milyonlarca lira zarar ettirilen 'Kıyak villa' ihalesinde yeni gelişme! Büyükşehir Belediyesi'nden "iade edin" talimatı!110 izlenme
Mimarlar Odası HSK'ya başvuracak: Hakim Esat Toklu meslekten çıkarılsın57 izlenme
Son ankette dikkat çeken sonuçlar: Millet İttifakı farkı açıyor!50 izlenme
29 Ekim kutlamaları yasaklanacak mı? İstanbul Valiliği'nden açıklama162 izlenme
Asgariye acilen zam yapılmalı21 izlenme
SSK, Bağkur, Dul Yetim Aylığı alanlar dikkat! Bayram ikramiyesi hangi tarihte ödenecek?63 izlenme
Kılıçdaroğlu'na yumruk atmıştı: Osman Sarıgün'e koronavirüs karantinası!141 izlenme
Taş ocağını büyütmek isteyen firma yetkililerini köylüler ‘kapıdan kovdu’155 izlenme