Irak siyasetinin en tartışmalı figürlerinden biri olan ve 2003 işgalinin mimarları arasında gösterilen Antifad Kanbar, düştüğü çaresizliği İsrail merkezli i24NEWS kanalına anlattı.

Kanbar, bölgenin savunmasız bırakıldığını söylerken aslında bir devrin ve "Amerikan rüyasının" kendileri için hüsranla bitişini dile getirdi.

Antifad Kanbar, Saddam Hüseyin’i devirmek için kurulan Irak Ulusal Kongresi’nin (INC) kilit stratejisti olarak yıllarca Washington kulislerini aşındırdı.

Amerikan ordusunun bölgeye girmesi, Saddam rejiminin yıkılması için en ön safta lobi yürüten Kanbar, o dönemde "kurtarıcı" olarak gördüğü güçlerin bugün kendilerini "kurban" ettiğini geç de olsa anladı.

Bugün gelinen noktada büyük bir hayal kırıklığı yaşayan Kanbar, bölgeye yönelik artan füze ve İHA saldırılarını değerlendirirken Peşmerge güçlerinin teknik imkanlarının sistemli bir şekilde kısıtlandığını itiraf etti.

"Bin kilometrelik İran sınırındayız ama elimizde bu saldırıları durduracak tek bir hava savunma sistemimiz yok. Resmen silahsızlandırıldık! Bizi ateş hattında tek başımıza ve korumasız bıraktılar."
Kanbar’ın açıklamaların dikkat çeken diğer bir iddia ise Bağdat yönetimi, devlet bütçesini adeta milis yapılanmalarına akıtıyor. Kanbar, bu gruplara sadece lojistik ve maaş için yıllık 10 milyar dolara yakın bir kaynak sağlandığını ileri sürerek, kendi bölgesinin bu bütçe trafiğinde tamamen devre dışı bırakıldığını söyledi.

Antifad Kanbar’ın iddiaları aslında Orta Doğu’da sırtını emperyalist güçlere yaslayan tüm aktörler için tarihi bir ders niteliğinde. İşgal döneminde "kurtarıcı" olarak alkışlanan ABD, Mart 2026’ya gelindiğinde çıkarları değiştiği anda eski dostlarını tek başına mı bıraktı? Her ne olursa olsun, dünyada emperyalizmin özeti "KullanAt" modelidir. İşleri bittiğinde, artık çıkarlarına uymuyorsan kapı dışı bırakılman kaçınılmazdır.
Sözcü
Ali Mahir Başarır, kayyum Gürsel Tekin'in 'pazarlığını' ifşa etti! "5 gün yargıyla pazarlık yaptı!"26 izlenme
İBB'nin AKP'li son 8 yılı teftiş kapsamına alınmadı22 izlenme
Almanya tek değil Fransa'yla birleşse bile bizim bakanlar kadar etmiyor! 'Makam arabası sevdası' en tepeye çıkardı!18 izlenme
Türkiye'de yaşlı nüfus artıyor, çocuk ve genç nüfus azalıyor22 izlenme
Bakanlığın desteklediği projede terör propagandası skandalı!46 izlenme
Vahdettin'i savunan ilahiyatçının arşivinden FETÖ çıktı!35 izlenme
Tutuklu BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen'in annesinden mesaj: "Oğlum sadece işçinin hakkını savundu"19 izlenme
Türk televizyonlarında tarihi skandal! Canlı yayında eşinin cinsel içerikli videosunu izletti!71 izlenme
O son tekmeyi unutmadık! Ali İsmail Korkmaz’ın katledilmesinin üzerinden tam 11 yıl geçti…
İş aramaktan ümidini kesenlerin sayısında flaş artış
İBB, yardım kartı olanları arıyor: “Limitiniz gelecek ay 400 TL olacak, Binali Yıldırım’ın selamı var”
Terör örgütü PKK eteğindeki taşları döktü