Türk Tabipleri Birliği (TTB) 'COVID19 Pandemisi İkinci Ay Raporu'nu açıkladı. TTB COVID19 Danışma ve İzleme Kurulu’nun hazırladığı raporda, Türkiye’de ilk COVID19 vakasının görüldüğünün açıklandığı 11 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar geçen 2 aylık süreç, çeşitli boyutlarıyla değerlendirildi.
Sözcü Gazetesi'nden Latif Sansür'ün haberine göre; Sağlık Bakanlığı'nın şeffaflıktan uzak olduğunu iddia eden TTB hekimleri, COVID19 tanısı konulan, ancak laboratuvar testi ile kesinleştirilmemiş olası/kuşkulu olgular ve ölümlerin sayısını açıklamadığı için meslek örgütleri ve bağımsız bilim insanları tarafından pandeminin gerçek etkisinin değerlendirilemediği ileri sürdü.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör, TTB COVID19 Danışma ve İzleme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Kayıhan Pala ile Prof. Dr. Özlem Azap, raporu, telekonferans üzerinden düzenlenen basın toplantısı ile duyurdu.
Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB olarak, COVID19 salgını dönemini sadece bir tartışma ve değerlendirme dönemi olarak görmediklerini söyledi.
İlk günden bu yana halkın ve sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasının yanı sıra, salgın döneminde önemi daha belirgin şekilde ortaya çıkan sağlığın sosyal belirleyicilerine vurgu yaptıklarını belirten Adıyaman, “COVID19 ile mücadelenin ancak bilimsel yöntemler ve epidemiyolojik veriler kullanılarak ciddi bir iş birliği ve koordinasyonla yürütülmesi zorunludur” dedi.
“KAYGI DUYUYORUZ”
Prof.Dr. Adıyaman, sonuçlarından kaygı duydukları bazı kararları hatırlatarak; “Sağlık Bakanlığı'nın kendi ‘bilimsel danışma kurulunun' mu, ‘Bakanlık bürokrasisinin' mi ya da bir başka ‘yetkili kurulun' mu verdiğini tam olarak bilemediğimiz, ülkemizdeki 81 milyon yurttaşımızla birlikte sahada olan hekim ve sağlık çalışanlarını doğrudan etkileyen ve bazılarının sonuçlarından kaygı duyduğumuz kararlarla salgın yönetimine devam ediliyor” diye konuştu.
“ŞEFFALIKTAN UZAK BİR SÜREÇ”
Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye'de COVID19 pandemisinin yönetiminin şeffaflıktan uzak olduğunu ileri sürerek, Sağlık Bakanlığı, klinik ve epidemiyolojik olarak COVID19 tanısı konulan, ancak laboratuvar testi ile kesinleştirilmemiş olası/kuşkulu olgular ve ölümlerin sayısını açıklamadığı için meslek örgütleri ve bağımsız bilim insanları tarafından pandeminin gerçek etkisinin değerlendirilemediğini iddia etti.
“MESLEK ÖRGÜTLERİNİN KATILIMINA AÇIK OLMAMASI BÜYÜK EKSİKLİK”
Sürecin toplum ve meslek örgütlerinin katılımına açık olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirten Pala, alınan önlemlerin etkili olup olmadığının da Sağlık Bakanlığı tarafından değerlendirilmediğini kaydetti
“KARARLAR SERMAYENİN İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA ALINIYOR”
Dünya Sağlık Örgütü’nün pandeminin kısa sürede sona ermeyeceği, aşı ve ilaç çalışmalarının halen sürdüğü yönündeki açıklamalarını da hatırlatan Prof. Dr. Kayıhan Pala, çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Pala, AVM'lerin açılması için erken olduğunu belirterek, “AVM'ler açılıyor ama parklar kapalı. Bu durum bize kararların sağlıkla ilgili veriler ışığında değil, sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda alındığını düşündürüyor” diye konuştu.
http://www.krttv.com.tr/gundem/turktabipleribirligindenkoronavirusraporuh35466.html
Kayyımı protesto eden yaşlı kadın: "Belediyeyi bırakın Filistin'e bakın bir vatanımız kaldı"28 izlenme
Varlık Fonu satışa açıldı138 izlenme
Cemil Kılıç'a yapılan saldırıya tepki çığ gibi!33 izlenme
Vatandaşın borcu çok, cepte para yok! 34.5 milyon kişinin 899 milyar lira borcu var!71 izlenme
Polis Şeyda Yılmaz'ı şehit eden katilin avukatları davadan çekildi16 izlenme
Erdoğan’ın tarihi projesi yerli otomobil şimdiden bir yıl ertelendi!197 izlenme
Adnan Oktar'ın abisi Kenan Oktar 'Adnan Oktar peygamberin şekil yansıması olabilir !'921 izlenme
Kulisleri sarsan iddia: Türkiye erken seçime mi gidiyor?23 izlenme
Yandaş yazar bile Erdoğan'ın etkileşimlerine inanamadı
İşte yeni müfredatın detayları: Matematikte neler değişecek?
Çürümeye terk edilen AnkaPark'ta kamu zararı yokmuş: Melih Gökçek'le ilgili soruşturmaya izin verilmedi
AKP’li belediye camiye ait tarlayı sattı, MHP’li muhtar partisinden istifa etti!