ABD enflasyon verisinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım hızının hafifleyeceği beklentisiyle dolar beş ayın en büyük kayıplarını verdi. Doların neredeyse tüm para birimlerine karşı değer kaybetmesi, aynı zamanda bütün gelişmekte olan ülke ekonomilerine de olumlu yansıdı. Gelişmekte olan ülke para birimleri, dolardaki keskin düşüşün damgasını vurduğu bu haftayı pozitif tamamlamaya hazırlanıyor. Ancak aşırı gevşek para politikasının ve yirmi yılın en hızlı enflasyonunun baskısı altında kalan Türk Lirası, ‘kaybedenler kulübündeki' yerini koruyor.
ŞİLİ PESOSU ÖNE ÇIKTI
Dolar endeksi (DXY) haftalık yüzde 1'e ulaşan düşüşü ile 105 seviyesi civarına gerilemesinin ardından yatay seyrini koruyor. Gelişen ülke para birimlerinin 512 Ağustos tarihlerinde dolar karşısındaki performansında Şili Pesosu yüzde 3.64 kazançla ilk sırada yer aldı. Güney Afrika Randı'nın haftalık kazancı yüzde 3.12, Meksika Pesosu'nun yüzde 2.4, Rumen Leyi'nin ise yüzde 1.68'i buldu. 23 gelişen ülke arasında, aralarında Türkiye'nin bulunduğu 7 ülke para birimi dolar karşısında haftayı kayıpla kapattı. En çok kaybı yüzde 1 ile Arjantin Pesosu verirken, TL'nin haftalık kaybı ise yüzde 0.23 oldu.

HASSASİYETİ ARTABİLİR
TL'nin, değer kazanmayan az sayıda para biriminden biri olduğuna işaret eden Tera Yatırım Baş Ekonomist Enver Erkan, içeride enflasyon beklentilerinde bozulma devam ederken, cari açık finansmanında özellikle sonbaharda turizm etkisi ortadan kalktıktan sonra yaşanabilecek zorlukların, TL'de baskıyı artırabileceğini söyledi. Erkan, “TL'nin son derece negatif reel faiz oranları da (eksi yüzde 65.50) bu konuda hassasiyet derecesini artırabilir” dedi.
Rusya Merkez Bankası ülkenin varlık fonunun Çin, Hindistan ve Türkiye'nin yanı sıra diğer bazı ülkelerin para birimlerine yatırım yapabileceğini açıkladı. Bankanın ‘20232025 Para Politikası' raporunda “Rusya Maliye Bakanlığı bütçe kuralı mekanizması oluşturmak ve varlık fonunu yenilemek için dost ülkelerin para birimlerine (yuan, rupi, TL ve diğerleri) yatırım konusunda çalışıyor” ifadelerine yer verdi.
Sözcü
İngiliz sigorta devi Türkiye'den çıktı!84 izlenme
Ukrayna'da öğrenim gören Türk genci bombalama anını görüntüledi! Dehşeti yaşayan genç, sığınağa koştu!94 izlenme
İBB'den yandaş vakıflara kültür etkinliği adı altında ödenek!64 izlenme
7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılan İsrailli kadın Shani Louk'un annesi, kızının öldüğünü açıkladı.34 izlenme
AKP'ye yelken açan Hulki Cevizoğlu'nun soruşturma 'analizi' pes artık dedirtti! 'İmamoğlu kendini şikâyet etmiş olabilir'57 izlenme
Sigaraya vergi zammı! Sigaradan alınan vergiye zam geldi! İşte en ucuz sigaranın fiyatı...103 izlenme
Fatih Altaylı Silivri'den korkuttu: "Bu olursa dolar bir ayda 70 liraya çıkar"12 izlenme
Oğuzhan durdurulamıyor! 3 maçta ürettiği skor katkısı "bu kadarıda pes" dedirtti37 izlenme