Anayasa gereği tarafsız yayıncılık yükümlülüğü bulunan ve yurttaşın vergileri ile finanse edilen TRT’nin siyasi parti liderlerine ayırdığı süreler tartışma yarattı. TRT’nin, CHP lideri Özgür Özel ve CHP’ye ekranlarında çok sınırlı süre ile yer verdiği gözler önüne serildi.
TRT’nin, 1 Ocak10 Şubat 2024 döneminde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ayırdığı süreler hesaplandı. Kanalın yayınlarını inceleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut’un çalışması, Erdoğan ve Özel arasındaki TRT görünürlüğü uçurumunu ortaya koydu.
Çalışmaya göre, 1 Ocak10 Şubat 2024 döneminde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a TRT ekranlarında bin 945 dakika süre ayrıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise aynı dönemde TRT ekranlarında yalnızca 25 dakika görüldü.
Bulut, TRT’nin taraflı tutumunu ortaya koyan çalışmasındaki verileri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordu. Yılmaz, “TRT yayınlarında parti gruplarına ayrılan sürelerde orantısızlık bulunmaktadır” eleştirisine yazılı yanıt verdi. Yanıtta kullanılan ifadeler dikkati çekti. TRT’nin yayın ilkeleri arasında, “Eşitlik, tarafsızlık ve kamu yararı” ilkelerinin yer aldığını belirten Yılmaz, “Cumhurbaşkanı ve siyasi parti açıklamaları ile faaliyetlerinin yayınlanması, bu açıklamaların kamu yararı ve bilgilendirme değeri taşıması şartına bağlıdır” ifadelerini kullandı.
Yılmaz öte yandan, TRT’nin bir siyasi partinin açıklamasını yayınladıktan sonra, “Bunu dengelemek amacıyla” hemen ardından karşı görüşlere yer vermek zorunda olmadığını kaydetti.
Yılmaz’ın yanıtına tepki gösteren CHP’li Bulut, “TRT yönetimi planlayarak, tasarlayarak suç işliyor ve her gün yeni yöntemlerle suç dosyasını kabartıyor” değerlendirmesinde bulundu. Kanalın, seçim döneminde CHP’nin reklamını ücret karşılığında bile yayınlamadığını anımsatan Bulut, şunları söyledi:
“Belediye başkanlarımıza bir saniye bile süre ayırmayan, AKP’nin adaylarını hem canlı yayınlar hem de haber bültenleri ile sürekli ekranlara taşıyan TRT, muhalefete kör, sağır, dilsiz. Nerede tarafsızlık, nerede eşitlik? Muhalefetin haberinin yayınlanmasında kamu yararı yokmuş, Cumhurbaşkanı’nın ve iktidarın haberlerinde kamu yararı varmış. Cumhurbaşkanının açıklamalarının bülten içerisinde dengelenmesinden bile korkuyorlar. Cumhurbaşkanının açıklamalarındaki çelişkiler anlaşılmasın diye aynı bültende muhalefete yer vermeye cesaret edemediklerini kendi ağızlarıyla itiraf ediyorlar. TRT, kumandasını Saray’a teslim etmiş. 31 Mart’ta kaybedenlerden biri de TRT olmuştur. Bu cevap da bunun itirafıdır.”
BirGün
İBB Meclisi’nde, AKP döneminde ‘337 milyon liralık vurgun’ yapıldığı ortaya çıktı!121 izlenme
Almanya’da elektrik kullanmaları için para ödeniyor!812 izlenme
Turhan Çömez, tarımda yaşanan skandalları anlattı: "Bakanlık tarım mezarları açtırdı, tonlarca buğday toprağa gömüldü"32 izlenme
İkizköy'de dikkat çeken zamanlama: Kızları tutuklanırken arazilerinde keşif yapıldı!15 izlenme
290'dan fazla kişinin öldüğü uçak kazasından yürüyerek çıktı!26 izlenme
Bilim Kurulu Üyesi'nden bomba itiraf! 'Yaz aylarında vakalar gizlendi!'79 izlenme
Tuz Gölün'ndeki yavru flamingo ölümleri 'tüyler ürpertiyor'86 izlenme
Türk kimyager üretti! Teklif yağıyor375 izlenme
Türk Lirası'nda yeni dönem! Sahte paralar telefon uygulaması üzerinden kontrol edilebilecek
Sedat Peker'in yargılanması yarın başlıyor, işte Sedat Peker için istenen ceza!
Korumalar Ekrem İmamoğlu'nu dışarı çıkarmak istedi!
AKP’li Bülent Arınç iktidarın Bolu'da inkâr ettiği gerçeği açıkladı: "Burası turizm yatırımları alanında. O zaman sorumlu kim? Turizm Bakanlığı"