Rekabet Kurumu geçtiğimiz günlerde yaş meyve ve sebzelerin toptan satış alanında faaliyet gösteren 24 teşebbüs hakkında soruşturma açmıştı. Peki Türkiye’de faaliyet gösteren hallerde fiyatlar neden artıyor? Antalya’daki üreticiler hortumdan dolayı piyasada çok fazla ürün olmadığını bu nedenle fiyatların arttığını söylüyor. Çanakkaleli üreticiler ise şu an sezonda az ürün olduğunu belirtiyor. İstanbul’daki tüccarlar ise piyasadaki ürün fiyatındaki artışın piyasada ürünün az olmasına bağlıyor. İstanbul Yaş Meyve Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Dayan ise fiyatların yükselmesinin en büyük sebebi olarak piyasada ürünün az olmasını buna rağmen talebin fazla olmasını gösteriyor.
İstanbul Yaş Meyve Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Dayan, sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Arztalepten dolayı, gider maliyetlerinden dolayı hallerde fiyatlar artıyor. Ancak bundan sonra daha fazla yükselmez. Artık fiyatlar düşmeye başlar. Piyasada ürün az.” dedi.
| ÜRÜN | 15.02.2019 TARİHLİ ÜRÜN FİYATLARI | 25.03.2019 TARİHLİ ÜRÜN FİYATLARI | DEĞİŞİM ORANI |
| BİBER | 5 TL | 16 TL | %220 |
| SOĞAN | 2,5 TL | 4,5 TL | %80 |
| DOMATES | 3 TL | 4 TL | %33 |
| PATATES | 2,5 TL | 3,5 TL | %40 |
| SALATALIK | 3 TL | 5 TL | %66 |
| PATLICAN | 5 TL | 9 TL | %80 |
Hallerin artık borsa görevi gördüğünü fiyatların da artık buna göre şekillendiğini belirten Dayan, “Firmalara soruşturma açıldı. Açıladabilir. Eğer usulsüzlük yapan varsa cezası da kesilir. Türkiye sonuçta bir hukuk devletidir.” ifadelerini kullandı.
Antalya Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin de konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Antalya’daki hortumun biber fiyatlarını etkilediğini belirten Metin, “Antalya’da çıkan hortumdan dolayı birçok üreticinin ektiği ürünler zarar gördü. Fiyatların artmasının tek nedeni piyasada biberin az olmasından kaynaklanıyor. Tabi bu hasar için 6 milyon TL yardım yapıldı. Piyasada stoklamanın olmadığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
ANTALYA HAL FİYATLARI
| ÜRÜN | 15.02.2019 TARİHLİ ÜRÜN FİYATLARI | 25.03.2019 TARİHLİ ÜRÜN FİYATLARI | DEĞİŞİM ORANI |
| BİBER | 7 TL | 13 TL | %99 |
| SOĞAN | ——— | ——— | ——— |
| DOMATES | 2,30 TL | 3,80 TL | %65 |
| PATATES | ——— | ——— | ——— |
| SALATALIK | 4,50 TL | 2.80 TL | – %37 |
| PATLICAN | 6 TL | 5,30 TL | – %11 |
Bazı ürünlerin piyasada olmadığından yakınan Çanakkale Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Ürünler şu an piyasada az olduğundan fiyatlar yukarı doğru tırmanıyor. Şimdi ürünler yavaş yavaş çoğalmaya başladı. Fiyatları birebir etkileyen ürünlerdeki yokluk. ” dedi.
Saray’ın eski 2 numarası ile evliydi, CHP’ye geçti13 izlenme
Doğalgaz abone bağlantı bedeline zam!56 izlenme
Ekonomi Profesörü Duran Bülbül: 'AKP devraldığı borcu 35'e katladı'33 izlenme
AKP'li Mahir Ünal'ın 'Cumhuriyet'i hedef aldığı konuşmada daha büyük skandal ortaya çıktı! 'Bugünkü Türkçeyle bir düşünce üretemeyiz'48 izlenme
İBB'ye verilmeyen kredi, personele verildi!111 izlenme
Arap plakalı araçlar Türk bayrağının ve Erdoğan'ın posterinin üzerinden geçti37 izlenme
35 kişiye mezar olmuştu: Tutuksuz müteahhit suçu zemine attı15 izlenme
Bakan Albayrak, “Döviz kuru benim için hiç önemli değil” dedi iddiası!60 izlenme
Bombacı teröristin yanında yürüyen iki kadın İsrail ve İran'ı karşı karşıya getirdi
Tarım ve hayvancılık çalışanları sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak
'Güldür Güldür Show'dan Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel skeç!
1.2 milyarlık ihale için 12 milyar daha harcanacak!