Yüksek enflasyon ve durdurulamayan maliyet artışları altında üretim yapmaya çalışan çiftçi, çiğ sütte ‘bıçak kemiğe dayandı' mesajı ile yeni bir düzenleme isterken, market fiyatları da katlanarak artıyor. Üretici ve tüketicinin çıkmaza girdiği bu dönemde, Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen tahıl koridoru anlaşması ile bu ay yem maliyetlerinde bir düşüş bekleyen Ulusal Süt Konseyi'nin ise yeni bir fiyat güncellemesine gitmeyeceği tahmin ediliyor.
MALİYETLER GERİ ÇEKİLİYOR
Sözcü'de yer alan habere göre, Ocak ayında 4.36 TL olan bir litre sütün üretim maliyeti Temmuz ayında 7.21 TL'ye çıkarken, çiğ süt fiyatları ise Ocak ayında 4.70 TL, son olarak Mayıs ayında yapılan güncelleme ile 7.50 TL olarak uygulamaya konulmuştu. Tüketicinin cebini yakan marketlerde ise bir litre süt Temmuz'da 20 TL'yi görmüş durumda.
Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, maliyetlerde son dönemlerde bir geri çekilme izlediklerine dikkat çekerek, “Haziran ayı ile birlikte başta kesif yem fiyatları olmak üzere yem fiyatlarındaki artış çiğ süt üretim maliyetini 7.40 seviyesine çıkarmış, pariteyi ise 1.12'ye düşürmüştü. Ancak, Temmuz ayında hem uluslararası piyasalardaki yem hammadde fiyatlarında hem de içerideki akaryakıt fiyatlarındaki düşüşle birlikte yem fiyatları düşmüş, aynı ay içinde yeni hasatla birlikte kaba yem fiyatlarındaki gevşemeyle maliyet 7.21 seviyesine gerilerken parite de 1.18 noktasına gelmiştir. Konseyimiz son zamanlarda düşüş trendinde olan uluslararası emtia fiyatlarını yakından takip etmektedir” açıklamasını yaptı.
Harun Çallı, devletin prim desteklerine dikkat çekerek, “Destek miktarındaki artış hem üreticimiz hem sanayicimiz hem de nihai ürün fiyatı anlamında tüketicimiz açısından son derece kıymetli” dedi. Çallı, çiğ süt üretim maliyeti içinde yemin payının yüzde 6070 seviyelerinde olduğunu ve üreticinin kendi yemini üretmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, maliyet artışlarını paylaşarak, “Ulusal Süt Konseyi'nin hesabına göre Haziran ve Temmuz ayı ortalama süt maliyeti 7.30 TL. Üreticinin satış fiyatı ise hâlâ 7.50 TL. ‘Sen yeter ki üret' sözüne güvenerek ürettik ve üreteceğiz. Ama bıçak kemiğe dayandı. Fiyat artmazsa sütü de üreteni de ararız. Çiğ süte acil zam” dedi.
AKP'den, 'özelleştirmelere' son sürat devam! Limanlar, otoyollar, tesisler...83 izlenme
Depremzedenin derdi başka, belediyenin başka: Kahramanmaraş'ta villalara özel asfalt çalışması!65 izlenme
Üsküdar'da dev arazi satılıyor: Halk tepkili!124 izlenme
Enes Kara dosyası kapatıldı!68 izlenme
Kusura bakmayın beyler durum bu adam kazandı354 izlenme
‘Hamza’ya dört maaş, Antepli Şahin’e kefen!’76 izlenme
Depremzedelere bir hafta verdiler ‘konteynerleri boşaltın’ dediler! Nedeni ise adeta 'pes' dedirtti!55 izlenme
Özgür Özel'den çok konuşulan isme mektup29 izlenme
Öğrenciler burs ve kredi zammını protesto etti: 7 kişi gözaltına alındı
Narin Güran'ın babası Arif Güran Ankara'ya yürüyor: "Kızımın hakkı yerdedir"
Boğaziçi'ne 'vekaleten' atanan rektörün ilk icraatı: 14 yıllık akademisyeni görevden aldı!
Yakınları enkaz altında kalan bir depremzede: 'Avrupa seni kıskanıyor da sen 4 gündür bir kepçe niye gönderemiyorsun?'