Hükümetin olmayan göç stratejisi ve açık kapı politikası Türkiye’yi yabancı ve kaçakların merkezi haline getirdi. Bu konu Türk halkının birinci gündem maddesi sığınmacı ve kaçakların gelecekteki durumları olurken, gönderilip gönderilemeyecekleri ise tartışma konusu olarak sıcaklığını korumaya devam ediyor.
Türkiye’de bu tartışmaların yaşandığı dönemde ise Pakistan örnek olabilecek bir karara imza atarak, kaçak göçmenlerin ülkeyi terk etmelerini, aksi takdirde zorla sınır dışı edileceklerini açıkladı.
1 KASIM’A KADAR SÜRE TANIDILAR
Pakistan, aralarında 1,7 milyon Afganistan vatandaşının da bulunduğu tüm belgesiz göçmenlere ülkeyi terk etmeleri talimatını verdi.
İslamabad, aksi takdirde 1 Kasım'dan itibaren belgesiz yabancıların zorla sınır dışı edileceği tehdidinde bulundu.
Ordu destekli geçici hükümet, bu kararı, ülkede sene başından bu yana düzenlenen 24 intihar saldırısından 14'ünün Afganlar tarafından yapılması nedeniyle aldığını belirtti.
İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, talimatın Afganları hedef almadığını, ülkedeki göçmenlerin büyük çoğunluğunun Afgan olmasına rağmen tüm yabancıları kapsayacağını söyledi.
Bugti, Pakistan'da yasa dışı olarak bulunan göçmenlerin toplu gözaltı veya zorla sınır dışı edilmeye maruz kalmamak için 1 Kasım öncesi gönüllü olarak ülkelerine geri dönmeleri gerektiğini kaydetti.
HÜKÜMET, BELGESİZ GÖÇMENLERİ İHBAR EDENLERE ÖDÜL VERECEK
Bakan, hükümetin belgesiz göçmenlerin mal ve mülklerine el koymayı planladığını ve bu durumda olan göçmenlerle ilgili bilgi verecek vatandaşları ödüllendirmek için de özel bir telefon hattı kuracağını aktardı.
Ayrıca Pakistanlı bakan, ülkedeki yaklaşık 1,73 milyon Afgan vatandaşın kalmak için yasal belgeleri olmadığını ve Pakistan'da toplam 4,4 milyon Afgan mültecinin yaşadığını söyledi.
Sarfraz Bugti, "Afganistan içinden saldırıya uğradığımıza ve Afganistan vatandaşlarının bize yönelik saldırılara karıştığına dair iki farklı görüş yok. Elimizde kanıtlar var." diye konuştu.
Açıklama, İslamabad'ın geçen ay Taliban'la yaşanan sınır gerginliği sonrası Kabil'le bozulan ilişkilerinde yeni bir dip noktasına işaret ediyor.
Ancak yetkililerin belgesiz göçmenlerin ülkeyi terk etmelerini nasıl sağlayabileceği ya da bu kişileri sınır dışı etmek için nasıl bulabileceği henüz bilinmiyor.
Pakistanlı bakanın açıklamalarına yönelik Afganistan’dan henüz bir karşılık gelmedi.
Yeniçağ
300 işçi işi bıraktı!223 izlenme
Bir İlde Daha Ekmeğe Zam!24 izlenme
AKP Antalya vekil aday adayı 'Devletin tek kuruş borcu yok, Türkiye ekonomisi Almanya'yı bile geçti !'2183 izlenme
Babası sınav çıkışı ellerinde çiçekle karşılamıştı: Çimen Gülen üniversiteyi kazandı10 izlenme
Sağlık Bakanı açıkladı: 59.187 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 3.962.760’a, can kaybı da 34.455’e yükseldi!88 izlenme
Sokak röportajında öyle bir ironi yaptı ki: "Reis bizim için yiyor"50 izlenme
Türk Telekom'dan internet tarifelerine dev zam! 1 Aralık'tan itibaren geçerli olacak30 izlenme
AKP'li Belediye, parke taşını yol yerine vatandaşın tarlasına döşedi!408 izlenme
Sinan Ateş davası sonrası MHP’li Yönter’den Ayşe Ateş’e tehdit: 'Hesaplaşacağız'
OECD'nin 2024 raporu: Türkiye, yaşam memnuniyetinde son sırada
Ayan - Erdoğan ilişkisi gizli ABD belgelerine nasıl girdi?
Kırmızı Bülten çıkarılmıştı: Sedat Peker'in yargılandığı davada yeni gelişme