Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, örtülü ödenek, kamunun kira gideri ve müteahhitlere yapılan ödemeler, milyarlarca TL’yi buldu. Sosyal yardımlar, müteahhitlere aktarılan tutarın çok gerisinde kaldı.
Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan ve hesabı sorulamayan “örtülü ödenek” olarak isimlendirilen Gizli Hizmet Giderleri kaleminden yapılan harcamaların tutarı, bu yılın beş ayında 884 milyon 522 bin TL’ye ulaştı.
Verilere göre, Erdoğan Ocak’ta 267 milyon 803 bin TL, Şubat’ta 89 milyon 363 bin TL, Mart’ta 371 milyon 579 bin TL, Nisan’da 52 milyon 726 bin TL ve Mayıs’ta 103 milyon 51 bin TL’lik örtülü harcama yaptı.
Kamu harcamalarında dikkati çeken bir diğer gider kalemini kira giderleri oluşturdu. Başta lüks makam araçlarında olmak üzere kamuda hemen her alanda “kiracılık” anlayışını hakim kılan iktidar, beş ayda kamu kurumlarının kira giderleri için yaklaşık 4,8 milyar TL ödedi.
Bu tutarın 260 milyon TL’si taşıt kiralarına, 4 milyar 207 milyon TL’si hizmet binası kiralarına, 57 milyon TL’si uçak kiralarına ve 254 milyon TL’si personel servis kiralarına harcandı.
27 milyon TL ise lojmanlara ödenen kira tutarı olarak kayıtlara geçti. İktidar ayrıca gemi, canlı hayvan, iş makinesi, bilgisayar ve bilgisayar sistemleri, eğitim ve öğretim gibi gerekçelerle de kira ödedi.
Ülkedeki en önemli kamu kaynaklarını betona gömen ve bu yolla yandaş müteahhitlerini zengin eden AKP iktidarı, 2021 yılının beş ayında bu kişi ve firmalara 23 milyar TL’den daha fazla ödeme yaptı. Farklı harcama kalemlerinde bulunan müteahhitlik giderleri için sadece mayıs ayında yaklaşık 8 milyar TL ödendi. Bu harcama, yıl rekoru olarak da kayıtlara geçti.
SOSYAL YARDIM SINIFTA KALDI
Salgın hastalık sürecinde her gün biraz daha yoksullaşan halk için yapılan harcamalar, müteahhitlerin ödeneklerinin çok gerisinde kaldı.
AKP, aralarında engelli aylığı, doğum yardımı, çocuklu ailelere yardım gibi harcamaların yer aldığı “Sosyal Yardımlar” kalemi için 2 milyar TL harcadı. Müteahhitlere bir ayda aktarılan tutarın 6 milyar TL gerisinde kalan sosyal yardım kaleminden yapılan bazı harcamalar şöyle:
Silikozis aylıkları: 248 bin TL
Çocuklara aileleri yanında bakım desteği: 149 milyon TL
Doğum yardımı: 30 milyon TL
Bakıma ihtiyacı olan engellilere evde bakım desteği: 861 milyon TL
Ücretsiz seyahat desteği: 6 milyon TL
Muhtaç engellilere yardım: 4 milyon TL
Sosyal hizmet kuruluşlarında kalanlara destek: 5 milyon TL
18 yaş altı engelli yakınlarına sağlanan destek: 50 milyon TL
https://www.krttv.com.tr/gundem/sosyalyardimsiniftakaldibutcemuteahhitlereaktarildih81697.html
Diyarbakır’da sivil aracın geçişi sırasında patlama!64 izlenme
İmamoğlu'ndan, AKP'ye 'Dombra'lı gönderme!81 izlenme
Ankara kulisleri ‘Erdoğan erken seçime hazırlanıyor’ iddiasıyla çalkalanıyor!123 izlenme
"5 milyon ver haberi kaldıralım": Soner Yalçın şantaj yaparken suçüstü yakalandı! WhatsApp yazışmaları dava dosyasında...33 izlenme
Ülkeyi vize krizine sokan AKP'nin, Amerika politikası ancak böyle anlatılabilirdi !2305 izlenme
Bir yanda milyonluk saraylar bir yanda sokakta donarak yaşamını yitiren vatandaş Sami Babacan...78 izlenme
Daha depremin yaralarını sarmadan Maliye depremzedenin vergisinin peşine düştü!18 izlenme
CHP’den 'beslenme çantası' seferberliği22 izlenme
Küçük Umay, hamile annesi ve babası birlikte enkazdan çıkarıldı
TİP Genel Başkanı Erkan Baş: "Çalmaya geldiklerinde çok becerikliler, iş ekonomiye gelince mi beceriksiz! Hayır. Bilerek ve isteyerek yapıyorlar"
AKP ve MHP reddetti, TOKİ mağdurları yine ortada kaldı!
Emekliye zamda hesaplar sil baştan! Enflasyon farkı ve refah payı dahil maaş hesabı