Reuters haber ajansı, Türkiye’nin F35 savaş uçağı programına katılmak için ABD’li hukuk firması Arnold & Porter Kaye Scholer ile lobicilik faaliyeti yürütmesini öngören anlaşmanın bir yıl daha uzatıldığını yazdı.
ABD Adalet Bakanlığı’nın duyurduğu belgelere göre, Türkiye ve Arnold & Porter Kaye Scholer arasındaki “stratejik danışmanlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri”2022 yılına kadar uzatılırken, Türk hükümetinin bu sözleşme için 1,5 milyon dolar ödeyeceğini belirtti.
Belge, 20 Eylül’de kamuoyunun erişimine açıldı. Yasalara göre lobicilik faaliyeti yapan hukuk firmaları, bu kapsamdaki uluslararası anlaşmaları kamuoyuna açıklamak durumunda.
TRUMP ZAMANINDA İMZALANDI
Türkiye, firmayla ilk anlaşmasını Şubat ayında altı aylık sözleşme imzalayarak yapmıştı.
Türkiye’nin, Trump yönetiminin F35 politikasının ardından savaş uçağı modernizasyon programına geri kabul edilmek için Şubat ayında Arnold & Porter’ı tuttuğu öne sürülüyor.
Türkiye, 2019 yılında ABD Savunma Bakanlığı tarafından, Rus füze savunma sistemi S400 projesinde yer aldığı için “tek taraflı ve hukuka aykırı hareket ettiği” iddiasıyla F35 programından çıkarılmıştı. Türkiye’nin bu hamle üzerine hukuk firmasını devreye soktuğu iddia ediliyor.
RUSYA İLE S400 ANLAŞMASININ ARDINDAN GELDİ
Washington, Türkiye’nin satın aldığı S400 hava füzesi sistemlerinin Rusya tarafından Lockheed Martin F35 jetlerine ilişkin gizli bilgileri elde etmek için kullanılabileceğini ve NATO sistemleriyle uyumlu olmadığını savunuyor. Ancak Türkiye, S400’ün NATO sistemlerine entegre edilmeyeceği ve ittifak için bir tehdit oluşturmayacağı konusunda ısrar ediyor.
Sözleşmede, “Arnold & Porter’ın Türkiye’nin Ortak Savaş Uçağı Programı’nda kalabilmesi için strateji önerilerinde bulunması ve karışık jeopolitik ve ticari faktörlerin ele alınması” öngörülüyor. Firmanın “Türkiye’nin uluslararası önemde ve değerli bir ortak olarak programda kalmasının diğer ülkelerin de çıkarına olacağını anlatması” planlanıyor.
Firmanın Türkiye ile çok uzun süredir lobicilik ilişkisi var.
ERDOĞAN DA SÖYLEMİŞTİ
F35 programında İngiltere ve Kanada da bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği New York’ta gazetecilere açıklamalarda bulunmuş ve F35 program konusunda ABD’nin verdiği sözü tutmadığını belirtmiş, “Bakın biz F35’leri aldık, 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptık ve bu F35’ler bize teslim edilmedi. Amerika önce bunu bir defa halletmeli. Bize S400 konusunu bahane edip F35’leri vermemek, her şeyden önce bir defa devletler arası ilişkilerde, ne diplomasi noktasında bir kimlik ortaya koymadır.” ifadelerinde bulunmuştu.
https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/reuterstanturkiyeiddiasif35programinakatilmakicin6667115/
128 milyar dolar skandalında süper kâr! "Kimler aldı?"55 izlenme
Erdoğan ve Devlet Bahçeli'ye anket şoku!53 izlenme
Dönemin TMSF yetkilisinden bomba iddia ve ifşalar! AKP iktidarının 7 kayyuma ödediği maaş dudak uçuklattı!69 izlenme
Barış Yarkadaş Saray’daki ‘EYT’ zirvesini anlattı! 'Bu işin altından kalkamayız...'77 izlenme
İhale tanıdığa: 7 milyon TL’lik ülküdaşlık!47 izlenme
TRT'de İBB'yi suçlayan şahıs, Ulaştırma Bakanlığı'nda Tevfik Göksu sayesinde kadro aldığını itiraf ediyor: "- Bakanlığa nasıl girdin? Kadro nasıl oldu? + Tevfik Göksu sayesinde"33 izlenme
'Bambam' Necla teyzenin mezarında: Can dostundan ağlatan vefa25 izlenme
Anıtkabir'de 10 Kasım'da aynı saygısızlık! 'Reis' diye bağırıp, alkış tuttular39 izlenme