CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, “AKP iktidarı bildiğinden vazgeçmedi ve peş peşe kararlar alarak tarım ürünlerinin ithalatının önündeki engeller kaldırıldı. Bazılarında sıfırlanan, bazılarında da sembolik seviyelere düşürülen gümrük vergileri sonrası 2020 yılının ilk 11 ayında, tarım ürünleri ithalatında Cumhuriyet dönemi rekorları kırıldı. Aynı zamanda Cumhuriyet döneminin en büyük tarım dış ticaret açığı verildi” dedi.
Tarım ve hayvancılık dış ticaretinde 2020 yılının ilk 11 ayında rekor seviyede açık verildiğini belirten Sarıbal, 2020 yılının ilk 11 ayında 35 milyar liralık ihracata karşın 58 milyar liralık ithalat yapıldığını ifade etti. Aradaki 23 milyarlık fark Cumhuriyet döneminin en büyük dış ticaret farkı olduğuunu vurgulayan Sarıbal, "Bu fark 2020 yılında üreticimize verilen 22 milyar liradan fazladır. Bu veriler AKP ve ‘tek adam vesayeti’nin yabancı şirketler ve ithalat lobilerini desteklediğinin en büyük kanıtıdır” değerlendirmesini yaptı,.
Birçok tarım ürününde gümrük vergilerinin sıfırlanması veya düşürülmesinin tarımsal ürünlerde ithalatta rekorlar kırılmasına neden olduğunu söyleyen CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal şunları kaydetti:
"MASALLAR VE GERÇEKLER"
“AKP Genel Başkanı ve atadığı Tarım ve Orman Bakanı, 'büyüklere masallar tadında', tarım alanında ne kadar büyük başarılar elde ettiklerine yönelik açıklamalar yapıyor. Onlar masal anlatırken çiftçimiz ve halkımız tarım alanındaki acı gerçekleri yaşıyor. AKP ile üretmeyen Türkiye’den ithal eden Türkiye’ye hızla gidiyoruz. AKP döneminde geçmişten bugüne kadar birçok üründe ithalat rekoru kırılmıştı. Pandemi sürecinde diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de çiftçinin destekleneceğini ve ithalata ihtiyaç duyulmayacak bir üretimin gerçekleşeceğini düşünüyorduk. Maalesef bu gerçekleşmedi. Üretici desteklenmediği için yeterli üretim gerçekleşmedi. 2020 yılı bitmeden arpa, çerezlik ayçiçeği, bitki artıkları, kepek, kuru koza, kırmızı mercimek, pamuk, taze ve kuru sarımsak, soya, susam ve arı sütünde (propolis) Cumhuriyet döneminin ithalat rekoru kırdık.”
"KURAKLIĞIN GETİRDİĞİ RİSK"
CHP’li Sarıbal, bu yıl yaşanan kuraklığın da tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirterek, 2021'in de zor bir yıl olacağını söyledi. Sarıbal, “Geçtiğimiz yıl dünya küresel ısınma ve iklim değişikliğini etkili bir şekilde hissetti. Son 50 yılda dünya 1°C ısındı ve 2090 yılında ise 4,5 °C ısınması bekleniyor. Nüfus artışı ve dünyanın ısınması ile dünyayı zor günler bekliyor. Ülke olarak bizim bu çemberin dışında kalmamız imkânsız. Şimdiden gelecek nesillerin gıda güvenliğini ve gıda egemenliğine yönelik tedbirler almalıyız. Ancak AKP ile bu iş olmaz. Çiftçimizi, toprağımızı, doğayı koruyamazsak hepimiz için alarm zilleri çalıyor” diye konuştu.(ANKA)
http://www.krttv.com.tr/siyaset/tarimurunleriithalatindacumhuriyetdonemirekorlarikirildih59554.html
CHP'li Bülbül'ün SADAT sorularıyla ilgili habere erişim engeli43 izlenme
Erdoğan ‘örtülü’den 10 milyar harcadı16 izlenme
Okul servis ücretleri uçtu!40 izlenme
Taktik yine aynı: Kutuplaştırma83 izlenme
Ünlü gazeteciden çarpıcı yorum: "AKP kurulduğundan beri İsrail’e hizmet ediyor!"10 izlenme
Narin’in babası katili biliyor mu? Masada dikkat çeken konuşma: “Onların hepsi akraba olsa ben vazgeçmem. Gelip öcünü benden alsalardı”24 izlenme
TRT’den CHP’li vekile: ‘Sana ne’87 izlenme
Hakan Ural, Erdoğan'la fotoğrafını paylaştı: "Yiğit, mert, vicdanlı, sevmek ayıp mı yahu"63 izlenme