Cumhuriyet'ten Barış Terkoğlu'nun haberine göre, yazar Sabahattin Önkibar’ın “Devlet Bahçeli ve Ülkücüler Hakkında Her Şey” kitabı hakkında altı yıl önce verilen toplatma kararı kaldırıldı. Kararın, Sinan Ateş cinayeti sonrasında alınması dikkat çekti.
Önkibar’ın kitabı, 2017 yılında, Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkmıştı. Kitabın ardından Devlet Bahçeli’nin avukatı Hamit Kocabey, Bahçeli adına dava açmış, kitap hakkında toplatma tedbiri alınmasını sağlamıştı. Kırmızı Kedi Yayınevi, 2018 yılında süreci üst mahkemeye taşımıştı.
ŞİMDİLİK KURTULDU
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. İfade özgürlüğü vurgusu yapan mahkeme, Devlet Bahçeli’yi anlatan kitapla ilgili olarak şu tespitleri yaptı: “Eleştirilerin hedefinde olan ve siyasi kimliği bulunan siyasi parti genel başkanının makul eleştiri sınırları daha geniş kabul edilmelidir. (...) Yaptığı işin doğası gereği haber kaynağını açıklamaya zorlanamayacak olan davalı gazeteciyazarın, doğrudan tanık olduğu olaylar ile dava dışı kişilerden veya açık kaynaklardan aldığı bilgilere göre yazdığını kitapta ifade etmiş olması ve tespit, yorum ve değerlendirmelerinde kesin bir dil kullanmaktan kaçınması göz önünde bulundurulmalıdır. (...) Dava konusu kitapta; davacının geçmişten bugüne siyasi hayatı ile ilgili kişilik değerleri hedef alınmaksızın ve rahatsız edici bir üslup kullanılmaksızın yazıldığı anlaşılmaktadır.”
"ALNINDA BOZKURT"
30 Haziran 2022 tarihinde, Yargıtay’ın bozma kararı vermesinin ardından dosya yerel mahkemeye tekrar gitti. Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, 17 Ocak tarihli duruşmada, dosyanın işlemden kaldırılması kararını verdi. Böylece altı yıl önce toplatma kararı verilen kitap hakkındaki yasak ortadan kalktı. Bahçeli’nin avukatı ertesi gün, dosyanın yeniden işleme alınması başvurusu yaptı. Şimdilik toplatmadan kurtulan kitabın duruşması yeniden görülecek.
Yerel mahkemenin daha önce toplatma kararında kullandığı ifadeler de Yargıtay kararında eleştiri konusu oldu: “(...) Kitabın kapağındaki resimde yer alan davacının başının üzerindeki ‘bozkurt’ işaretinin davacının tam da alnının üst kısmına konularak aslında ‘bozkurt’ işaretini değil de ‘hiç hoş olmayan başka bir anlam çağrıştırdığını’...”
Kırmızı Kedi Yayınevi avukatı Celal Ülgen kararı şöyle değerlendirdi: “Kitabın toplatma kararı, Devlet Bahçeli’nin HSK’ye giden avukatı Hamit Kocabey tarafından alınmıştı. Karara itiraz ettik. Yıl 2017. Yargıtay 2022 Haziran ayında karar alıyor ancak bizim haberimiz yeni oluyor. Bozmadan sonraki ilk duruşma günü olan 17 Ocak 2023 günü, Sayın Bahçeli’nin avukatları gelmedi ve dosya düştü. Ancak bir gün sonra dosya yeniden işleme alınması talebiyle yenilendi ve duruşması şubat ayında görülecek. Ancak tarafların müracaatına bırakıldığı 17 Ocak günlü kararda, ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına da karar verildi. Karar metninde son derece yerinde değerlendirmeler var.”
İran destekli grup, Taksim Meydanı'ndan fotoğraf paylaşarak tehditte bulundu!36 izlenme
Türkiye’nin süt devi iflas etti49 izlenme
Öğretmen isyan etti! Öğrencisinin küfürlü mesajını sınıfta okudu: "O...pusunuz, çok ödev veriyorsunuz. Hoca bunu okusun"73 izlenme
Ege 4.4 şiddetinde sallandı.!26 izlenme
Uyuşturucu operasyonunda kritik gelişme! Sercan Yaşar tahliye edildi6 izlenme
Ginseng Nedir? Ginsengin Faydaları Nelerdir?33 izlenme
Saray art arda bilgi sızdıran o köstebeği arıyor! İntikam mı Erdoğan sonrasına hazırlık mı?8 izlenme
Erdoğan kapalı toplantıda itiraf etti: Tamam büyükşehirleri kaybettik ama...126 izlenme
TRT muhabirinin sorusuna Milli voleybolcu İlkin Aydın'dan tepki! 'Nasıl bir soru bu? Biz Türk kadınını çok iyi temsil ettiğimizi zaten söylüyoruz. Bu da bizim onlara armağanımız olsun'
İstanbul'da metroda çekilen videodaki neredeyse tüm insanların mutsuz ve bitkin görüntüsü dikkat çekiyor
66 yaşındaki vatandaş 'Suratını gördüğüm zaman tansiyonum 17'ye çıkıyor. Kıyma olmuş 300 lira. Bıktım abi ya yeter. 14 mayısı iple çekiyorum vallahi billahi'
Sen neymişsin İsmet Paşa! Bu belgeler düşmanlarını çıldırtacak!