Sahte diploma skandalında çarpıcı ayrıntılar gün yüzüne çıktı. Cumhuriyet’ten Batuhan Serim'in ulaştığı bir çete üyesi, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) gibi kritik kurumların sistemlerine nasıl sızdıklarını adım adım anlattı.
Çete, lise ve üniversite diplomalarını devletin dijital altyapılarına yerleştirerek geçerli hâle getiriyordu. Çete, edevlet sistemini delik deşik etmişti.
Çete üyesi, lise diploması işlemlerinin üç aşamada tamamlandığını belirtti. İlk adım olarak sisteme erişim sağladıklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“MEB’e bağlı olan okul veri tabanlarına erişim sağlayan özel bir uygulama kullanarak geçmiş dönem kayıtlarını inceliyoruz. Mezuniyet kaydı olmayan kişiler için boş kayıt alanları tespit ediyoruz”
İkinci adımda ise sistemde kişilere tasdikname tanımlandığını aktaran çete üyesi, şu bilgileri verdi:
“Okulların öğrenci mezuniyet verilerini genellikle ‘tasdikname’ (geçici çıkış belgesi) üzerinden işliyoruz. Bu belgeyi, kişinin okuldan mezun olmuş sayılabilmesi için dijital sisteme tanıtıyoruz. Burada kişinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, okul kodu, mezuniyet tarihi ve diploma notunu giriyoruz”
Bu adımın ardından sistemin belgeyi otomatik olarak tanıdığını öne süren çete üyesi, sürecin sonunda şu şekilde işlediğini ifade etti:
“Bu işlem yapıldıktan sonra sistem, belgeyi otomatik olarak ‘Doğrulanabilir Diploma’ olarak tanıyor”
Üniversite diploması hazırlamanın daha karmaşık olduğunu belirten çete üyesi, ilk olarak sahte diploma tasarımı oluşturduklarını söyledi:
“Önce talep edilen üniversitenin diploma tasarımını bire bir hazırlıyoruz. Kişisel bilgileri, bölüm, fakülte, mezuniyet tarihi, diploma notu gibi verileri işliyoruz.”
Sonrasında ÖSYM sistemine müdahale ettiklerini anlatan çete üyesi şu iddiayı dile getirdi:
“Üniversiteye yerleşme kaydını ÖSYM veritabanına özel bir entegrasyon aracılığıyla tanımlıyoruz. Bu işlem, kişinin o yıl o üniversiteyi ‘kazanmış gibi’ görünmesini sağlıyor”
Üçüncü aşamada YÖK Bilgi Sistemi’ne girdiklerini belirten çete üyesi, burada diploma numarası, mezuniyet tarihi ve diploma derecesi tanımladıklarını söyledi.
Çete üyesi, sahte diploma almak isteyen kişinin bu sayede sistemde aktif mezun olarak görünmesini sağladıklarını kaydetti.
halktv.com.tr
Kaynak:Cumhuriyet
AKP’li belediyede skandal atamaların ardı arkası kesilmedi!34 izlenme
Güllü'nün mal varlığı ile ilgili dikkat çeken iddia! Ölümünden sonraki hesap hareketleri inceleniyor20 izlenme
Fiyatı uçan ayçiçek yağına yeni rakip çıktı: Tam yüzde 55 zamlandı!45 izlenme
Deprem anında Marmara Denizi'nin ortasından çıkan beyaz duman dikkatleri çekti40 izlenme
Bir İngiliz 1 saat çalışarak ne kadar ayçiçek yağı alabiliyor? "İngiltere'de ayçiçeği yetişmiyor. Kim kimi kıskanıyor siz karar verin"96 izlenme
RTÜK, Ebubekir Şahin’in çiftliğine döndü: İmza attığı yeni atamalar ortaya çıktı27 izlenme
Üsküdar Belediyesi operasyonu: 7 kişi tutuklandı16 izlenme
Atatürk büstünü yakıp çöpe attılar!86 izlenme