Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Trabzon Adliyesi’nde yaşananlar ise yargıdaki tahribatın en somut örneklerinden birini oluşturdu. Adliyenin kuzey girişinde, “Heyetlerin ve dışarıdan gelen misafirlerin” kullanması için ayrı bir kapı açıldığı öğrenildi.
Trabzon’daki uygulama, Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan başvuru ile gözler önüne serildi.
Başvuruda, Trabzon Adliyesi’nin kuzey kapısında, “Protokol Girişi” ibaresinin bulunduğu belirtildi. Başvuruyu değerlendiren Kamu Başdenetçisi, Trabzon Adliyesi’nden konuya yönelik bilgi ve belge talep etti. Belgeler üzerinde yapılan incelemenin ardından, adliyenin kuzey kapısında, “Protokol Girişi” ibaresi bulunduğu belirlendi. Girişin; hâkim, savcı ve personel girişleri için düzenlendiği görüldü.
Adliye yönetimi, “Protokol Girişi” ibareli kapının şu ana kadar hiçbir hâkim, cumhuriyet savcısı ve avukat tarafından kullanılmadığını savundu. Adliyenin yalnızca ön giriş kapısının kullanıldığı ifade edilerek, “Protokol Girişi’ ibareli arka kapı, yalnızca heyetlerin ve dışarıdan gelen misafirlerin karşılanması amacıyla kullanılmaktadır” denildi.
Uygulamanın sakıncalı olduğuna dikkati çeken Kamu Başdenetçisi, şunları kaydetti:
“Adliye binaları, yargı çalışanları ve avukatlar için verimli ve huzurla çalışabilecekleri mekanlar olarak tasarlanırken vatandaşlara adliyenin girişinden itibaren iyi bir enformasyon sağlanması, açtıkları davalar veya haklarında yürütülen soruşturma ve yargılamalarla ilgili asgari öngörülebilirliğe sahip olmaları, hizmet odaklı devlet anlayışının ve hukuk devleti ilkesinin temel esasını oluşturmaktadır.
Kurum olarak mahkemenin kişide bıraktığı izlenimin ve mahkemenin hak arayanlara güven veren, tarafsız bir görünüme sahip, tarafsızlığı sağlamak için alınmış bulunan tedbirlerin mahkemenin tarafsızlığı konusunda makul her türlü kuşkuyu ortadan kaldırır nitelikte olmasını gerektirdiği de dikkate alındığında, idarenin işleminde hukuka ve hakkaniyete uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”
Adliyenin kuzey kapısında bulunan, “Protokol Girişi” ibaresinin kaldırılması yönünde Adalet Bakanlığı’na tavsiyede bulunulmasına karar verildi.
KRT
Osmangazi Köprüsü’nden geçmek Londra'ya gitmekten pahalı29 izlenme
YSK’nın kararına CHP’den ilk tepki!16 izlenme
Rusya, savaşı sona erdirmenin şartlarını açıkladı57 izlenme
Yoksullukta Avrupa lideriyiz18 izlenme
Köfteci Yusuf'un iftar menüsü sosyal medyayı ikiye böldü27 izlenme
Atatürk'e hakaret etmiş Fethullah Gülen'i övmüştü: Fatih Tezcan, tahliye oldu66 izlenme
Kaftancıoğlu: ‘AKP'de 3-5 kişi istiyor diye seçim iptal edilmez’99 izlenme
Havai fişek facialarının perde arkası: Kimdir bu Coşkun Ailesi?138 izlenme
Üniversite bırakmada rekor artış: 408 bin öğrenci okulunu terk etti!
Kız kardeşini korumaya çalışırken öldürülmüştü: Hakan Çakır cinayetinin kan donduran görüntüleri ortaya çıktı!
Et fiyatları arttıkça artıyor... Yüzde 25 zam...!
Sivil Toplum kuruluşları ve vatandaşlardan, Atatürk'e saldırının merkez üssü Tvnet'e çıkarma !