2023 yılında gerçekleştirilen seçimlerin ardından iş başına gelen yeni ekonomi yönetimi kamuda ek tasarruf tedbirleri uygulama kararı almıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla 17 Temmuz 2023'te kamu kurumlarına gönderilen genelgede, kamu kurum ve kuruluşlarının, taşınmaz edinimi ve kiralanması, resmi taşıt edinimi ve kullanımında tasarruf kurallarına uygun hareket etmeleri istenmişti. Ancak bütçe verilerine bakıldığında bu genelgenin kiralama konusunda pek de başaralı olamadığını ortaya koyuyor.
Sozcu.com.tr, 2024'ün ilk iki ayıyla geçen yılın aynı dönemine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı bütçe verilerini karşılaştırdı. İşte ortaya çıkan sonuç:
ARAÇ KİRASI: YÜZDE 59 ARTIŞ
Bütçe verilerine göre yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre kamunun taşıt kiralama giderleri yüzde 59 artarak 259 milyon 557 bin liradan 402 milyon 860 bin liraya yükseldi.
HAVA TAŞITI KİRASI: YÜZDE 1480 ARTIŞ
Kamu kurumları hizmet binalarının yanı sıra araç, uçak ve gemi de kiralıyor. Kamunun 2023'ün ilk ayında uçak, helikopter, insansız hava aracı (İHA) ve dron gibi hava taşıtları için ödediği kira 30 milyon 973 bin liradan yüzde 1480 artarak 459 milyon 302 bin liraya çıktı.
PERSONEL SERVİSİ: YÜZDE 201 ARTIŞ
Geçtiğimiz yıl ilk iki ay personel servisi kiralamaya 173 milyon 162 bin lira ödeyen kamu kuruluşları bu yıl ise yüzde 201 artışla 521 milyon 355 bin lira ödedi.
BİNA KİRASI: YÜZDE 283 ARTIŞ
Kamunun hizmet binası kiralama beddeli ise 2023 Ocak ve Şubat aylarında toplam 86 milyon 739 bin liraydı. Bu miktar bu yılın ilk iki ayında yüzde 283 artarak 329 milyon lira oldu.
TOPLAM KİRA GİDERİNDEKİ ARTIŞ: YÜZDE 204
Kamunun diğer kiralamaları da dikkate alındığında 2024'ün ilk iki ayında ödediği toplam miktar 1 milyar 789 milyon 971 bin lira oldu. 2023'ün aynı döneminde bu tutar 582 milyon 362 bin lira seviyesindeydi. Bu da yüzde 204'lük bir artışa işaret ediyor.
AKP'li belediye elektrik borcunu ödeyemedi, ilçe susuz kaldı!53 izlenme
Suriyeli kadından 'Suriyelileri göndereceğiz' diyen Akşener'e skandal sözler! Oy kullanmaya giderken bunları unutmayın37 izlenme
Varlık Fonu satışa açıldı140 izlenme
Sağlık Bakanlığı, güncel corona tablosunu açıkladı: Toplam vaka sayısı 289.635'e can kaybı da 6.999'a yükseldi!85 izlenme
Trabzon’a ‘Arap turist’ akını30 izlenme
Trabzon’da ekmeğe zam üstüne zam35 izlenme
Mansur Yavaş duyurdu! İşte Ankara'da 2 günde yurtlara yerleştirilen öğrenci sayısı43 izlenme
OVP'nin açıklanmasının ardından Özgür Erdursun 2025 asgari ücret zammını hesapladı30 izlenme
Tutuklu Başkan Bahçetepe’nin avukatı isyan etti: ‘Ortak baz kaydı olduğu iddia edilen günde Vali Gül’ü ziyaret ediyorduk’
MHP'li belediye camiyi sosyal tesise çevirdi AKP destekledi: Bunu muhalefet yapsaydı...
CHP’den 81 ilde ortak açıklama: "İktidara gelir gelmez…"
Bakan Koca açıkladı: 26.896 yeni vaka tespit edildi, 30.542 kişi sağlığına kavuşurken, 210 kişi hayatını kaybetti!