TBMM KİT Komisyonu’nda Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş'nin (TDİ) 2021–2022 hesaplarının görüşüldüğü toplantıda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, özelleştirilmiş limanlarda 5 milyon dolarlık yolsuzluk olduğunu belirtti. Gökçek, Sayıştay raporlarına dayandırdığı açıklamasında, TDİ'nin görevini yapmadığını, şirketlerin ise gelirleri eksik beyan ederek kamu payını yıllarca ödemediğini ifade etti.
Sayıştay’ın 2021 yılındaki denetim raporunda TDİ’nin özelleştirdiği Giresun, Hopa ve Rize limanlarında liman işletmecileri, gelir paylaşımı esasına dayanan sözleşmelere aykırı hareket ettiğini belirten Gökçek, şirketlerin ‘faaliyet dışı gelir’ oyununu ifşa etti.
Şirketlerin TDİ’ye ödemesi gereken pay, sözleşmeye göre şöyle belirleniyor:
Asli faaliyet gelirleri (örneğin liman hizmetleri, yüklemeboşaltma) üzerinden %25
Faaliyet dışı gelirler (örneğin faiz, diğer gelirler) üzerinden %2
Ancak şirketler, liman hizmetlerinden elde ettikleri esas geliri ‘faaliyet dışı gelir’ gibi göstererek %25 yerine %2’lik oran üzerinden ödeme yapmış. Böylece kamu zarara uğratıldı.
Giresun, Hopa, ve Rize limanlarındaki işletmecilerin bu yolla toplamda 5 milyon dolar yolsuzluk yaptığına değinen Gökçek, şunları da söyledi:
"Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş'nin özel şirketlere peşkeş çektiği Giresun, Rize ve Hopa limanlarında tam 5 milyon dolar buhar olmuş. Bu sadece bir rakam değil; apaçık bir yolsuzluk. Kamu malının sistemli biçimde yağmalanması. İktidardakiler şöyle düşünüyor: ‘Nasıl olsa millet görmez; görse de konuşmaz, konuşsa da unutur.’ Biz konuşacağız ve asla da unutmayacağız, unutturmayacağız. Halkın parasını, kamu malını kim hortumladıysa, hepsinin peşindeyiz. Bugün değilse yarın; devletin 1 kuruşunun dahi hesabını bu millete vereceksiniz.”
Gökçek ayrıca, TDİ’ndeki yolsuzluğun olduğu dönemin yöneticilerinin ismini vermedi ama şu andaki görevlerini şu ifadelerle duyurdu:
“Bugün o koltuklarda kimler oturuyor diye baktığımızda, karşımıza Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdür Yardımcısı, Milli Saraylar Başkanı, bir AKP eski milletvekili ve Bağcılar Belediye Meclisi Başkanvekili çıkıyor.”
Bakan Koca açıkladı: 7.103 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.442.350'ye, can kaybı 25.344’e yükseldi!86 izlenme
Mülakat mağduru öğretmenlere destek olmak için anneleri MEB'e, Meclis'e ve AKP Genel Merkezi'ne gitti! "Bu işin peşini bırakın"19 izlenme
Bu da oldu... Balık için Erdoğan’a teşekkür!155 izlenme
Son seçim anketinden Cumhur İttifakı'na kötü haber: Millet İttifakı fark attı!45 izlenme
90 örgütten gerici kuşatmaya tepki29 izlenme
Emre Belözoğlu: "Seçil Erzan’la bir kez yüz yüze görüştüm"42 izlenme
Nasuh Mahruki Yunan adasında olup biteni açıkladı57 izlenme
MHP'lilerin ağzı fren tutmuyor... Bu nasıl bir benzetme?31 izlenme