CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, İzmir’de faaliyet gösteren Kanadalı Eldorado Gold altın tekelinin Türkiye’deki şirketi TÜPRAG ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi ve açıklamalarda bulundu.
Birinci derece sit alanında faaliyet gösteren ve Çamlı Barajı’nın faaliyete geçmesine engel olan maden işletmesi için Taşkın, “Maden işletmelerinin yaşam alanlarımıza verdiği telafi edilemez zarara göz yumamayız. Altın içemezsiniz ama temiz suya erişiminiz yoksa hayatta kalamazsınız" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Taşkın, şunları belirtti:
"Madenin sondaj çalışmaları İzmir’in dünyaca ünlü coğrafi işaretli üzümünün yetiştirildiği Kavacık köyü ve zeytin cenneti Efemçukuru köyü arasındaki yol güzergahında, orman ve su havzalarından oluşan ve birinci derece doğal sit alanı olan bölgede yoğunlaşmış durumda. İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin 'Birinci derece doğal sit alanında hiçbir madencilik faaliyeti yapılamaz' kararına karşın, şirket sondaj çalışmalarını sürdürüyor.
Dahası TÜPRAG altın madeni nedeniyle Çamlı Barajı’na şimdiye kadar izin verilmedi. Altın madeninin tercih edilmesi ile İzmir'lilerin bu bölgede yapılacak barajdan yararlanmaları engellenmiş oldu. Böylece kamu yararı değil özel çıkarlar korundu.
Devlet Su İşleri ise İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) ile yaptığı anlaşmanın koşullarına uymayarak belirlenen miktardan çok daha az suyu İzmir’e gönderiyor. Bu nedenle İzmirliler, en hayati ihtiyaçları olan temiz suya, diğer büyük şehirlerle karşılaştırıldığında oldukça pahalıya erişebiliyorlar."
Yüksel Taşkın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması için TBMM’ye verdiği üç ayrı soru önergesiyle konuyu gündeme taşıdı.
“TÜPRAG’ın faaliyetleri kamu yararına açıkça aykırı. İliç felaketinden ders çıkarılmalı ve maden işletmelerinin faaliyetleri çok daha dikkatli bir şekilde takip edilmeli. Kar uğruna yaşam alanlarımızı ve temiz su kaynaklarımızı feda etmeyelim” diye açıklamada bulunan Taşkın, üç Bakan’a ayrı ayrı şu soruları yöneltti:
TÜPRAG’ın devam eden sondaj çalışması için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden yeni arama ruhsat ve izni ile işletme ruhsatı ve izni veya sürdürülen faaliyetin kapasite artırımına ilişkin ruhsat ve izin alınmış mıdır? Alınmış ise birinci derece doğal sit alanında devam eden sondaj faaliyetleri için izin, neye istinaden verilmiştir?
İzmir Çevre İl Müdürlüğü sit alanında gerçekleştirilen sondaj faaliyetlerine neden müdahale edip durdurmamaktadır?
Birinci derece sit alanında devam eden sondaj için Orman İdaresi tutanak tutup Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmuş mudur? Zarar tespiti yapılmış mıdır? Yapılmışsa zararın tazmini için talepte bulunulmuş mudur ya da dava açılmış mıdır?
Yapılması planlanan Çamlı Barajı koruma alanı içinde İzmir’in yaklaşık yüzde 40 içme suyunu sağlayan Tahtalı barajı koruma alanı sınırında yer alan TÜPRAG maden işletmesi İzmir’in içme suyunu tehlikeye atmakta mıdır, konuyla ilgili inceleme yapılmış mıdır?
Kaynak: Gerçek Gündem
Sosyal medya bu sözleri konuşuyor: Şeriat isteyen kadın "Yeter ki şeriat gelsin elimin kesilmesine razıyım. Laikliğin olduğu yerde din yaşanmaz"46 izlenme
Mustafa Destici seçimi kaybedeceklerini itiraf etti 'Ortak liste olsaydı meclis çoğunluğunu alırdık'52 izlenme
İBB iddianamesinde 'gizli tanık'tan sonra 'itirafçı' skandalı: 'Kilit isim' diye sunuldu 11 suç kaydı çıktı20 izlenme
AKP'li belediyeden yeni hizmet! Yılda 15 milyon trafik cezası garantili kamera sistemi75 izlenme
Soylu: "Suriyelilerin bayramda gidip dönmesine izin verilmeyecek"54 izlenme
Bakanlığın Galata görseli skandalı!59 izlenme
10 yıldır kullanılmayan havalimanında büyük harcama!61 izlenme
Kadını evine kadar takip edip taciz etti, bağırınca boynundan bıçakladı!55 izlenme
Adaylıktan çekilmemek için direnen İnce’ye şok üstüne şok: Milletvekili adayı ‘ilk turda bitirelim’ diyerek istifa etti
Esenler Belediyesi’nin harcamalarının adresi bulunamadı! '2 Milyon kime gitti?'
Trump’ı vuran suikastçının yeni görüntüleri ortaya çıktı
Son anket sonuçları açıklandı! 'İstanbul seçimleri Erdoğan'a ders olmamış'