Türkiye'de faaliyet gösteren Rabobank'ın Kazaklara satılacağı ortaya çıktı. Şirket daha önce de Hepsiburada'yı satın almıştı.
interfax.com'da yer alan habere göre, Kazak fintech şirketi Kaspi.kz, Türkiye’deki finansal hizmet ağını genişletiyor. Şirketin CEO’su Mikheil Lomtadze, Rabobank Türkiye’nin satın alma işlemini 2025 sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Satış süreci, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Digital Bridge 2025 Forumu’nda duyuruldu.
Lomtadze, “Düzenleyici kurumların onay süreci devam ediyor. Türkiye’de şube ağı bulunmayan, 27 kişiyi istihdam eden bir bankayız. Bu satın alma, Türkiye pazarında finansal hizmetler sunma lisansı elde etmemizi sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Kaspi’nin Türkiye planları sadece bankacılıkla sınırlı değil. Şirket, kısa süre önce Hepsiburada’nın yüzde 65,4’lük hissesini 1,1 milyar dolara satın almıştı. Yeni satın almayla birlikte, Rabobank’ın finansal altyapısı Hepsiburada’nın eticaret operasyonlarıyla entegre hale getirilecek.

Kaspi, Kazakistan’da uyguladığı “süper uygulama” modelini Türkiye’de de devreye almayı hedefliyor. Bu modelde kullanıcılar aynı platform üzerinden hem alışveriş yapabiliyor hem de ödeme, kredi ve sigorta gibi finansal hizmetlerden yararlanabiliyor.
Kaspi CEO’su Lomtadze, iki ülke arasındaki ticareti hızlandırmayı amaçladıklarını belirterek, “Yakın zamanda Türk tüccarların ürünleri Kaspi’de, Kazak tüccarların ürünleri ise Hepsiburada’da satışa sunulacak. Türkiye ile Kazakistan arasında hızlı bir ticaret köprüsü kurmayı hedefliyoruz” dedi.
Kaspi.kz, Kazakistan’da Kaspi Bank, Kaspi Pay, Kaspi Shop ve Kaspi Travel markalarıyla faaliyet gösteriyor. Şirket, ödeme sistemleri, çevrimiçi alışveriş ve finans teknolojilerini tek bir çatı altında birleştiriyor.
Kaspi’nin Rabobank hamlesi, Hepsiburada satın almasının ardından Türkiye’deki ikinci büyük yatırım olacak. Kazak devinin, Türkiye’nin 85 milyonluk pazarında Kazakistan’daki başarılı modelini genişletmek istediği belirtiliyor.
Kaspi.kz, halihazırda Kazakistan nüfusunun yüzde 70’ine denk gelen 14 milyon aktif kullanıcıya sahip. Şirket, Türkiye’de bankacılık ve eticareti bir araya getirerek bölgesel büyümesini hızlandırmayı hedefliyor.
Hollanda merkezli Rabobank ise, son dönemde küresel stratejisini yeniden şekillendiriyor. Banka, güçlü olmadığı ülkelerdeki operasyonlarını azaltırken, tarım ve gıda finansmanı odaklı faaliyetlerine ağırlık veriyor. Türkiye operasyonunun elden çıkarılması da bu yeniden yapılanmanın bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Sözcü
Vatandaş ete hasret! Peşe peşe üç kez zam geldi!36 izlenme
Kaftancıoğlu: "Öfke en çok depremzedelerin hakkıyken devleti yönetenlere ne oluyor?"32 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 29.764 yeni vaka tespit edildii 33.366 kişi sağlığına kavuşurken, 246 kişi hayatını kaybetti!46 izlenme
Can Ataklı, TRT'ye atanan ve daha önce yazlık sarayı 15 Temmuz'la savunmaya çalışan Hilal Kaplan'a böyle tepki göstermişti! 'Nohut kadar beyni yok!'62 izlenme
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in dokunulmazlık dosyası Meclis'e geldi23 izlenme
Vatandaşın röportajı viral oldu: 'Ben mutlu yüzde 52'lik kısma geçtim. A Haber izliyorum. Sade pilav yerken Ayasofya'nın açıldığını düşününce et yemiş gibi oluyorsunuz'73 izlenme
Diyanetin kiralık araçlar haricinde 408 aracı olduğu ortaya çıktı39 izlenme
Acil kamulaştırmanın sebebi belli oldu! Erdoğan’ın yazlığına komşu 15 milyarlık Suudi projesi!345 izlenme
Erdoğan Uşak'a gelecek diye Türk Bayrağı'nı indirip AKP bayrağı astılar !
Nafaka Ödemesinin Ardından Cebinde Parası Kalmayan Adam Çok Zorlandığını Dile Getirdi
CHP'nin Yozgat mitinginde 'turpunan' diyen dayıya da iftira atmışlar
Emekli ikramiyeleri yattı mı? Emekli ikramiyesi ne zaman yatacak sorusuna cevap geldi…