Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre 6 üniversiteye rektör atandı.
Instagram’dan yaptığı canlı yayınla gündeme gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘reis’ diye hitap eden Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, geçtiğimiz mayıs ayında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek YÖK ve Cumhurbaşkanlığı’na istifasını vermişti.

YENİ REKTÖR TÜRGEV’DEN
Çomaklı'nın yerine Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü olarak Prof. Dr. Fuat Erdal atandı. Erdal, İbn Haldun Üniversitesi’nde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili ve İktisat Bölüm Başkanı olarak görev yapıyordu.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yönetiminde yer aldığı Türkiye Gençlik ve Eğitim Vakfı (TÜRGEV) tarafından kurulan İbn Haldun Üniversitesi 20172018 eğitim yılında hizmete açılmıştı.
Bilal Erdoğan'ın Mütevelli Heyeti Başkan Vekili olduğu üniversitede Erman Ilıcak ve Kazım Türker gibi devletten milyarlarca liralık ihale alan isimler bulunuyor.
AKP ADAY ADAYI REKTÖR OLDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dikkat çeken bir başka atama ise Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'ne yapıldı. Rektör olarak görevlendirilen 1980 doğumlu Prof. Dr. Metin Aksoy, 2015 yılında yapılan genel seçimlerde AKP Yozgat Milletvekilliği Aday Adaylığı için Selçuk Üniversitesi Uluslararası ve İlişkiler Bölümü Öğretim Üyeliği görevinden istifa etmişti.
Öte yandan bugün yapılan bir başka rektör atamasıyla da Hacettepe Üniversitesi'nde bir gelenek sona ermiş oldu. Bugüne kadar hep Tıp Fakültesi kökenli isimlerin rektör olduğu Hacettepe'de bu defa Maliye Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran koltuğa oturdu.
Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan aldığı kararla, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Rektörlüğüne Prof. Dr. Semih Aktekin, Bingöl Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Doğuş Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Turgut Özkan getirildi.
REKTÖRLER NASIL ATANIYOR?
2018 yılına kadar devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanı'nca atanıyordu.
2018 yılında 703 nolu KHK'yla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'ndaki söz konusu madde “Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör, Cumhurbaşkanınca atanır. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör ataması, mütevelli heyetinin teklifi üzerine yapılır” şeklinde değiştirildi. Böylece, üniversitelere dışarıdan rektör atılmasının da önü açılmış oldu.
Hali hazırda rektörlük atamaları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan ilanlara gelen başvuruların kurum tarafından değerlendirmesi ve tamamının Cumhurbaşkanına önermesiyle gerçekleşiyor. Bir ay için önerilenlerden birinin atanmaması ve YÖK'ün iki hafta içinde yeni aday göstermemesi halinde Cumhurbaşkanı doğrudan atama yapıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/reiscirektorunyerineturgevinuniversitesindenatama5891797/
'Merkez Bankası Başkanı'nın kovulmasıyla ilgili nihayet mantıklı bir açıklama buldum!'55 izlenme
Manisa’daki depremin ürkütücü sesi kaydedildi147 izlenme
Siz olsanız Euro 2024'ü Almanya'ya mı, Türkiye'ye mi verirdiniz ?2503 izlenme
Medikal sektörü kan ağlıyor! "Tekerlekli sandalye bile yok"30 izlenme
İddia: Ünsal Ban THK uçaklarıyla yemek yemeye gitmiş!32 izlenme
Marmara Üniversitesi RTE Külliyesi’ne 2.6 milyar lira bütçe ayrıldı: Müteahhit ise tanıdık!116 izlenme
Yıldırım: "Türkiye 14,5 milyar dolar yardımda bulundu"268 izlenme
Ekonomik kriz derinleşiyor: Vatandaş artık kredi kartını döndüremiyor! Kasa önünde 'yetersiz bakiye' uyarıları arttı!32 izlenme
Sedat Peker hakkında yeni gelişme
1 haftada 4'üncü okkalı zam! Motorinin litresi 30 liraya koşuyor
Emekli maaşının 300 Euro olduğunu iddia eden gurbetçiyi, Fransa’daki kayınpederini arayan bir başka gurbetçi vatandaş rezil etti
Mansur Yavaş saat verdi! 'Tüm Türkiye'yi ekrana bekliyorum'