Türk lirasındaki tarihi değer kaybıyla birlikte enflasyonun şu an bulunduğu yüzde 20 seviyesinden daha da yukarıları çıkması beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aksi yönde bir açıklama geldi.
Türkmenistan ziyareti dönüşü uçakta açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Göreceksiniz enflasyon inşallah seçim öncesi nerelere düşecek; çok açık net bütün delilleriyle her şeyiyle ortada” dedi.
Erdoğan ayrıca, döviz kurlarındaki rekor yükselişe rağmen faiz indirimlerini de savunarak, “Ben hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum ve savunmayacağım. Asla bu konudan taviz vermem” dedi.
Merkez Bankası'nın resmi enflasyon hedefi yüzde 5 iken şu an TÜİK rakamı bile hedefin dört katı seviyede bulunuyor ve 10 yıldır yüzde 5 hedefi tutturulamıyor. Bu nedenle, Erdoğan'ın ‘enflasyon düşecek' vaadi, hükümetin diğer vaatleri gibi yine tutmayabilir.
Hatta, ekonomistler Türkiye'de enflasyonun tamamen kontrolden çıkabileceği uyarısında da bulunuyor.
Öte yandan, hükümetin seçim öncesi bir hesabı olabilir.
Sozcu.com.tr'ye konuşan Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent, de bu konuya dikkat çekti.
“Erdoğan’ın ‘seçim öncesi enflasyonun çok düşük düzeylere ulaşacağına' dair demeci, sarayın ekonomi alanındaki oyun planını biraz netleştiriyor” diyen Başlevent, “2018 ve 2019 yıllarında da görüldüğü üzere bir kur şoku yaşandıktan sonra enflasyon çok yüksek düzeye ulaşıyor ve kurun da sakinleşmesi ve baz etkisiyle birlikte 1 yıl sonra enflasyon tek hanelere düşüyor” sözleriyle geçmiş örnekleri hatırlattı.
Başlevent ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmalara ve bu ülkenin Türkiye'de yatırım hazırlığı yaptığı yönündeki haberlere dikkat çekerek “Vatandaşların yüksek kurdan döviz bozdurması ve Körfez ülkelerinden gelecek parayla da kurun ve dolayısıyla enflasyonun seçim öncesi dönemde düşmesi umuluyor olabilir” dedi.
“Bu elbette bu kez de mümkün olabilir” diyen Başlevent, risklere de işaret ederek “Ancak önümüzdeki aylarda yaşanacak olan enflasyon ve hayat pahalılığı çok can yakıcı olacağı için seçim öncesi bu oyunu oynamak iktidar açısından riskli. Seçmenin ‘işler düzeliyor, mevcut yönetime bir dönem daha şans verelim' diyeceğinin garantisi yok” dedi.
Erdoğan'ın ayrıca “bu ekonomik argümanı bir model şeklinde aktaracak mısınız halka, yoksa eylem düzeyinde mi kalacak” sorusuna verdiği yanıt da dikkat çekti.
“Elbette aktaracağım” diyen Erdoğan, “15'er gün arayla bazı televizyon gruplarında ortak yayınlara bizzat çıkacağım. Bazı arkadaşlarımı ayrıca çıkaracağım. Onlar da bazı açıklamalar yapacaklar” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/erdoganinsecimoncesienflasyonplanine6797373/
Tank Palet Fabrikası hakkında son karar verildi!179 izlenme
Gazeteciye, 'IŞİD Ankara'da kız çocuğu sattı' haberinin ardından tehdit telefonu!187 izlenme
'Yargı bağımsızlığı kalmadı'159 izlenme
DP'li Aksoy yabancı seçmen listesini paylaştı: "AKP demografik mühendislik yaparak irademize müdahale ediyor"139 izlenme
Marmara Üniversitesi RTE Külliyesi’nin ihalesi iptal!190 izlenme
Maltepe İlçe Seçim Kurulu’ndan AKP ve MHP’lilere suç duyurusu!439 izlenme
Sosyal medyanın konuştuğu sokakta yaşamak zorunda kalan Hasan için Ankara Valiliği harekete geçti !228 izlenme
Altın madenini işleten şirketin vergi borcu silinmiş37 izlenme
Termik santrali 'nefes alamıyoruz' diyerek protesto eden vatandaşlara kaymakamdan tehdit! 'Bütün askerleri oraya yıkarız'
11 trilyon dolarlık devden ‘kıyamet’ uyarısı: "Tam bir yok oluş yaşanabilir!"
TÜGVA’da taciz iddiası! Yazışmalar yayınlandı ama harekete geçen yok
İşte Yeni Türkiye ! Telefonla konuşmak için elektrik direğine çıkıyorlar !