Euro/TL bugün 17 seviyesini aştı ve 17,04’ü gördü. Geçen haftalarda 1,03 seviyelerine kadar gerileyen Euro/dolar paritesi de bugün 1,0682 seviyesini gördü.
Dolar/TL’de de 15,97 seviyesi görüldü.
20 Aralık 2021 tarihinde 20,75 ile rekor kıran ve daha sonra TCMB’nin rezerv satışları ve kur korumalı mevduat başta olmak üzere hükümetin attığı bir dizi adımla 10,50 seviyelerine kadar gerileyen Euro/TL, son dönemde yükseliş eğilimindeydi.
Yüksek enflasyon, yüksek cari açık, düşük faiz ve hızlı kredi büyümesi TL üzerinde baskı oluştururken döviz kurlarında artışı beraberinde getiriyor.
Gram altında da bugün 955 TL seviyesinin üzeri görüldü.
TCMB yüzde 70’e yükselen resmi tüketici enflasyonuna rağmen faizi yüzde 14’te tutarak derin negatif reel faiz politikasında ısrar ederken, ABD’nin ardından Avrupa da faiz artışına hazırlanıyor.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Temmuz ayında faiz artışlarına başlayabilecekleri ve Eylül sonunda negatif faiz döneminin sona erebileceğini belirtti.
Bir blog yazısında Lagarde, Varlık Alım Programı (APP) kapsamında net varlık alımlarının üçüncü çeyreğin başlarında sonlanmasını beklediğini belirterek “Bu da sözlü yönlendirmemizde olduğu gibi Temmuz atında faiz artışı yapmamızı sağlar. Mevcut görünüme bakarsak üçüncü çeyreğin sonunda negatif faizden çıkmamız mümkün” ifadelerini kullandı.
Lagarde’ın açıklaması sonrasında Euro/dolar paritesinde artış görüldü.
Avrupa Merkez Bankası’nın ana refinansman faizi yüzde 0, marjinal fonlama imkanı yüzde 0,25 ve mevduat faizi yüzde 0,50 seviyesinde bulunuyor. Euro bölgesi enflasyonu ise Nisan'da yüzde 7,5 ile rekor serisini sürdürmüştü.
Milyonlarca asgari ücretli çalışanlar yarınki toplantıyı bekliyor!20 izlenme
Sakarya'da yangını söndürmeye çalışanlar alevler arasında kaldı!15 izlenme
İddianame çıkınca CHP karışacak demişlerdi! AKP'liler 'gerizekâlı' tartışması ile birbirlerine düştü7 izlenme
Kiraların yüzde 200 arttığı kente ev sahiplerinden ilginç talep36 izlenme
'Kim Yalancı, Kim Hain ?' İşte Tank Palet Fabrikası gerçekleri !87 izlenme
Merkez Bankası Ekim ayı faiz kararını açıkladı27 izlenme
Yeni Akit Haber Müdürü'nden sağlık emekçilerinin özlük haklarına saldırı! 'Rüşvetimi ver susayım mantığı gibi'69 izlenme
Bir şaibeli özelleştirme daha ! 20 milyon değer biçip 12 milyona sattılar !99 izlenme
Van'da taziye evinde bir araya gelen 12 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı!
Maden faciası bölgesinden sıcak görüntüler: Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor
Financial Times: Erdoğan büyük kentleri ve gençleri kaybetti
Anaokulunda tepki çeken görüntü! Otizmli öğrenci mezuniyet gösterisine alınmadı!