Corona virüsü dünya genelinde can almaya devam ederken, salgını bitirmek için aşılama kampanyaları da aralıksız sürüyor. Aşıların etkinliğiyle ilgili tartışmalar da yeni ortaya çıkan mutasyonlarla birlikte alevleniyor.
Mutasyona karşı etkisi değerlendirilen son aşılardan biri, Türkiye’nin de 50 milyon doz satın aldığı Çinli şirket Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac oldu. Brezilya’nın Sao Paulo Üniversitesi ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları, CoronaVac’ın antikor geliştirme sürecini inceledi.
Araştırmacıların dün yayımladıkları ancak henüz hakemli değerlendirmeden geçmemiş makaleye göre, CoronaVac’la aşılanan sekiz kişiden alınan plazma örnekleri, aşının corona virüsünün Brezilya’da ortaya çıkan P.1 mutasyonuna (20J/501Y.V3) karşı yeterli antikor gelişimi sağlayamadığını ortaya koydu.
AĞIR GEÇİRMEYİ ENGELLEYEBİLİR
Ancak kapsamının geliştirilmesine ihtiyaç duyan araştırmaya göre aşılanan bireyler yeniden hastalansa bile, aşının ağır vakalara karşı sağladığı koruma bağışıklık sisteminde antikor dışında farklı mekanizmaların hastalığın şiddetini azaltmaya katkısı olabileceğine işaret ediyor.
YENİ AŞI GELİŞTİRME İHTİMALİ
Sinovac sözcüsü konu hakkındaki sorulara henüz cevap vermedi. Şirketin CEO’su Yin Weidong dün devlet destekli televizyon kanalı CGTN’de yayınlanan bir programda gerekli olması halinde şirketin araştırma ve imalat becerilerini yeni mutasyonlara karşı aşı geliştirmek için kullanabileceğini belirtmişti.
TÜRKİYE’DEKİ SONUÇLAR DÜN ÇIKTI
Türkiye'de yaygın kullanımı devam eden CoronaVac Covid19 aşısının 24 merkezde yürütülen Faz3 çalışması sonucu dün açıklanmıştı. Hacettepe Üninversitesi, CoronaVac aşısının etkinliğinin yüzde 83.5 olarak hesaplandığını, hastanede yatışı engelleme oranının yüzde 100 olarak bulunduğunu duyurdu.
Türklere hakaret edip, Suriyelileri öven din taciri 'Suriyeliler geldi yüzümüz güldü !'8371 izlenme
Rusya-Ukrayna savaşı… Putin’e bir darbe daha: Dördüncü Rus general öldürüldü!98 izlenme
Erdoğan: "İsrail seni dünyaya savaş suçlusu ilan edeceğiz"33 izlenme
Bakan Koca vaka ve vefat sayısını açıkladı: 29.386 yeni vaka tespit edildi, 31.018 kişi sağlığına kavuşurken, 227 kişi hayatını kaybetti!41 izlenme
Kadir Topbaş döneminde İBB'ye devredilen iskeleler geri alınmaya çalışılıyor!40 izlenme
Tarım devi konkordato istedi!227 izlenme
Tutuklu bulunan Belediye Başkanı Hasan Mutlu için Bayrampaşa’da 100’üncü gün yürüyüşü22 izlenme
TRT’deki kırmızılı kadının Amerikalı kocası AKP sevdalısı çıktı82 izlenme
İlber Ortaylı: "Lozan'da gizli madde var iddiasında bulunanlar hayalperesttir"
Prof. Dr. Özgür Demirtaş'tan Rusya’ya uygulanan 'SWIFT' yasağına yorum "Türkiye'nin kazancı yok"
Ehliyet ve pasaport harcına dev zam
Asgari Ücret Bombası! Hükümetin Planı Ortaya Çıktı: Artık Zam Böyle Yapılacak