Türkiye'den Suriye'ye ihracat, 11 Ocak'taki gümrük vergisi artışı kararı sonrasında adeta durdu.
Suriye'de HTŞ liderliğindeki yeni yönetimin, tüm gümrük kapılarında tek tarife sistemine geçilmesi kararı Türkiye sınırındaki gümrük kapılarında tarifelerde 20 kata varan astronomik artışlar olmasını da beraberinde getirdi.
Bunun üzerine Suriye'deki ithalatçılar, fiyatların yüksekliği ve belirsizlikler nedeniyle siparişleri durdurunca binlerce Türk tırı gümrük kapılarında kaldı.

Güneydoğu Anadolu Hububat ve Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu'nun nefes.com.tr ile paylaştığı bilgilere göre, Suriye'ye ihracat durdu ve bugün itibarıyla 4 bin 500 tır gümrük kapılarında bekliyor.
Suriye Milli Ordusu'nun kontrolündeki Akçakale ve Ceylanpınar sınır kapılarındaki tarifelerde bir değişiklik olmadığını belirten Kadooğlu, dün itibarıyla Cilvegözü'nde 1800 tırın, Çobanbey'de 517 tırın, Öncüpınar'da 370 tırın, Karkamış'ta 364 tırın, Zeytindalı'nda 200 tırın beklediğini, sayıların bugün arttığını aktardı.

Gümrük kapılarında 67 kilometrelik kuyruklar olduğunu belirten Kadooğlu, Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girdiğini, gelecek hafta Ankara'da Suriyeli yetkililerin de katılımıyla toplantı yapılacağını, sorunun kısa süre içinde çözülmesini beklediklerini söyledi.
Suriye'ye geçen yıl yapılan 1,5 milyar dolarlık ihracatın 650 milyon dolarlık kısmının Güneydoğu Anadolu bölgesinden yapıldığını, bunun da yaklaşık 360 milyon dolarlık kısmının hububat ve bakliyat ürünleri olduğunu, özellikle gıda ürünlerinde tarifelerin çok ciddi şekilde artırıldığını belirten Kadooğlu, örneğin ayçiçek yağında bir ton için 10 dolar olan gümrük vergisinin 30'a katlanarak 300 dolara yükseldiğini aktardı.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Suriye'deki yönetim değişikliği nedeniyle sorunların çıkmasının normal olduğunu ancak serbest ticaret anlaşmasının güncellenerek sorunun kısa süre içinde çözülmesini beklediklerini dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Suriye tarafıyla gümrük vergileri konusunda istişareler yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Görüşmelerde önümüzdeki hafta yüz yüze toplantı yapılması planlandı. Ülkelerimiz arasında yeniden ve bu defa daha kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesiyle ilgili olarak da istekliliğimiz karşılıklı olarak paylaşılmıştır."
Nefes
Türkiye'nin Suriye'deki iki bölgesi; Tel Rıfat ve Münbiç'e yönelik olası operasyon Rusya'yı da endişelendirdi28 izlenme
İddia: Polat çifti soruşturması ünlü bir isme uzandı, Ankara'dan müdahale edildi27 izlenme
Türk ekonomisini bekleyen yeni tehlike42 izlenme
Sakarya'da bir esnaf, Umre'den getirdiği zemzem suyunu mayalanması için Sapanca gölüne döktü !396 izlenme
Mobil iletişim ücretlerine de zam geldi!37 izlenme
Barınma çıkmazındaki öğrenciler tarikat yurtlarına mahkum28 izlenme
Erdoğan "sonunuz geldi" dedi ama...! Bu FETÖ'cüler nasıl beraat etti?480 izlenme
Barış Atay Meclis'te AKP'lileri yerin dibine soktu! 'Yürü bre Hızır Paşa, senin de çarkın kırılır! Güvendiğiniz padişahınız, o da bir gün devrilir!'197 izlenme
Esenyurt Belediyesi'nden 31 Mart'tan sonra yapılan tüm paylaşımlar silindi
AKP'li vekil önce paylaştı, hemen kaldırdı! Kriz yaratan fotoğraf
Kızılay Başkanı Kınık, Kızılay içindeki yedi şirketin ortağı çıktı!
Kaçak Kur'an kursundaki cinsel istismar skandalını Kaymakamlık doğruladı!