Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6'lık iki büyük depremin ardından altıncı güne girildi. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Prof. Dr. Sözbilir, en az 5 fayın birleşip kırılınca büyük afete neden olduğunu belirtti.
Ülke 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Büyük yıkıma yol açan depremler sonrası bölgelerde, aramakurtarma çalışmaları sürüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, DEÜDAUM'dan Öğretim Görevlisi Dr. Özkan Cevdet Özdağ ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak da deprem bölgesine giderek incelemelerde bulundu.
Yaptıkları çalışmalara göre en az 5 fay segmentinin kırılarak bu depremlere neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şu açıklamalarda bulundu: "Bu faylar, tek başına kırılmış olsalardı bu kadar büyük deprem üretemeyeceklerdi ama birbirleri ile birleşerek kırıldıkları için depremin büyüklüğü ve yıkım derecesi artmış oldu. Yüzyılın en büyük depremine neden olan fayların yüzey kırıklarını haritalamaya devam ediyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalara göre, en az 5 fay segmentinin kırılarak, bu depremlere neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu fay parçaları; 5 ilinHatay, Maraş, Adıyaman, Malatya, Gaziantep içinden geçiyor. Güneyden kuzeye doğru Amanos, Pazarcık, Erkenek, Sürgü ve Çardak Fayı. İlk 3 fay, 7.7 büyüklüğündeki depremi üretti. Son 2 fay ise 9 saat sonra tetikleyerek 7.6 büyüklüğündeki depremi meydana getirdi. Böylece toplam 500 kilometreye yakın uzunlukta bir kırılma gerçekleşmiş oldu."
Prof. Dr. Sözbilir, depremlerin yeryüzünde her istenilen yere binayapı yapılamayacağını hatırlattığını ifade ederek sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Bu faylar, tek başına kırılmış olsalardı; bu kadar büyük deprem üretemeyeceklerdi. Ama birbirleri ile birleşerek kırıldıkları için depremin büyüklüğü ve yıkım derecesi artmış oldu. Fay aslında doğanın kendi içindeki en büyük hatasını oluşturur. İngilizce 'fault' kelimesinden türetilmiştir. Doğanın içindeki bu hataya hata ile karşılık vermişiz. Bu yüzden binlerce kişi, enkaz altında kaldı. Aynı hataları yapmaya devam edersek, yaşam süremiz gittikçe kısalacak. Bu nedenle yetkin mühendise, bilim insanına şiddetle ihtiyaç var. Bu depremler şunu net bir şekilde ortaya koydu; yeryüzünde istediğiniz her yere binayapı yapamazsınız. Kısacası 'Fayın üzerine bina yaparım, taşıma gücü çok zayıf zemine, sıvılaşma tehlikesi olan zemine bina yaparım' diyenler, sınıfta kaldı."
halktv.com.tr
AKP’li vekilin damadı 14 şirkete “kayyum” oldu!397 izlenme
Bayram ikramiyesini de kaptı: AKP'li belediyeden aynı isme 9'uncu ihale11 izlenme
Daha yasası bile geçmeden "Çoklu Baro"da bir ilk!83 izlenme
Türkiye Yüzyılı'ndan manzaralar: Cenazeyi üç kilometre kızakla taşıdılar33 izlenme
Dünyanın en pahalı geçilen ikinci köprüsü! 8 kat fazla ödüyoruz!73 izlenme
Çiftçinin şirketi kan kaybederken… Başkanın oğluna ait firma İsrail sayesinde büyüdü!13 izlenme
Vatandaşa seslendi: "Dışarıda 25 TL'ye alıyorsunuz, bizde 8 TL"9 izlenme
RTÜK muhalif medyaya ceza yağdırdı: 7 kanala 22 milyon liradan fazla ceza31 izlenme
Erdoğan ‘Fındık’ı bitirdi, üretici sorunu kökünden halletti! "Bir kilo peynir, bir kilo zeytin almıyor" diyerek fındık ağaçlarını baltayla kesti
Numan Kurtulmuş: Bazı zorunlu durumlar hasıl olursa seçim erkene alınabilir.
Rönesans konutunun yabancı ortağı için kırmızı bülten
Borçlar son 7 yılda patladı