1973 77 arasında Ankara’da öğrenci hareketi çevresinde filizlenen, 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde faaliyete geçen terör örgütü PKK, 40 yılı aşan kanlı sürecin sonunda resmen silah bırakıyor.
Bilindiği üzere örgüt ilk silahlı eylemlerinde Bucak aşiretini hedef almış, 1984'teyse Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Şemdinli ilçelerindeki jandarma karakolları ve subay lojmanlarına baskınlar düzenleyerek silahlı mücadeleyi resmen başlatmıştı.
Yaklaşık yarım asırlık süre zarfında sivilasker on binlerce kişi hayatını kaybetmişti.
Gelinen aşamada örgüt biri başarısız iki 'çözüm süreci' sonunda elebaşı Abdullah Öcalan'ın çağrısından 135 gün sonra silahları bırakmaya başladı.
Törene terör örgütü yöneticileri Bese Hozat ve Mustafa Karasu da katıldı. Bir kazanda ateş yakıldığı, teröristlerin silahlarını buraya bırakarak yaktığı görüldü.


KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat'ın "Kuşkusuz bu tarihi girişimin başarıya ulaşması için çok ciddi hukuksal reformlara ihtiyaç var. Yasal ve anayasal düzenlemelere ciddi bir ihtiyaç var, gerekliliktir bunlar. Bu sürecin başarıya ulaşması için bunlar gerekli" sözleri dikkat çekti.


"Barış ve Demokratik Toplum Grubu" adı verilen grubun açıklaması ANF'de yayınlandı. Bir kısmında şu ifadelere yer verildi:
"Barış ve Demokratik Toplum sürecinin pratik başarısı için bir iyi niyet ve kararlılık adımı olarak ve bundan sonra özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelemizi, demokratik siyaset ve hukuk yöntemiyle yürütmek amacıyla ve demokratik entegrasyon yasalarının çıkarılması temelinde sizlerin huzurunda silahlarımızı özgür irademizle imha ediyoruz.
Attığımız bu adımın başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm halkımıza, Türkiye ve Ortadoğu halklarına ve tüm insanlığa hayırlı olmasını, barış ve özgürlük getirmesini diliyoruz."


250 kişilik gözlemci heyetinde DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, eski Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, DEM Parti milletvekilleri, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) yetkilileri, uluslararası delegasyon üyeleri de vardı.




Nefes
İsrail'e lanet okuyan AKP Hatay İl Başkanı'nın İsrail'le ticaret yaptığı ortaya çıktı28 izlenme
AKP’li belediyeden milyonluk asfalt ihalesi!69 izlenme
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat hakkında görevden uzaklaştırma kararı14 izlenme
Alevler Uçmakdere’ye dayandı! Şarköy'de yangın kâbusu yeniden başladı16 izlenme
Yanan otelin pistlerinde de tehlike varmış! 'Mekanik sistem ikinci el' iddiası9 izlenme
Bebeği engelli kalan aile kapatılan hastane hakkında aylar önce suç duyurusunda bulunmuş19 izlenme
AKP'li eski belediye başkanından Küçük Çamlıca’da büyük tahribat43 izlenme
AKP'li Belediye Başkanı makam odasını 429 bin 505 TL'ye yeniletti, sosyal medyadan paylaştı!32 izlenme
Maaşını TBMM'den alan AKP'li nankör vekil Zehra Taşkesenlioğlu Cumhuriyet'e kin kustu ! '100 yıllık prangadan kurtulacağız'
Kapanan şirket sayısı bir ayda yüzde 120 arttı!
Mehmet Metiner kılıcı çekti, Bülent Arınç'ı düelloya çağırdı: Hodri meydan sözünün eriysen bekliyorum!
İddia: Kaymakam depremzedeleri sokağa atmak için kapıya jandarma gönderdi!