Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelere yıkıcı etkisi olacağını vurgulayarak, “darbenin şiddetini azaltmak için acil harekete geçme” çağrısı yaptı. Dünya Bankası tarafından da paylaşılan yazıda “Ukrayna'daki savaş, küresel ekonomi için daha kötü bir zamanda gelemezdi. Var olan belirsizlikleri daha da artıran savaş en savunmasız durumda olanlara büyük zarar verecek” denildi.
Analizde önümüzdeki dönem yüksek enerji ve gıda fiyatlarının ortaalt gelir grubundaki ülkelere “büyük acılar” çektireceği, Çin, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'nin büyümesinin 1 tam puanının gideceği belirtildi. Yazıda Türkiye için 2023 büyüme beklentisinin yüzde 23 olduğu, bu durumun büyümenin neredeyse yarısının kesilmesi anlamına geldiği belirtildi.
STRES ARTACAK
Enstitü finansal stresin artacağını, cari açığı artan ülkelerin borçları çevirmekte zorlanabileceğini vurgulayarak, şu uyarıları yaptı: “Şimdi harekete geçme zamanı. Politika yapıcıların artan enflasyona tepkilerinde uyanık olmaları ve rotada dikkatli düzeltmeler yapmaları gerekecek. Ayrıca, mümkün olan her yerde verimsiz harcamaları ortadan kaldırarak ve yerel mali kaynakları harekete geçirerek Covid19 tarafından tüketilen maliye politikası tamponlarını yenilemeye başlamalılar. Ve bir kriz anında en savunmasız vatandaşlarını korumak için gereken sosyal güvenlik ağlarını güçlendirmeliler.”
■ Analizde Türkiye dahil bazı gelişmekte olan ülkelerin Rusya ve Ukrayna'dan gıda ürünleri ithalatına fazlasıyla bağımlı olduğu vurgulanak, bu ülkelerin üretimde ve dağıtımdaki her türlü aksaklığa karşı fazlasıyla hassas olduğu belirtildi. Arzdaki sıkıntıların ve fiyat artışlarının açlığı artıracağı uyarısı yapıldı.
Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında yeni gelişme! 1 şüpheli daha tutuklandı54 izlenme
Bunu söyleyen bir profesör 'CHP, uyuşturucu komisyonu diyerek, uyuşturucuya özendiriyor !'307 izlenme
Batı bizi kıskanıyor ! 2016 Cehalet Endeksi sonucu, Türkiye en cahil 10 ülkeden biri !294 izlenme
İran F-15 savaş uçağını nasıl vurdu?28 izlenme
Ayasofya'nın baş imamından 'laiklik kaldırılsın' çağrısı!119 izlenme
Metropoll'ün Atatürk anketinden çarpıcı sonuç!63 izlenme
Son zamların ardından bir gıda ürünü daha lüks sınıfına girdi47 izlenme
Bloomberg, Erdoğan'ın Cuma günü açıklayacağı müjdeyi duyurdu!126 izlenme
Habertürk, Medal of Honor oyunundan görüntüleri 'Afrin Operasyonu' diye yayınladı !
Trabzon, Artvin, Erzurum, Muş ve çevre kentlerde meteor düştüğü iddia edildi!
17 yaşındaki genç yoğun bakım dolu olduğu için kurtarılamadı!
Enflasyon yüzde 40’a yapışır normalleşme 2 yıla yayılır