Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu tarafından, Gazi Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı görevlileri adına sahte olarak üretilmiş eimza çıkarmak suretiyle üniversite mezuniyet belgesi düzenleyerek, sürücü belgesi yazılı ve direksiyon sınav sonuçlarının değiştirilerek başarılı duruma getirildiği tespiti üzerine soruşturma başlatıldı.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 16'sı tutuklanırken, toplam 134 şüpheli hakkındaki iddianame, mayıs ayında tamamlandı. Ankara 23'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde şüpheliler hakkında dava açılırken; 'ÖSYM Kanunu'na muhalefet', 'Resmi belgede sahtecilik', 'Bilişim sistemine girme', 'Verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme' suçlarından 6 yıldan 45 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezaları talep edildi.
İddianamede şüphelilerin, TÜRKTRUST ve EİMZATR isimli elektronik sertifika sağlayıcıları aracılığıyla Gazi Üniversitesi ile Milli Eğitim Bakanlığı sistemlerine giriş yaptıkları, Gazi Üniversitesi'nde mezuniyet kaydı oluşturularak diploma düzenledikleri, başarısız adayların sınav sonuçlarını değiştirdikleri, sahte belgeler karşılığında 400 bin liraya kadar para talep ettikleri, bazı kişilerin kimlik bilgilerini çalarak farklı kişiler adına eimza ürettikleri belirtildi. Gazi Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı iddianamede müşteki olarak yer aldı.
Soruşturmanın ikinci aşamasında ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı, Başkan Yardımcısı, Yükseköğretim Kurulu Eğitim Öğretim Daire Başkanı ile 14 üniversitenin öğrenci işleri daire başkanları ve personeline ait eimzaların kopyalanmasıyla ilgili, 65 şüpheli hakkında daha iddianame hazırlanarak, Ankara 23'üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı.
Şüpheliler hakkında 5 yıldan 50 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası talep edildi. İddianamede, şüphelilerin 39 sahte üniversite diploması hazırlayıp sisteme ekledikleri, 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden bazı avukatların diplomalarını sistemden silerek, yerine diploma talep eden kişilerin kayıtlarını yaptıkları aktarıldı.
Şüphelilerin, 400 akademisyenin usulsüz atamasında rol oynadıkları, birçoğunun doçent ve profesör olduğu kaydedildi.
Nefes
Yurt dışı oyları kime gitti?213 izlenme
Yabancıya destek yerliye köstek6 izlenme
Adli Tıp'tan Murat Çalık açıklaması13 izlenme
Abdüllatif Şener'den dolar önerisi "4’ün bile altına düşer"6351 izlenme
CHP’li Tekin’den iktidara çağrı: Bu kış vatandaştan elektrik, doğalgaz ve su parası almayın68 izlenme
İstifa eden Berat Albayrak 'Çok beklersiniz' dedikten sonra dolar, euro ve altın rekor üstüne rekor kırdı!92 izlenme
Balıkesir Müftüsü buyurdu! “Domuz eti neyse, piyango da odur”121 izlenme
TSK’dan ihraç edilen teğmenden flaş iddia: Dava dilekçesiyle mahkeme sundu15 izlenme
Turistlere fahiş fiyat çıkarmıştı: Faturası ağır oldu!
Türkiye’deki koronavirüsten ilk ölüm vakasının bulaştırıcısı da hayatını kaybetti!
İmamoğlu: "Komşu tarlada buldukları kuyuda dedektörle 'elinin körünü' arıyorlar"
Almanya'da asgari ücretle bir gün geçirdi, bir günlük para ile bakın neler aldı! Geçinemiyoruz diyen gurbetçilerin yüzü kızaracak