Türkiye’den yurt dışına gönderilen ürünlerde, Avrupa Birliği kapsamında kullanımı yasak olan ya da belirlenen limitlerin çok üstünde kullanılan maddeler çıkmaya devam ediyor. Bu maddelerin en çok tespit edildiği ürün ise kuru incir.
Skandal ülke ülke yayılıyor. Almanya, İtalya ve İspanya'nın ardından Fransa'ya da sıçrayan kuru incir tehlikesi bu kez de İsveç'te görüldü. Fransa ise bir kez daha kuru incirleri sınırdan çevirdi.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi'nde (RASFF) yer alan bilgiye göre, Fransa'nın Türkiye'den aldığı kuru incirlerde aflatoksin tespit edildi. Fransa, kuru incirleri Türkiye'ye iade etti.
İsveç de sınır kontrollerinde kuru incirlerde aflatoksin tespit etti ve sınırdan geri çevirdi.
Aflatoksin, Aspergillus cinsine ait mantarların ürettiği toksik bileşikler olarak biliniyor. Aflatoksinler, tarım ürünleri ve gıda maddelerinde kontaminasyona yol açabiliyor. Tahıl (pirinç, mısır, buğday, ince ve süpürge darı), yağlı tohumlar (pamuk, soya fasulyesi, yer fıstığı, ayçiçeği), baharat (kırmızı biber, kara biber, kişniş, zerdeçal, zencefil) ve kuruyemişlerde (badem, Antep fıstığı, ceviz, Hindistan cevizi, brezilya cevizi) sıklıkla görülebiliyor. Bunlarla beslenen hayvanların sütünde de aynı zehre rastlanıyor.
Aflatoksinlerin en önemli etkilerinden biri karaciğer kanseri ile ilişkilendirilmesi. Uzun süreli aflatoksin maruziyeti, karaciğerin hasar görmesine, siroz gelişmesine ve kansere yol açabiliyor. Ayrıca, bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etkiler yapabiliyor, büyümeyi engelleyebiliyor ve genetik hasara yol açabiliyor.
Gerçek Gündem
Almanya'da Türkleri etkileyen 'çifte vatandaşlık' tartışması18 izlenme
Mahkemeden Enis Berberoğlu kararı! Mahkeme bu kez karara uydu55 izlenme
Resmen ‘İslam devleti’ istediler!117 izlenme
Mamak'taki havan barınağı skandalına soruşturma: Köpeklerin açlıktan birbirini yediği iddia edildi!21 izlenme
Mansur Yavaş'tan Özhaseki'ye: “İnsan içerisine çıkamıyor!”323 izlenme
Suriye ile normalleşen ülkelere yaptırım uygulayan yasa tasarısı ABD Kongresi'ne sunuldu.26 izlenme
Kadınlar için verilmeyen koruma kararı Rektör Naci İnci için verildi!45 izlenme
13 yaşındaki kız cinsel istismarı anlattı, savcılık ‘kimse görmedi’ dedi!35 izlenme
Mehmet Akif Ersoy Hatay'daki kurtarma skandalını canlı yayında açıkladı! "Ekipler tam çocuğu kurtaracakları sırada kameraları çağırıp ‘Sizin işiniz bitti’ diyorlar"
Özkan Yalım'ın mal varlığına el konuldu
Atatürk büstüne çirkin saldırı: Şüpheli serbest bırakıldı!
Enerji zamları için çarpıcı değerlendirme! "EPDK verileri çarpıtıyor"