Bazı Türk ihracatçıların, Suudi Arabistan tarafından Türk ürünlerine yönelik uyguladıkları gayrıresmi ambargoyu atlatmak için gıda, tekstil ürünleri ve diğer malların giriş rotalarını değiştirdikleri öne sürüldü.
Reuters’a bilgi veren bir diplomat, "Türk malı" ibaresine sahip ürünlerin ülkeye girişinde yaşanan sıkıntı nedeniyle bazı malların yakın ülkelerde üretilerek menşe değişikliğine gidilmesinin, gümrüklerden Türk mallarının geçişini sağlayan kolaylaştırıcı bir seçenek olarak kullanıldığını ifade etti.
Haberde, Riyad’ın, Türkiye'ye yönelik boykotu hiçbir zaman resmi olarak kabul etmediği ancak Suudi iş insanlarının onayladıkları da belirtildi. Resmi ticaret verilerine de yer veren Reuters, yılın ilk iki ayında Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatının yıllık yüzde 93 düşüşle 38 milyon dolara indiğini aktardı.
Suudi Arabistan'a inşaat malzemeleri ithalatçılarından biri, "Şimdi aracıların Türk mallarını diğer limanlara götürdüğü ve belgeleri ücret karşılığında Çin veya Avrupa'dan geliyormuş gibi görünecek şekilde düzenledikleri bir karaborsa ortaya çıkıyor" dedi.
Reuters'a değerlendirmede bulunan bir başka ticaret şirketi yetkilisi ise, "Temel pazarı Suudi Arabistan olan bazı şirketler, bu ülkeye satış yapmayı sürdürebilmek için üretimi başka ülkelere yönlendirdiler" ifadesini kullandı.
Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye uyguladığı gayri resmi boykotun, Ankara tarafından Dünya Ticaret Örgütü’nün gündemine taşınacağı iddia edilmişti.
Sokak röportajında akıl ve mantık dışı sözler: "Vatandaşın gündeminde zam var. başka hiçbir şey yok. bunların sebebi demokratik ve laik sistem"41 izlenme
Rusya’dan kritik ‘Kiev’ açıklaması: "Operasyonları yavaşlatıyoruz"53 izlenme
"Sarayın kibirli adamı herkesi kör sanmaya devam etsin"139 izlenme
CHP'den AKP'ye geçen Bayrampaşa Belediyesi'nde işten çıkarmalar başladı iddiası24 izlenme
CHP'li büyükşehir belediyesine bir engel daha!47 izlenme
Ukrayna'nın Azov Taburu, Rus tankını imha ettikleri anların görüntülerini yayınladı!113 izlenme
Murat Kurum mal varlığına 1 haftada 1 ev ekledi!38 izlenme
Dışişleri bu kafayla yönetiliyor!70 izlenme