Dünyada yüksek enflasyon denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden Venezuela, sıralamada Türkiye'nin altına indi.
Latin Amerika ülkesinde 2024 yılı Mart ayında aylık enflasyon yüzde 1,2, yıllık enflasyon ise yüzde 67,8 oldu. Şubat'ta Venezuela'da yıllık enflasyon yüzde 75,9 olmuştu.
Türkiye'de ise Şubat'ta yüzde 67,07 olan yıllık resmi enflasyon, Mart'ta yüzde 68,5'e yükselmişti.
Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Türkiye'de Mart ayı enflasyonunu yüzde 124,63 olarak hesaplarken, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Mart enflasyonunu yüzde 78,25 olarak açıklamıştı.
Resmi enflasyon hesaplamalarına göre Türkiye, Mart ayında dünyada yüksek enflasyon liginde Venezuela'yı geçerek dördüncü sıraya yükseldi.
Arjantin'in yüzde 276'lık enflasyonla ilk sırada yer aldığı listede, Suriye yüzde 140'lık oranla ikinci, iflas eden Lübnan yüzde 123'lük oranla üçüncü sırada yer alıyor. Uzun süre listenin ilk sırasında yer alan Venezuela ise beşinci sıraya kadar geriledi.
Venezuela, aylık enflasyon oranlarının son 12 ayda yüzde 50'nin altında kaydedilmesi ile birlikte Aralık 2021 itibarıyla beş yıllık hiperenflasyondan çıkmıştı.
Venezuela'da son yıllarda enflasyonun gerilemesinde, ülkedeki dolarizasyon, kamu harcamalarındaki ve kredi hacmi artışındaki düşüş ve petrol ihracatındaki artış etkili oldu.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, geçen ay yaptığı açıklamada, ülkede enflasyonun 12 yılın en düşük seviyesine gerilediğini açıklamıştı.
ABD yaptırımları nedeniyle 2016 yılında ağır bir ekonomik ve siyasi krize yuvarlanan Venezuela'da enflasyon oranı 2018'de yedi haneye kadar yükselmişti.
Sözcü
Pazarlık usulü ihale raydan çıktı!63 izlenme
Öğretmenlerden atama tepkisi: Bakan Tekin koltuğunu terket38 izlenme
Adil seçimden bahsediyorlar! İşte YSK üyelerini arayan 2 bakan254 izlenme
Erdoğan ailesi ile ilgili gündemi sarsacak kulis: "Erdoğan'ın son dönemi, siyasette Bilalciler hakim olacak!"48 izlenme
Son anket geldi: Saray'da yazı kışa çevirecek sonuçlar!89 izlenme
DMO’nun alımlarında akıl almaz sahtecilik: AKP’nin ‘işbilir’ memuru!158 izlenme
AKP'ye sahip çıkan kalmadı: Sabah yazarından dikkat çeken zam tepkisi!89 izlenme
RTÜK yine ceza yağdırdı: Halk TV, Show TV, Tele 1 ve FOX TV47 izlenme
Gündem yaratacak fotoğraflar: Genelkurmay'ın bir numarası ile yan yana gelen o cemaat, TSK’da örgütleniyor mu?
AKP'li isimlerle fotoğrafları ortaya çıkmıştı: Hakim talep etti, jet hızıyla engelleme kararı çıktı!
Sözünü tutmayan belediye başkanını kamyonete bağlayıp sürüklediler !
AKP’li eski belediye başkanından hayali söyleşiyle büyük vurgun