İçişleri Bakanlığı, Ankara’da 21 Eylül’de ailesinin kayıp başvurusunda bulunduğu 65 yaşındaki servis şoförü Binali Aslan'ın Mersin’in Tarsus ilçesindeki ormanlık alanda ölü bulunmasının ardından, Suriye'ye kaçan IŞİD bağlantılı 14 kişilik aileye ilişkin açıklama yaptı.
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bazı basınyayın organları ve sosyal medya platformlarında açıklandığı gibi olaya karışan ailenin sonradan vatandaşlık kazandığı yönündeki iddialar tamamen asılsızdır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Aile fertlerinin tamamı doğuştan Türk vatandaşıdır."

Binali Aslan, Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde (AŞTİ) minibüsle yolcu taşıyan deneyimli bir şofördü. 21 Eylül'de ailesi, uzun süredir haber alamadıkları Aslan için polise kayıp başvurusunda bulundu. Yapılan incelemelerde, Aslan'ın son olarak 14 kişilik bir aile grubunu minibüsüyle AŞTİ'den aldığını ve AnkaraMersinHatay rotasında yola çıktığı belirlendi. Ailenin, Aslan'ı araç içinde öldürdüğü, ardından cesedini 480 kilometre uzaktaki Mersin'in Tarsus ilçesi Kaburgediği köyü yakınlarındaki ormanlık alana gömdüğü ortaya çıktı. Cesedin bulunması, Mersin İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü'nün ortak arama çalışmaları sırasında gerçekleşti.
Cinayetin arkasında, IŞİD sempatizanı olarak bilinen Aksoy ailesi yatıyordu. Aile, Ankara'da M.A. ve N.S. adlı şüphelilerin evinde konaklamış, ardından Aslan'ın aracını kiralayarak yola çıkmıştı. Yolculuk sırasında Aslan'ı vahşice öldüren aile, cesedi ormana defnedikten sonra aynı araçla Hatay'a yöneldi ve Suriye sınırını geçerek İdlib'in Atme bölgesine sığındı. Ailenin bu kaçışı, sınır güvenliği tartışmalarını alevlendirdi; zira 14 kişilik bir grubun bu kadar kolayca ülkeyi terk etmesi, kamuoyunda şaşkınlık yarattı.
İçişleri Bakanlığı'na göre, ailenin tamamı doğuştan Türk vatandaşı olup, bazı üyelerin Fransa'dan Türkiye'ye döndüğü biliniyor; bu da onlara çifte vatandaşlık statüsü kazandırıyor. Aile, IŞİD'in radikal ideolojisine bağlılıklarıyla tanınıyordu. Temmuz ayında Gaziantep'te jandarma ekiplerine saldırmışlar ve bir ay hapis yatmışlardı. Ayrıca, Gaziantep'teki ikametgâhlarının yakınında 1213 yaşlarında bir çocuğun cesedinin bir mezar yanında bulunması, ailenin karanlık geçmişini daha da aydınlatmıştı. Bu olaylar, ailenin yıllardır Türkiye'de izlenmeden nasıl faaliyet gösterdiği sorusunu gündeme getirdi.
Cinayet sonrası Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat ve TEM Daire Başkanlıkları'nın istihbarat çalışmalarıyla ailenin İdlibAtme'deki yeri tespit edildi. Suriyeli İç Güvenlik Servisi ile koordineli bir operasyon düzenlendi. Teslim olma çağrısına silahla karşılık veren şüphelilerle çıkan çatışmada, 8 aile üyesi öldürüldü, 2'si yaralandı ve 4'ü canlı yakalandı. Yakalanan 4 şüpheli, Türkiye'ye iade edildi. Ankara'da aileyi misafir eden M.A. ve N.S. ise başkent polisi tarafından gözaltına alınarak tutuklandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonu sosyal medyadan duyurarak, "Allah rahmet eylesin, ailesine sabırlar dilerim" mesajını paylaştı ve güvenlik birimlerini tebrik etti.
NEFES
Olaydan sonra Güllü'nün evine giden polislerin ciddiyetsizliği konuşmalarına yansıdı15 izlenme
"Bunun adı hazine garantili soygun"34 izlenme
Yumrukçu başkan Faruk Koca, inşaatında ölen çocuk için 12 bin 100 TL cezayı 20 taksitle ödemiş39 izlenme
Adana'da acil doktorları can güvenlikleri olmadığı için iş bıraktı!105 izlenme
AKP'li belediyeler arsa satışını yüzde 200’den fazla artırdı!86 izlenme
AKP'li isim Türkiye'nin dünyadaki gururuna dil uzattı14 izlenme
'Savcı kumpas kurdu' dedi Yenidoğan Çetesi davasında salon karıştı!23 izlenme
Yılmaz Özdil, 'Deniz Feneri'ni hatırlattı: Almanya bilim insanlarımıza, biz zekat hırsızlarımıza destek olduk124 izlenme
Bayrakçı son durumu açıkladı! Kim ne kadar oy alıyor?
Kadın doktora oksijen tüpü ile saldıran zanlı serbest bırakıldı!
İktidara yakın gazeteci, anket sonuçlarını paylaştı: "Kılıçdaroğlu, tırmanışını sürdürüyor"
Yerli imkân varken, Rusya’dan günlük 1.3 milyon liraya uçak kiraladılar!