Şehirler arası yolculukta dengeler değişiyor. Otobüs taşımacılığı kimi güzergâhlarda fiyat avantajını kaybetmiş durumda. Uçak, bugün birçok hatta otobüsle neredeyse aynı fiyata, hatta daha ucuza yolcu taşıyor. Örneğin İstanbul–Bodrum hattında bir uçuşta uçak bileti 850 TL’den başlarken, aynı güzergâhta otobüs biletleri 1.200 TL seviyesine çıkıyor.
FİRMALAR KONTAK KAPATTI
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, karayolu yolcu taşımacılığının 2025’te en zorlu dönemlerinden birini yaşadığını belirterek, yüksek enflasyon ve maliyet kalemlerindeki öngörülemez artışlar nedeniyle sektörün geçen yıl adeta “var olma mücadelesi” verdiğini söyledi. Özcan, “Yıl boyunca yaşanan maliyet artışlarını bilet fiyatlarına yansıtamadık. Ancak amortisman, yedek parça, personel ve sigorta giderlerindeki fahiş artışlar sektörün sermayesini eritti” dedi. Türkiye genelinde D1 ve B1 yetki belgesine sahip 500’ün üzerinde olan ana firma sayısının son 5 yılda 300’lere kadar gerilediğini aktaran Özcan, bazı yerel firmaların faaliyetlerini sonlandırdığını bazılarının da ulusal markaların çatısı altına girmek zorunda kaldığını söyledi. Özcan, “Sektörde bireysel otobüsçülük dönemi kapanıyor” dedi. Sektör giderlerinin yaklaşık yüzde 60’ını akaryakıtın oluşturduğunu belirten Özcan, 2020 yılından bu yana yaşanan akaryakıt fiyat artışlarının bilet fiyatlarındaki artışın çok üzerinde olduğuna dikkat çekti. Özcan, “Kamu hizmeti niteliğinde bir iş yapmamıza rağmen, lüks tüketim araçlarıyla aynı fiyattan yakıt alıyoruz. ÖTV’siz yakıt uygulaması artık bir teşvik değil, sektörün sürdürülebilirliği için zorunluluktur” diye konuştu.
OTOBÜSLER OTOPARKA ÇEKİLDİ
Bilet fiyatlarında havayolu taşımacılığıyla aradaki makasın giderek daraldığını dile getiren Özcan, havayolu şirketlerinin dinamik fiyatlandırma sayesinde erken dönemde otobüs fiyatlarına bilet satmasının yolcu kaybına neden olduğunu söyledi. Özcan, “Yolcumuzu kaybettik. Otobüsler seferden çekiliyor, otoparklarda yatıyor. Pandemi öncesinde Esenler Otogarı’ndan günlük 1.800–2.000 otobüs çıkarken bugün bu sayı 800’lere düştü” ifadelerini kullandı.

TOFED Başkanı Birol Özcan, yüksek hızlı tren (YHT) hatlarının aktif olduğu Ankaraİstanbul, Ankara–Sivas ve Konya gibi güzergâhlarda otobüs yolcusunda yüzde 3540 düşüş yaşandığını açıkladı. Özcan, doluluk oranı yüzde 50’nin altına düşen seferlerin birleştirildiğini ya da iptal edildiğini kaydetti. Yıkıcı rekabetin önüne geçilmesi için taban fiyat uygulamasının korunmasının şart olduğunu vurgulayan Özcan, “KDV oranı yüzde 20’den yüzde 8’e düşürülmeli, köprü ve otoyol geçişlerinde özel tarife uygulanmalı. Ticari akaryakıt desteği hayata geçirilmeli.”
NEFES
MHP’li başkan da harekete geçti! 5 milyon 751 bin 673 liralık borç ödendi!113 izlenme
Orman yangınında helikopterin su aldığı havuzdaki su alınca imdada köylüler yetişti: Tankerlerle su doldurdular!33 izlenme
'Mansur Yavaş büyükşehiri batırdı' diyen AKP adayı Turgut Altınok'a vatandaştan tepki: "Söylediklerinize inanıyorsanız..."28 izlenme
Savunma sanayi şirketine düğün salonu yaptırdılar20 izlenme
'İsraftan kaçının' diyen Diyanet'ten beş yıldızlı otelde toplantı!81 izlenme
Kadınlar Kadıköy Süreyya Operası önünde Narin için toplandı44 izlenme
CHP’li Canan Kaftancıoğlu İstanbul’daki son durumu açıkladı!1030 izlenme
4 kişiden 1’i eczanelerde ilaç bulamıyor45 izlenme