Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), geçtiğimiz ay altı aylık üretici enflasyonu verilerini açıklamasının ardından alkollü içki ve sigaraya yansıtılan ÖTV miktarı artırılmıştı. Vergi miktarının artırılması üzerine, sigara ve alkol grupları da fiyat listelerini art arda güncellemişti.
Zam miktarının firmalar arasındaki rekabet nedeniyle eksik olarak yansıtıldığını belirten Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, ağustos ayında bir zam daha beklediklerini açıkladı.
Tele1.com.tr’den Egehan Erkün‘e konuşan Dündar, temmuz ayında gelen zamların 89 lira civarında olması gerektiğini ancak Philip Morris grubunun fiyat listesini daha az miktarda zamla güncellemesi nedeniyle diğer grupların da zammın geri kalan kısmını ertelediğini belirtti.
Zammın ertelenmesi sebebiyle tekel bayi işletmecilerinin zor durumda kaldığını belirten Dündar, “Ortalama 45 TL zam gelecek. Ağustosun ilk iki haftası içinde gelecek. Firmalar henüz hazırlıklarını bitirmediler. Normalde ilk yapılan 89 TL’lik zamlar vardı, asıl yapılması gereken zam miktarı oydu. JTI, daha önce açıkladı fiyatları. Marlboro da sektörün lideri, uyuzluk olsun diye düşük açıkladı fiyatları. Normalde ilk yapılan zam ÖTV oranında yapılacak zamdı. Zaten bu zammın 1 ay içinde gelmesini bekliyorduk. Bize iki kere iş yaptırmış olacaklar. Fiyatları değiştirdik, bir daha değiştireceğiz, etiket güncellemesi ile uğraşacağız” ifadelerini kullandı.
Zam haberleri sonrası talep arttığı için stokların tükendiğini söyleyen Dündar, “Bu durumda zorluk yaşayan biziz. Firmalar kısıtlama yapıyor. Vatandaş da doğal olarak geldiğinde fazla sigara almak istiyor, karton olarak satın almak istiyor. Bu sefer elimizdeki mal yoka düşüyor. Müşteri ‘rafta sigara yok’ diyor. İyi de bitiyor yani. Hem stoğumuzu koruyamıyoruz, hem de müşteriyle karşı karşı kalıyor. Müşteri sigarayı sakladığımızı sanıyor ama talep arttığı için elimizdeki stok tükeniyor. Firmalara, küçük esnafları müşteriyle karşı karşıya bırakmaması için çağrı yapıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: TELE1
Ekonomist Atilla Yeşilada uyardı: Kurlar bayram öncesine dönmezse başımız belada58 izlenme
Özgür Özel’in yeni partiyi ilanı sonrası Zeydan Karalar tercihini yaptı0 izlenme
Ankara Emniyet Müdürlüğü hakkında 'çıplak arama' nedeniyle suç duyurusu29 izlenme
AKP'li il başkanı işini yapan gazetecilere böyle dedi: "Çarparım sana"36 izlenme
6. yılında skandal: Soma sanığı bilirkişi yapıldı!78 izlenme
Halifeliğin kaldırılmasının 100. yılında laiklik eylemi! “Laiklik mecburiyettir”50 izlenme
“Sesimi duyan var mı?” 17 Ağustos’un üzerinden çeyrek asır geçti27 izlenme
Otel faciasında ikinci itiraf: "Yeni otelde de yangın sistemi yok"28 izlenme
Pazarcılardan enflasyon ve kur isyanı! Çözümü fiyatları dolar ve euro cinsinden yazmakta buldular!
Arap basını: Lübnan'dan kaçan Suriyeli sığınmacılar da Türkiye'ye mi akın edecek?
İzmir’de de ‘Askıda fatura’ uygulaması başlıyor!
Mutlak butlan Merkez Bankası rezervlerini yaktı! Kararın açıklandığı gün 3 milyar dolar gitti