İktidarın ‘yerli ve milli' söylemi sinyale takıldı, devletin milyarları yabancı firmalara aktı. TCDD'nin milyarlarca lira tutan sinyalizasyon yapım işinin yabancı şirketlere verdiği ortaya çıktı.
4 bin 896 kilometre uzunluğundaki sinyalizasyon hattının 4 bin 893 kilometresi yabancı firmalara yaptırıldı. TÜBİTAK'a ise sadece yapım işi 3 kilometre verildi. Sinyalizasyonun faturası, kilometre başına 130 bin ile 300 bin Euro arasında değişiyor.
FARKLI YAZILIM
Sayıştay'ın TBMM KİT Komisyonu'na sunulan TCDD 2019 Yılı Raporu'nda “Demiryolu hatlarındaki sinyalizasyon sistemlerinin kısımlar itibarıyla yapılan ihaleler kapsamında büyük bölümü yabancı firmalar olan yüklenicilere yaptırılmakta olduğu ve bu kapsamda farklı yazılım ve donanımların kullanılmak durumunda kalındığı görülmüştür'' denildi.
YERLİYE YÖNELİN
Sinyalizasyonun devreye alındığı hattın uzunluğunun, 4 bin 896 kilometre olup 13 farklı firma tarafından yapıldığının belirtildiği raporda şu ifadelere yer verildi:
“Yapımı devam eden sinyalizasyon hat uzunluğu 2 bin 388 kilometre olup 4 farklı firma tarafından yapılmaktadır. Mevcut 4 bin 896 km. sinyalizasyon hat kesiminin 4 bin 893 km'si yüklenici veya altyüklenici yabancı uyruklu firmalar tarafından, geriye kalan sadece 3 km'lik hat kesimi TÜBİTAK BİLGEM tarafından gerçekleştirilmiştir. Tren trafiği için elzem olan sinyalizasyon sistemlerinin farklı yazılım ve donanımlara sahip olması tren işletmeciliği açısından bir takım zorluklara yol açmakta ve işletme maliyetlerini olumsuz etkilemektedir.”
MALİYETİ YÜKSEK BİR SİSTEM
Sayıştay raporunda demiryolu sinyalizasyon sistemlerinin kurulum maliyetinin kurulmak istenen sistemlerin özelliklerine, fonksiyonelliklerine, hat durumuna bağlı olarak değiştiği belirtildi.
Raporda “Kilometre başına 130 bin ile 500 bin Euro seviyelerinde oluşabilmektedir. Sinyalizasyon sistemlerinin kurulmasında farklı sistemlerinin entegrasyon ve işletme güçlükleri dikkate alınarak, mümkün olduğunca sistem çeşitliliğinin azaltılması ve mümkün olduğunca yerli sistemlerin uygulanmasına yönelik çalışma yapılması önerilir” denildi.
http://www.krttv.com.tr/gundem/tcddninihalesindemilyarlaryabancifirmayaaktih59982.html
Barakada çıkan yangında ölen 5 kardeş son yolculuklarına uğurlandı33 izlenme
İktidarın ekonomi şifresini çözdü: Neden öyle diyorlarmış ortaya çıktı!16 izlenme
Belediye başkanından kritik açıklama! "Vaka sayıları artmaya devam ederse…"62 izlenme
İmamoğlu’ndan ’10 Kasım’ klibi! “Şehrin her yerine, vatanın her köşesine yazarım adını”40 izlenme
Kartalkaya faciasında skandal görüntüler: Otel müdürü kimseye haber vermeden kaçmış!9 izlenme
IMF'den Erdoğan'ın planlarını bozacak faiz önerisi10 izlenme
Öğrencisinin boğazını sıkan öğretmen açığa alındı!45 izlenme
AKP'den yandaşlara dev ihale!64 izlenme
Üniversitelerde boykot: Eylemler başladı
İsmail Saymaz canlı yayında Hilal Kaplan'ı rezil etti! 'Taraf gazetesinin tetikçisi! F.Gülen için şiir yazmış bir kadın! Utanmadan şimdi o geçmişini sileceğini zannediyor!'
İnce oyunu kullandı! İşte ilk mesajı
Kılıçdaroğlu'ndan AKP iktidarı ile Demirören'e 'Kemer Country' uyarısı: "Sizleri izliyorum"