Türkiye’deki milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren kritik süreçte geri sayım başladı. Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Kanunu değişikliklerine uyum sağlamaları için sürücülere tanınan süre 1 Nisan 2026 tarihinde sona eriyor.
Bu tarihten itibaren yapılan denetimlerde, fabrikasyon çıkışı dışında araçta bulunan ve ruhsata işlenmemiş tüm eklentiler "yasa dışı" kabul edilerek ağır yaptırımlara tabi tutulacak.
Yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla Telekomünikasyon Uydu ve Elektronik Sanayicileri İş İnsanları Derneği (TUYAD) bir çalıştay düzenleyerek çözüm önerileri geliştirdi. Sektör temsilcilerinin 2425 Mart tarihlerinde Ankara’da bakanlıklara sunacağı talepler arasında şunlar yer alıyor:
Ses Sınırı: Hoparlörlerin araç dışında 95 dB seviyesiyle sınırlandırılması.
Ruhsat Şartı: Bagajı tamamen kaplayan dev ses sistemlerinin "özel statü" ile ruhsata işlenmesi (proje çizimi ve muayene şartıyla).
Görüş Açısı: Multimedya ekranlarının sürücünün görüşünü engellememesi adına direksiyon seviyesini aşmaması.
Sertifikalı Montaj: Aksesuar montajlarının sadece Mesleki Yeterlilik Kurumu belgesi olan bayilerce yapılması.
Ancak İçişleri Bakanlığı'nın mevcut takvimi ve katı kuralları göz önüne alındığında, bu taleplerin yürürlüğe giren kanunu durdurup durdurmayacağı henüz netlik kazanmış değil.
Mevcut yasaya göre, 1 Nisan itibarıyla kriterlere uymayan araçlara müsamaha gösterilmeyecek. Özellikle gürültü kirliliğine yol açan veya sürücü dikkatini dağıtan donanımlar için yaptırımlar oldukça sert:
Yasal Uyarı: "Araçlarda kanun ve yönetmelikte belirtilen şartlara uymayan ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını bulunduranlara 21 bin Türk lirası idari para cezası uygulanır. Ayrıca ilgili araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilir."
Araçlarında APP plaka, orijinal dışı jantlastik, spoiler veya standart dışı multimedya sistemi bulunan sürücülerin, 10 gün içinde araçlarını yasal sınırlara çekmesi veya gerekli onay süreçlerini tamamlaması önem taşıyor.
Sözcü
Şahan Gökbakar'dan konser iptallerine hodri meydan!46 izlenme
Bu defa işler tersine döndü: AKP'nin önergesi İBB Meclisi'nde oy çokluğuyla reddedildi59 izlenme
Kıyafet fiyatları uçtu vatandaş bakın neye yöneldi? ''Çocuğum da yaparsa üzülürüm''55 izlenme
'AKP Türkiye'yi 60 milyar lira tazminata mahkum etti' iddiasına Saray'dan cevap45 izlenme
İzmir'de CHP'li başkanın eşine sopalı saldırı!190 izlenme
Özgür Özel’den çarpıcı Kartalkaya raporu, belgeleri tek tek paylaştı25 izlenme
Tamer Karadağlı’yı eleştiren oyuncu sorguya çekildi!32 izlenme
AKP'li Yeliz KİPTAŞ'ta kıyak indirimi bulunca 3 tane daire almış34 izlenme
Ekonomiyi savunan vatandaşa "Çıkar telefonunu" yerine "Çıkar cebindeki parayı" dediler
Kılıçdaroğlu’nu yumruklayan zanlının ilk ifadesi ortaya çıktı!
Kayıtlar yayınlandı: Adnan Oktar’ın mahkemedeki cinsel ilişki yanıtı olay oldu!
Ankara'da iki genç kız, parkta otururken kendilerini taciz eden erkeği tekme tokat dövdü!