Yüksek enflasyon, artan işsizlik ve parasal sıkılaşmayla beraber Türkiye, ekonomide 2024'ü en kötü geçiren 3 ülke arasında sıralandı. Sıralamayı ekonomik politikalarda 2023'te yaşanan 'U dönüşü'nün ardından Türkiye'ye övgüler yağdıran Batı medyasının önde gelen dergilerinden The Economist yaptı.
Dergi, Kosta Rika haricindeki 37 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesinin ekonomide bu yılki performansını milli gelir, yerel borsaların performansı, çekirdek enflasyon, işsizlik oranı ve bütçe dengesi üzerinden karşılaştırdı. Akdeniz'deki ülkelerin ilk 5 sırayı domine ettiği listede Türkiye ise en kötü 3 ülke arasında gösterildi. 37 ülke arasında yalnızca Letonya ve Estonya'yı geçebilen Türkiye, listede 35. sırada yer aldı.
Economist; Türkiye'nin 2024'ün üçüncü çeyreğinde, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 1 büyüdüğünü, borsada enflasyondan arındırıldığında yüzde 20.5'lik kayıp olduğunu, çekirdek enflasyonun da yüzde 47.9 olduğunu hesapladı.
Türkiye'de 2024'ün 3. çeyreğinde yıllık bazda işsizliğin azalması, faiz dışı bütçe dengesinin milli gelire oranının gerilemesi de Türkiye'yi alt sıralardan kurtaramadı. Araştırmada kullanılan 5 indikatörde kasım ayı ya da en güncel verilerin değerlendirmeye alındığı kaydedildi. Türkiye yüksek enflasyon ve borsadaki kötü performansla 35'inci sırada yer alrken, 36'ncı Letonya ise yerel borsasının reel bazda yüzde 37.3 gerilemesiye alt sıralara düştü. Estonya ise borsadaki negatif seyirle (reel yüzde 6.2'lik düşüş) beraber muadil ülkelere göre daha yüksek olan çekirdek enflasyon (yüzde 5.1) ve işsizlik oranları (yüzde 1.2 artış) sebebiyle sonuncu oldu.

Listenin ilk 5 sırasında Akdeniz ülkeleri dominasyonu görüldü. Ekonominin 2024'ün 3. çeyreğinde, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 3.5 büyümesi ve yerel borsanın reel bazda yüzde 17.1 değer kazanmasıyla İspanya ilk sırada yer aldı. İspanya'nın ardından İrlanda ikinci olurken, komşu Yunanistan ve Danimarka üçüncü sırayı paylaştı. The Economist'in hesaplamasına göre Yunanistan ekonomisi yüzde 3.7 büyürken, yerel borsası reel bazda yüzde 10.6 kazandırdı. 5'inci sırada ise İtalya yer aldı. İsrail savaşa rağmen 6'ncı sırayı paylaşırken, ABD 20, Almanya ise 23'üncü sıraya yerleşti.
Sözcü
İBB’den dikkat çeken corona anketi! Halkın yüzde 75’i endişeli122 izlenme
CHP’den YSK’ya çağrı! İşte İstanbul seçim sonuçlarında son durum…606 izlenme
Yerli otomobil TOGG'a yeni destek!33 izlenme
İl Seçim Kurulu iptal talebini reddetti: CHP Kurultayı yapılacak!7 izlenme
Cinnet getiren polis, karısını ve kızını silahla öldürüp intihar etti26 izlenme
Büyük felakette dokuzuncu gün: Can kaybı 31 bin 974'e yükseldi32 izlenme
Ekrem İmamoğlu'ndan yeni paylaşım: "Milletimiz vatanseverlerle makamseverleri birbirinden ayırt etmeyi çok iyi bilir!"15 izlenme
Erdoğan, anlaştığı İsrail için bakın 4 yıl önce neler söylemişti !624 izlenme
Bakan’ın oğlu ile Hilal Kaplan TRT yönetimine girdi!
'Atatürkçü, aydın gençler' yetişsin diye evini o vakfa bağışladı
Sağlık Bakanı Koca güncel corona verilerini açıkladı: Toplam vaka sayısı 155.686'ya, can kaybı da 4.308'e yükseldi!
CHP'li Bayrampaşa Belediyesi’ne operasyon