İstanbul’un tarihi semtlerinden Üsküdar’ın Kandilli Mahallesi’nde bulunan ve 1994 yılından günümüze kadar semt sakinlerinin tek çocuk parkı ve spor sahası olarak kullandığı bölge, İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan bir ihale ile kiralama ve işletme hakkı verilerek 25 yıllığına devredildi.
Mülkiyeti Sultan Mahmudu Hanı Evvel Vakfı’na ait olan ve AKP'li Üsküdar Belediyesi tarafından çocuk parkı olarak kullanılan arsa, belediye tarafından çocuk parkı kısmı sökülerek Aralık ayının başında boşaltıldı.
Bölge halkından edinilen bilgiye göre, inşaata başlanan alan, bir dönem AKP’den milletvekili adayı olan Alpay Tarhan’ın yönetiminde bulunduğu Kandilli Holding’e bağlı Sürgü Gayrimenkul kiraladı. Geçen hafta itibarıyla da kiralanan bölgenin de çitle çevrilmiş durumda olduğu görüldü.
Kandilli Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar ise 30 yılı aşkın kullandıkları alanın “ticari faaliyetlere kurban gitmesini” gerekçe göstererek karşı çıkıyor ve direnişlerini sürdürüyor.

"AKP KLASİĞİ BİR 'GİRİŞİMCİ' PROFİLİ"
Öte yandan Alpay Tarhan'ın geçmişine bakıldığında, kendisi aynı zamanda 2018 yılında faaliyete geçen Hz. Hatice Vakfı'nın kurucusu. Tarhan, 2012 yılında da, savunma sanayinde faaliyet gösteren eski kayınpederi Orhan Kanburoğlu ile birlikte “çete” kurma iddiası ile gözaltı da alınmış ve serbest bırakılmıştı. Öte yandan Kanburoğlu'nun, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adını kullanarak iş yaptığı da iddia edilmişti.
Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, Alpay Tarhan'ın önlenemez yükselişini dün köşesine taşıdı. Yılmaz, bölgenin kiralanmasını ise "Kandilli'de mahalleliyi ayağa kaldıran tarih talanının altından, AKP klasiği bir 'girişimci' profili çıkıyor" değerlendirmesini yaptı.
Yılmaz'ın yazısında Tarhan'ın, devletin farklı kademelerinde kök salması ve 'sırtını İçişleri Bakanlığı'na yasladığına' dair şu bilgileri yer alıyor:
"Tarhan, Hz. Hative Vakfı'nı Habertürk TV'nin 10 Mayıs 2020 tarihli yayınında şöyle anlatıyor:
İki misyonumuz var; birincisi müminlerin annesi Hz. Hatice'mizi anlamak ve anlatmak, ikincisi müteşebbis iş kadınları için ciddi çalışmalar yapıyoruz.
Hz. Hatice Vakfı, Covid19 salgınıyla birlikte 24 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinde, "Cennet Anneleri" projesini başlattı 81 ilin tamamında 100 yaş ve üzerinde 5 bin 529 anneyi, Vefa Sosyal Destek Grubu'yla birlikte anneler gününde ziyaret etti. Sakarya'da bu anneler adına 30 bin metrekarelik alanda hatıra ormanı oluşturdu.
Aynı zamanda İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak jandarma, polis, bekçi ve AFAD çalışanlarından oluşan Vefa Sosyal Destek Grubu'na da 39 motosiklet bağışladı.
“TİCARİ BİR AMACA YÖNELİK KULLANILACAK DURUMA NEDEN GETİRİLİYOR?”
Söz konusu alanın kafeterya, restoran ve büro gibi ticari fonksiyonda kullanılacağı bilgisinin yer aldığı ihale şartnamesinde alan ayrıca Boğaziçi İmar Planları’nda çocuk park alanı olarak gözüküyor.
Konuyla ilgili bilgi veren CHP Üsküdar İlçe Başkan Yardımcısı Zülfükar Güneş Gülaydın, “Burası 25 30 yıldır bu şekilde duruyor. Neden Üsküdar Belediyesi burayı vakıflar ile yaptığı bir protokolle devralmadı? Neden burayı halka kazandırmadı? Halk için olan şeyin halk adına kullanımını neden devam ettirmedi? Söylemimizin aslında temel nedeni de buydu. Sonuçta iki tane kamu idaresinden bahsediyoruz, ortada bir park var. Burası büyük İstanbul depreminin artık kaçınılmaz olduğu bir süreçte ve böyle bir riskin olduğu bir dönemde bu kadar kıymetli öneme sahip. Bu deprem toplanma alanı neden yok ediliyor? Kandilli’de yer alan böylesine bir park neden yok ediliyor? Burası ticari bir amaca yönelik kullanılacak bir duruma neden getiriliyor?” sorularını yöneltti.
“YAPILAN BU İHALE RANTA HİZMET ETMEKTEDİR”
CHP Üsküdar Belediye Meclis Üyesi Ayça Betül Kını Mete de Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “Burası Kandilli halkının dede, çocuk, torun şeklinde 1994 yılından günümüze kadar çocuk parkı ve basket sahası olarak kullanılan, hem içinde tarihi eser hem de anıt ağaçlar bulunan alandır. Yapılan bu ihale, Kandilli halkının yararına olmayıp ranta hizmet etmektedir. Bu yolda da Kandilli halkının sonuna kadar yanındayız” dedi.

https://www.krttv.com.tr/gundem/istanbuldakidepremtoplanmaalanivecocukparkiakplih104433.html
İrfan Değirmenci, CHP'den milletvekili aday adayı oldu274 izlenme
Aykut Erdoğdu'dan Ferdi Zeyrek için mektup: "Dizlerimin bağı çözüldü"53 izlenme
AKP’den istifa edip CHP’ye katıldılar38 izlenme
Doğalgaz ve elektrik zamlarına AKP içinden de üst düzey tepki geldi: "İvedi çare bulun!"36 izlenme
Yargının içler acısı halini ortaya koydu: 2016 sonrası hakim ve savcılara dikkat çekti42 izlenme
Özgür Çelik Ekrem İmamoğlu'nun doğum gününü bu videoyla kutladı23 izlenme
Menzil tarikatının üyelerinin tövbeleri iptal oldu45 izlenme
91 yaşında salgın sürerken AKP'ye böyle üye yapıldı!74 izlenme
Erdoğan'ı kastetti: "Neredeyse çocuk gibi yalvarıyor"
AKP İstanbul İl Başkanlığı'nda özel güvenlikti, Kızılay'a yönetici oldu!
Ayhan Bora Kaplan duruşmada üst üste hatalı şifre girerek telefonunu kilitledi
İmamoğlu'nun dedikleri 'uyuşturucu jeti'nin sahibi AKP'li isim konuştu