SAYIŞTAY TESPİT ETTİ
Uygulama sırasında ilaç ve tıbbi cihaz şirketlerine sağlanan ayrıcalıklar nedeniyle hastanelerde ilaç ve cihaz sıkıntısı yaşandığı, bunun da ameliyatların gecikmesine yol açtığı bildirildi. Genel Sağlıkİş Sendikası Başkanı Dr. Derya Uğur, son dönemde ameliyatların yapılamamasına kadar varan ilaç ve tıbbi cihaz sorunlarının ‘sağlık market' uygulamasından kaynaklandığına ilişkin uyarıları yetkililere ilettiklerini ancak sistemin hala düzeltilmediğini söyledi. Aynı sorunu Sağlık Bakanlığı'na Bağlı Döner Sermaye İşletmeleri'nin 2022 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay'ın da resmi olarak belgelediğini belirten Dr. Uğur, “Sayıştay'ın raporu, sağlık market uygulamasının insan sağlığının nasıl riske atıldığını, kamunun nasıl devasa zararlara uğratıldığını resmen gözler önüne sermiştir” dedi. Rapora göre, market uygulamasında ilaç iadesi dışında, yükümlülüklerini yerine getirmeyen tedarikçi firmalara yönelik cezalar ya kaldırıldı ya da yumuşatıldı. Örneğin döviz arttığı için ilaç ya da tıbbi cihazı getirip getirmeme konusunda firma serbest bırakılınca, kamu hastanelerinde ilaç ve cihaz sıkıntısı yaşandı. Kritik önemdeki ilaç stokları azaldı, ihtiyaçlar çok daha pahalı yollarla karşılanmak zorunda kalındı. Hastaların eczanelerden çok daha pahalıya ilaç temin etmelerine neden olundu.

Dr. Derya Uğur, sağlık market uygulamasının söylenenin aksine ilaç ve tıbbi cihaz maliyetlerini düşürmediği gibi kamuya maliyetini artırdığını, ilaç stoklarını bozduğunu, firmaları rahatlatırken halk sağlığını riske attığını söyleyerek, “Liyakatsizliğin, iş bilmezliğin sonucunda hastanın tedavisinin aksaması ve hayatlarının riske girmesi kabul edilebilir bir durum değil. Kamu görevlilerinin görevlerini hukuka uygun şekilde yapmamalarının bedelini yurttaşlarımız sağlığıyla ödememeli” ifadelerini kullandı.
Sözcü
Mahkemeden cemevlerinin elektrik faturalarıyla ilgili karar!129 izlenme
Corona virüsüyle mücadele ederken Erzincan’da başka bir hastalık patlak verdi!89 izlenme
Başsavcılığın açıklamasına İsmail Saymaz‘dan yanıt: "Hakkımda başka bir suç isnat edilemediği için, Gezi parkı dosyası içerisine atılmak isteniyorum"31 izlenme
TCDD, Sirkeci ve Haydarpaşa’nın bazı bölümlerini kiraya veriyor!147 izlenme
Hamaney'in askeri danışmanı konuştu: "Hiçbiri güvende olmayacak"88 izlenme
İstanbul Havalimanı’nda dönen rüşvet çarkı246 izlenme
ODTÜ öğrencilerine TOMA'lı müdahale147 izlenme
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Salgına fırsat tanımamalıyız" uyarısıyla duyurdu: Toplam can kaybı 3.520, vaka sayısı ise 129.491 oldu!115 izlenme