Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün açıklanan ‘ekonomi reformları’ paketinde öne çıkan maddelerden biri “geliri düşük olan küçük esnafa vergi muafiyeti sağlanmasına” ilişkin oldu.
Erdoğan, “Basit usulde vergilendirilen berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, terzi, tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutularak, beyan yükümlülükleri kaldırılacak” dedi.
Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, paketteki bu düzenleme ve diğer mali konuları sozcu.com.tr’ye değerlendirdi.

Dr. Ozan Bingöl
2020’de gelir vergisi tahsilatının 158,8 milyar TL, söz konusu basit usulde vergilendirilen 808 bin küçük esnaftan vergi tahsilatının 227,5 milyon TL olduğunu belirten Bingöl, “2020’de tahsil edilen rakam üzerinden değerlendirdiğimizde esnaf başına yaklaşık 281 TL ödeme yapıldığı görülüyor” dedi.
Toplam gelir vergisi içinde bahsedilen 227,5 milyon TL’lik rakamın binde 1,4 oranına denk geldiğine işaret eden Bingöl, “Bu düzenlemenin çok etkili olacağını zannetmiyorum. Ayrıca, basit usulde vergilendirilen ancak gelirleri görece yüksek olan taksiciler, dolmuşçular ve otobüsçülerin de bu kapsama dahil edilip edilmediği belli değil” dedi.
Esnafın zaten 2020 yılı için şubatta beyanname verdiğini ödemelerin de yarısını şubatta yaptığını belirten Bingöl, düzenlemenin 2021 dönemi için mi yoksa kalıcı olarak mı yapılacağının belirsiz olduğunu dile getirdi.
Açıklanan paketi genel olarak “ön vaatler zinciri” olarak nitelendiren Bingöl, “Bazı olumlu şeyler var. Örneğin, kamuda yönetim ve denetim kurulu üyelerin sadece bir yerde olması gibi. Ancak yeterli değil, atanacak tek kişinin de ayrıca liyakatli olması gerekir” dedi.
Türkiye dijital vergi dairesi uygulamasının uzun zamandan bu yana konuşulduğunu ancak işlevsel olmadığını belirten Bingöl, “Öngörülebilirlik, şeffaflık çok önemli söylemler. Bütçe hakkı da öyle ama demokrasinin vazgeçilmezidir bütçe hakkı, reform gibi söylemeye gerek yok” dedi.
Vergi cezalarına ilişkin uzlaşmanın kapsamının genişletileceğinin söylendiğine işaret eden Bingöl, “Bundan bir buçuk yıl önce özel usulsüzlük cezasını uzlaşmanın kapsamından çıkarmıştık, bu tekrar mı alınacak” sorusunu yöneltti.
Dijital paralarla ilgili çalışmanın doğru bir adım olacağını belirten Bingöl, “Dünya dijital paraları vergilendirmeye başladı, geri kalmamamız gerekir, bir an evvel hukuki alt yapıyı oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı.
“Döner sermayeler 2022 yılı bütçesinden başlamak üzere aşamalı olarak merkezi yönetim bütçesine dahil edilerek bütçe hakkının kapsamı genişletilecektir” maddesine de değinen Bingöl, “Öncelikle Varlık Fonu, TOKİ Fonu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Evrensel Hizmet Katkı Fonu gibi fonların bütçede görülmesi gerekir” dedi.
AKP'li Enerji Bakanı, halka ‘tasarruf’ aklı verip kendi bütçesini artırıyor!44 izlenme
MSB acı haberi duyurdu: 6 asker şehit 2’si ağır 7 yaralı43 izlenme
Kanal İstanbul için yapılan tren hattı ihalesi iptal!29 izlenme
Süt üreticilerinin uyarıları gerçek oldu: Peynirin fiyatı eti geçti!37 izlenme
Döviz kuru arttı, Bulgarlar Edirne’ye akın etti: 'Türkiye cennet ülkesi'42 izlenme
İlaçta kur krizi: Yerli ve ithal birçok ilaç bulunamıyor!35 izlenme
Turkcell'den Kılıçdaroğlu'na SMS ambargosu açıklaması: "BTK kararını uyguladık"43 izlenme
Lübnanlı yetkililer duyurdu: Çağrı cihazlarının nasıl patlatıldığı ortaya çıktı!27 izlenme
Cem Yılmaz, AKP'lilerin olaylar karşısındaki tavırlarını mükemmel anlatmış !
Erdoğan'ın saraylarında yeni dönem: Sanatkâr, koruma memuru oldu!
Son dakika! İstanbul'da su yüzde 40 zamlandı. Karar, İBB meclisinde oybirliğiyle alındı.
Son seçim anketi: AKP'nin oyları yüzde 30 geriledi, MHP baraj altında!