İktidarın ‘yerli ve milli' söylemi sinyale takıldı, devletin milyarları yabancı firmalara aktı. TCDD'nin milyarlarca lira tutan sinyalizasyon yapım işinin yabancı şirketlere verdiği ortaya çıktı.
4 bin 896 kilometre uzunluğundaki sinyalizasyon hattının 4 bin 893 kilometresi yabancı firmalara yaptırıldı. TÜBİTAK'a ise sadece yapım işi 3 kilometre verildi. Sinyalizasyonun faturası, kilometre başına 130 bin ile 300 bin Euro arasında değişiyor.
FARKLI YAZILIM
Sayıştay'ın TBMM KİT Komisyonu'na sunulan TCDD 2019 Yılı Raporu'nda “Demiryolu hatlarındaki sinyalizasyon sistemlerinin kısımlar itibarıyla yapılan ihaleler kapsamında büyük bölümü yabancı firmalar olan yüklenicilere yaptırılmakta olduğu ve bu kapsamda farklı yazılım ve donanımların kullanılmak durumunda kalındığı görülmüştür'' denildi.
YERLİYE YÖNELİN
Sinyalizasyonun devreye alındığı hattın uzunluğunun, 4 bin 896 kilometre olup 13 farklı firma tarafından yapıldığının belirtildiği raporda şu ifadelere yer verildi:
“Yapımı devam eden sinyalizasyon hat uzunluğu 2 bin 388 kilometre olup 4 farklı firma tarafından yapılmaktadır. Mevcut 4 bin 896 km. sinyalizasyon hat kesiminin 4 bin 893 km'si yüklenici veya altyüklenici yabancı uyruklu firmalar tarafından, geriye kalan sadece 3 km'lik hat kesimi TÜBİTAK BİLGEM tarafından gerçekleştirilmiştir. Tren trafiği için elzem olan sinyalizasyon sistemlerinin farklı yazılım ve donanımlara sahip olması tren işletmeciliği açısından bir takım zorluklara yol açmakta ve işletme maliyetlerini olumsuz etkilemektedir.”
MALİYETİ YÜKSEK BİR SİSTEM
Sayıştay raporunda demiryolu sinyalizasyon sistemlerinin kurulum maliyetinin kurulmak istenen sistemlerin özelliklerine, fonksiyonelliklerine, hat durumuna bağlı olarak değiştiği belirtildi.
Raporda “Kilometre başına 130 bin ile 500 bin Euro seviyelerinde oluşabilmektedir. Sinyalizasyon sistemlerinin kurulmasında farklı sistemlerinin entegrasyon ve işletme güçlükleri dikkate alınarak, mümkün olduğunca sistem çeşitliliğinin azaltılması ve mümkün olduğunca yerli sistemlerin uygulanmasına yönelik çalışma yapılması önerilir” denildi.
http://www.krttv.com.tr/gundem/tcddninihalesindemilyarlaryabancifirmayaaktih59982.html
Mahkeme kararını verdi: "Onurlu hakimler var, umut verici"23 izlenme
CHP Lideri Özgür Özel, Diyarbakır'daki programı kapsamında gittiği köyde biçerdövere binip buğday hasadı yaptı: "TOMA'ya çıkmaktan kolay"23 izlenme
Diyanet Cuma hutbesinde Atatürk'e ve İstanbul'un Kurtuluşu'na yer vermedi!44 izlenme
TRT YouTube'un 'Erdoğan' sınavı: Yorumları nasıl saklayacaklarını şaşırdılar!77 izlenme
Sinan Ateş’in eşinden yürek burkan paylaşım37 izlenme
Enflasyona endeksli tahvil hamlesi: 2 trilyon TL’yi aşan faiz faturası daha da artacak!71 izlenme
Tekel bayii sahibinden tebliğe gelen tarikatçıya: “Sizin cemaatinizde 6 yaşındaki kızı evlendiren p*zevenge bir şey söylediniz mi? Utanmıyor musunuz?”37 izlenme
Fırıncılardan İstanbul’da ekmeğe zam talebi51 izlenme
Kim Türk parasını bu kadar değersizleştirdi? Bir zamanlar Türkiye'nin köyü gibi olan ülkelerin parası bile TL'den değerli
İmamoğlu yeni soruşturmada ifade verdi: "İtibarsızlaştırma operasyonu, siyasi pusu"
Reuters'tan çarpıcı iddia: "Erdoğan son TCMB başkanından da soğuyor"
Bakanlar ve Varank ailesi hakkında suç duyurusu: 10 milyar 312 milyonluk vurgun!