SAYIŞTAY TESPİT ETTİ
Uygulama sırasında ilaç ve tıbbi cihaz şirketlerine sağlanan ayrıcalıklar nedeniyle hastanelerde ilaç ve cihaz sıkıntısı yaşandığı, bunun da ameliyatların gecikmesine yol açtığı bildirildi. Genel Sağlıkİş Sendikası Başkanı Dr. Derya Uğur, son dönemde ameliyatların yapılamamasına kadar varan ilaç ve tıbbi cihaz sorunlarının ‘sağlık market' uygulamasından kaynaklandığına ilişkin uyarıları yetkililere ilettiklerini ancak sistemin hala düzeltilmediğini söyledi. Aynı sorunu Sağlık Bakanlığı'na Bağlı Döner Sermaye İşletmeleri'nin 2022 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay'ın da resmi olarak belgelediğini belirten Dr. Uğur, “Sayıştay'ın raporu, sağlık market uygulamasının insan sağlığının nasıl riske atıldığını, kamunun nasıl devasa zararlara uğratıldığını resmen gözler önüne sermiştir” dedi. Rapora göre, market uygulamasında ilaç iadesi dışında, yükümlülüklerini yerine getirmeyen tedarikçi firmalara yönelik cezalar ya kaldırıldı ya da yumuşatıldı. Örneğin döviz arttığı için ilaç ya da tıbbi cihazı getirip getirmeme konusunda firma serbest bırakılınca, kamu hastanelerinde ilaç ve cihaz sıkıntısı yaşandı. Kritik önemdeki ilaç stokları azaldı, ihtiyaçlar çok daha pahalı yollarla karşılanmak zorunda kalındı. Hastaların eczanelerden çok daha pahalıya ilaç temin etmelerine neden olundu.

Dr. Derya Uğur, sağlık market uygulamasının söylenenin aksine ilaç ve tıbbi cihaz maliyetlerini düşürmediği gibi kamuya maliyetini artırdığını, ilaç stoklarını bozduğunu, firmaları rahatlatırken halk sağlığını riske attığını söyleyerek, “Liyakatsizliğin, iş bilmezliğin sonucunda hastanın tedavisinin aksaması ve hayatlarının riske girmesi kabul edilebilir bir durum değil. Kamu görevlilerinin görevlerini hukuka uygun şekilde yapmamalarının bedelini yurttaşlarımız sağlığıyla ödememeli” ifadelerini kullandı.
Sözcü
CHP’li vekilden çarpıcı ‘Hak İhlali’ raporu!94 izlenme
Albayrak’a dev uçak ihalesi20 izlenme
Hakan Kara ufukta yaklaşan rekor zammı açıkladı! Doğalgaz ve elektrik faturaları cep yakacak18 izlenme
AKP'li vekilden 'Kadına yönelik şiddet' için skandal sözler! "Şiddet Allah'ın insana verdiği bir duygu!"56 izlenme
Sağ gözünü eline aldı, vekiller dondu kaldı!10 izlenme
Türkiye, OECD ülkeleri arasında gıda enflasyonunda açık ara zirvede22 izlenme
İBB iddianamesine Yeni Şafak müdahalesi mi? Bu kadarı da tesadüf değildir...4 izlenme
CHP'den Erdoğan'ın açıklamalarına yanıt: Soluğu Yüce Divan’da alabilirler!273 izlenme
Ziraat Bankası'nın Demirören'e büyük kıyağı ortaya çıktı!
Ampul kafalı Nihat Doğan'a en güzel cevap Cüneyt Arkın'dan 'Kuva-i Milliyeciyim, Atatürk'ün askeriyim !'
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu hakaret etti, Anayasayla ilgili kelime oyunu yaptı! "Ahmağa anlatır gibi söyledim ama anlamadılar. Biz Anayasa'nın 4. maddesi olmasın diyoruz"
İmamoğlu'ndan Adalet Bakanlığı'na başvuru