AKP iktidarında olağan hale gelen halka hesap vermeme alışkanlığının ulaştığı boyut, kamu idarelerinin uygulamalarına yönelik denetimlerle ortaya konuldu. 81 kamu idaresinin, yasa gereği mali yılın en geç Nisan ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklamakla yükümlü olduğu faaliyet raporlarını henüz yayımlamadığı öğrenildi.
İdare faaliyet raporunu yayımlayan 439 kamu idaresinin 75’inin ise yayımlama tarihine yönelik mevzuatı hükmüne karşın raporunu geç açıkladığı kaydedildi. Sayıştay, raporunu geç açıklayan idarelerden 11’inin genel bütçeli idare, 16’sının özel bütçeli idare, 36’nının belediye, dokuzunun belediye iştiraki, ikisinin il özel idaresi ve birinin ise mahalli idare birliği olduğunu belirtti.
Denetlenen 439 kamu idaresinin 258’inin ise faaliyet raporunda temel mali tablolara yer verilmediği görüldü. Temel mali tablolarını açıklamayan idarelerden 21’inin genel bütçeli, 74’ünün ise özel bütçeli idare olduğu ifade edildi. Mali tablo bilgilerini gizleyen kamu idarelerin tüm kamu idareleri içindeki oranı yüzde 59 oldu.
Hemen her yıl milyarlarca lira kaynak aktarılan vakıf ve derneklerin isimlerine yönelik sır perdesi de denetimlerde kayda geçirildi. Buna göre, toplam 111 kamu idaresinin yardım yapılan birlik, kurum ve kuruluşlara ilişkin bilgilere idare faaliyet raporunda yer vermediği belirlendi.
Kamu idarelerinin uygulamalarında yapılan incelemeler, Türkiye’deki yönetememe krizini de bir kez daha gözler önüne serdi. Kötü yönetim ve liyakatsiz görevlendirmelere ayna tutan diğer bazı tespitler, şöyle sıralandı:
• Kamu idarelerinden 278’i bütçe hedef ve gerçekleşmeleri arasında meydana gelen sapmaların nedenleri hakkında açıklama yapmadı.
• Kamu idarelerinden 88’i bütçe ile tahsis edilen ödeneklerin dışında idarenin kullanımına tahsis edilen özel ödenek, dış proje kredisi veya bağış ve yardım gibi kaynakları faaliyet raporunda göstermedi.
• Kamu idarelerinden 62’si bütçe hedeflerini doğru paylaşmadı.
• Kamu idarelerinden 12’si yılsonu ödeneklerini doğru kaydetmedi.
BirGün
Kürşat Ayvatoğlu'nun uyuşturucu ve eskort kadın temin ettiği ortaya çıktı! İşte Ayvatoğlu skandalıyla ilgili flaş gelişmeler147 izlenme
'Tehdit edildim' diyerek, Kanal İstanbul’un bilirkişi heyetinden çekildi!91 izlenme
Eşi Zehra Çalık, Murat Çalık'ın son durumunu açıkladı: "Bu süreçleri geçirmiş birisinin, kanser süreçlerini geçirmiş birisinin cezaevi şartlarında olmaması gerekiyor"27 izlenme
Erdoğan “Bizden önce üniversite yoktu” demişti, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 45’inci yılını kutladı!223 izlenme
Fırıncılar derneği, İBB'yi Valiliğe şikâyet etti! "Ücretsiz ekmek dağıtımına son verilsin"91 izlenme
CHP lideri Özgür Özel'in çalışma ofisinin önüne çöp konteyneri ile barikat kuruldu! Emniyet amiri: "Talimatı ben verdim"18 izlenme
ABD’de çocuk istismarından tutuklandı, Türkiye’de bölüm başkanı oldu!56 izlenme
Gülen’in ABD’deki sağlık harcamaları için SGK ne kadar ödedi?207 izlenme
İzmir’in Buca ilçesinde "Soğuktan öleceğim" diyerek yardım isteyen evsiz engelli bir vatandaş, sabah saatlerinde ölü bulundu
Esad Suriye'yi terk etti iddialarına yalanlama!
"Yenidoğan Çetesi" davası: Sanık avukatlarının beyanları alınıyor, Fırat Sarı'nın avukatı ile mahkeme heyeti arasında tartışma çıktı, avukat dışarı çıkartıldı
Seçil Erzan ‘yakamı kurtaramadım’ demişti: Mahkemeden ‘Semih Kaya’ kararı