Geçtiğimiz yıl 45 çocuğa cinsel istismar iddiasıyla gündeme gelen Ensar Vakfı'na da vakfın sponsoru olan GSM operatörü Turkcell'e de birçok kişi tepki göstermişti. Tepkisini sosyal medya üzerinden gösteren kişiler bir süre sonra beklemedikleri bir durumla karşılaşmışlardı. Turkcell, kendilerine tepki gösterilen 11 bin tweete erişim engeli getirirken, 124 kişiye de “ticari itibarının zedelendiği” gerekçesiyle 10 bin TL manevi tazminat davası açmıştı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi'nde görülen duruşmada, davayla ilgili emsal karar çıktı. Turkcell'in tazminat talebi reddedilirken, atılan tweetler ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildi.
Mahkemenin kararını değerlendiren davalı tarafın avukatı Cevat Kazma, kamu vicdanını derinden yaralayan bir olayda kişilerin kendi düşüncelerini ifade etmesinin engellenmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin son zamanlarda aldığı kararları işaret eden Cevat Kazma “AİHM, halka açık ve herkes tarafından bilinen şirketlerin eleştiri ve tepkilere daha açık olması gerektiği yönünde kararlar alıyor. Türkiye'deki markaların bu durumu benimsemesi gerekiyor” yorumunda bulundu.
Davalı Güney Kaplan, ilgili olayın o dönem toplumun büyük bir kesimi tarafından tepki çektiğini ancak GSM operatörünün açtığı tazminat davaları ile suskunluk sarmalı yaratmak istediğini ve kısmen de başarılı olunduğunu söyledi. Kaplan “Dava açıldığı duyulunca, verilen tepkiler azaldı, tepki verenler yazdıklarını sildi ve hesaplarını kapattı. Umarım bu kararla birlikte şirketler kendilerine yöneltilen eleştirileri bastırmak için yargıyı kullanamayacaklarının; eleştiri yapanların da haklı oldukları sürece yargıya güvenebileceklerinin göstergesi olur” dedi.
http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/turkcellinensarvakfidavasinamahkemedenret2128402/
Bir iddianame daha: Seçil Erzan için istenen hapis cezası 285 yıla yükseldi33 izlenme
Brezilya’da ‘Eylem Tok’ olayı: Anne, katil oğlunu olay yerinden kaçırdı32 izlenme
AKP ve MHP 2.5 yıl erteledi ama tablo son derece vahim!92 izlenme
Enflasyon farkı alacak memur ve emekliler ek zammı bekliyor52 izlenme
Yazın Ayak bakımı nasıl yapılır? Ayak bakımı için nelere dikkat edilmeli?34 izlenme
AKP'li belediyeye haciz kararı!86 izlenme
Gökçek'in eşe dosta kıyakları bitmiyor! 60 adet meşrubat büfesi, Sinema, mini car pisti, go cart pisti, raylı tırtıl, akülü araç pisti, açık havuz...45 izlenme
THY yeni reklam filminde hosteslerin mini etekli eski kıyafetlerini sansürledi31 izlenme