Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın büyük önem verdiği market projesinde genel müdür skandalından sonra tağşişli peynir skandalı patlak verdi. Tarım Kredi Marketlerde satılmak üzere Madran firmasına fason ürettirilen binlerce peynir tenekesinin içinden tuz çıktı. Peynir vurgununda skandalın aylar sonra fark edilmesi, tenekelerin teslim alınması sırasında hiçbir kalite kontrolünün yapılmadığını ve şahit numunenin de alınmadığını gösterirken, bu durum Tarım Kredi Marketlerde liyakatsizliği gözler önüne serdi.
ÇİFTÇİ KURULUŞUNUN NASIL YÖNETİLDİĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Özel sektörde böyle bir skandalın yaşanması mümkün görünmezken, çiftçi kuruluşuna ait iştirakte böyle bir skandalın patlak vermesi, yaşanan vahameti gözler önüne serdi. Madran firmasından alınan 10 bin tenekenin içinde olgunlaştırılmış peynir yerine tuz çıkması, bu ürünlerin alımında hiçbir kalite kontrolünün yapılmadan ve şahit numunenin alınmadan teslim alındığını gösteriyor. Bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözde gıda fiyatları ile mücadele edilmesi için geliştirdiği market projesinde yaşanan büyük zafiyet ve aymazlığı ortaya koyuyor.
Sözde gıda fiyatlarına çözüm bulunması ve üreticinin ürünlerinin doğrudan halka satılmasıyla ilgili oluşturulan Tarım Kredi Marketlerde tağşişli genel müdürden sonra şimdi de büyük bir peynir vurgunu skandalı patlak verdi. Tarım Kredi Marketlerin fason üretim yaptırdığı firmadan alınan 18 kiloluk 10 bin tenekenin içinden olgunlaştırılmış peynir yerine tuz çıktı. Skandal, aylar sonra fark edilirken, firma Tarım Kredi Birlik AŞ’yi 4 milyon lira dolandırdı. Binlerce peynir tenekesinin hiçbir şekilde kontrol edilmeden teslim alınması büyük bir aymazlık olarak görülürken, çiftçiye ait iştiraklerin liyakatsiz kişiler tarafından nasıl yönetildiğini de gözler önüne serdi.
TUZ DOLU PEYNİR TENEKELERİ BİR ÖNCEKİ GENEL MÜDÜR DÖNEMİNDE TESLİM ALINDI
Tarım Kredi Marketlerde üretim ve market ayağı ikiye ayrılırken, üretim ayağında faaliyet gösteren Tarım Kredi Birlik’in bir önceki genel müdür döneminde teslim alınan peynir tenekelerinde büyük bir skandal patlak verdi. Tarım Kredi Marketlere fason peynir üretimi yapan Madran firmasının 2020’nin sonunda teslim ettiği 10 bin olgunlaştırılmış peynir tenekesinin içinden, peynir yerine tuz çıktı. Skandal aylar sonra fark edilirken, konuyla ilgili hemen soruşturma başlatıldı. Ancak başlatılan soruşturmadan bir sonuç alınması beklenmiyor.
4 MİLYONU PEŞİN ÖDEDİLER
Madran firmasından tuz dolu tenekeler hiçbir kontrol yapılmadan teslim alınırken, olgunlaştırılmış peynir karşılığında ise firmaya 4 milyon lira peşin olarak ödendi. Peynir vurgununda firmaya ödenen 4 milyon liranın geri alınması da mümkün görünmüyor.
SÜTÜ VERDİ, PEYNİR YERİNE TUZ ALDI!
Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçi ortaklarından topladığı sütü bir aracı vasıtasıyla fason üretim yaptırdığı fabrikalara teslim ediyor. Madran firmasına da çiftçi ortaklardan toplanan sütü vererek olgunlaştırılmış peynir yaptırılıyordu. Madran firmasına 2020’nin sonunda sözleşmenin yenilenmeyeceği daha öncesinden beyan edilirken, firmanın da sözleşmenin yenilenmeyecek olmasından dolayı böyle bir vurgun yaptığı kaydediliyor.
KİM BU DAYI?
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre Tarım Kredi Marketlerde satılan peynir ve süt, doğrudan kooperatifler aracılığıyla çiftçi ortaklardan alınarak fason üretim yaptırılan fabrikalara teslim ediliyor. Ancak kooperatifler, çiftçi ortaklardan topladıkları sütü fabrikalara doğrudan teslim edebilecekken, bunu yapmayarak bir aracıya teslim ediyorlar. Bu aracının da kooperatiflerin sırtından yüzde 3 komisyonla çalışarak büyük kazançlar elde ettiğine dikkat çekiliyor. Bu aracının Merkez Birliğinde üst düzey bir yöneticinin dayısının olduğuna yönelik iddialar ise, ‘Kim bu dayı?’ sorusunu gündeme getiriyor.
FİRMAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Olgunlaştırılmış peynirin depoda yaklaşık 6 ay bekletilmesi gerektiği için firmadan alınan tenekelere 6 ay boyunca dokunulmadı.
6 ay geçtikten sonra olgunlaşmış peynirleri marketlerde satmak için tenekeleri açan çalışanlar büyük bir şok yaşadı. Tenekelerin üst tarafına az miktarda lor peyniri konulurken alt tarafı ise tamamen tuzla doldurulmuş. Firmayla ilgili hemen soruşturma başlatılsa da Tarım Kredi Birlik A.Ş.’nin firmadan aldığı teminatın 2’nci derece olmasından dolayı bu soruşturmadan Tarım Kredi Birlik A.Ş. lehine olumlu bir sonuç çıkması beklenmiyor.
https://www.krttv.com.tr/gundem/tarimkredimarketlerindeskandaltenekelerdenpeyniryerineh93004.html
Yalçın Menteş hayatını kaybetti…455 izlenme
CHP'li Umut Akdoğan: "Gürsel Tekin kayyum atanacağı haberini önceden aldı"54 izlenme
İktidara yakın gazete yazdı: Çarklar dönmüyor devlet borcunu ödesin!171 izlenme
İBB Davası’nda Arif Gürkan Alpay’ın avukatı, İstanbul Valisi Gül’ün Cebeci Maden Sahası’nı ziyaret ettiği videonun görüntülerini mahkemede slayt olarak yansıttı25 izlenme
Ordu'da halk betonlaşmaya karşı 16 gündür direniyor21 izlenme
Libya tezkeresi kabul edildi! Türkiye Libya'ya asker gönderiyor...100 izlenme
Halka akşam pazarı, Diyanet’e 64,7 milyon TL!94 izlenme
CHP İmralı'ya gitmeyecek20 izlenme