İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Hüseyin Emir Abdullahiyan dün gece Lübnan’a gitti…
Abdullahiyan’ın Tahran’ın desteklediği Hizbullah’ın lideri Nasrallah ile görüştüğü belirtildi.
AlMayadeen televizyonu, hafta sonu Hamas’ın gerçekleştirdiği saldırıların görüşüldüğünü aktardı.
Öte yandan İsrail’in Gazze’ye olası bir kara operasyonu başlatması durumunda Hizbullah’ın da savaşa müdahil olması bekleniyor.
7 Ekim’de Hamas’ın silahlı kanadının başlattığı saldırıların ardından İsrail’in de karşılık vermesiyle binlerce insan yaşamını yitirmişti.
Son günlerde İsrail, Lübnan’daki Hizbullah ile çatışmalar yaşarken, Hizbullah’a yakın bir kaynak AFP’ye isminin açıklanmaması koşuluyla yaptığı açıklamada, Hizbullah ve Hamas’ın uzun zamandır İran’ın güçlü Devrim Muhafızları’nın dış operasyonlar kolu olan Kudüs Gücü’nü de içeren bir “ortak operasyon odasının” parçası olduğunu söyledi.
Bu gruplar “direniş ekseni” olarak adlandırılan Lübnanlı, Filistinli, Suriyeli ve İsrail’e karşı İran destekli diğer silahlı muhalif grupların bir parçasıdır.
Öte yandan Carnegie Middle East Center isimli kuruluştan Orta Doğu uzmanı Mohanad Hacı Ali, “Hizbullah kendisini savaşın içinde bulabilir. Karadan Gazze’ye operasyon düzenlemek diğer unsurları da çeker” dedi.
“DURUM DAHA DA KÖTÜYE GİDEBİLİR”
Son günlerde İsrail, Gazze’ye bir askeri kara operasyonunun gündemde olduğunu duyurmuştu.
İsrail ve Hizbullah 2006’da karşı karşıya gelmiş ve çoğu sivil olmak üzere Lübnan’da 1200 insan ölmüş, İsrail tarafında ise çoğu asker olan 160 kişi yaşamını yitirmişti.
Fransız haber ajansına konuşan bir diplomatik kaynak, “Gazze’de bir kara saldırısı ya da Lübnanİsrail sınırının her iki tarafında sivil ölümler gibi bir tetikleme durumunda durumun daha da kötüye gitme riski var” dedi.
Her ikisi de İsrail’in yanı sıra ABD, AB ve Batı’nın büyük bölümü tarafından “terörist” gruplar olarak tanımlanan Hizbullah ve Hamas, Suriye’deki çatışmada kısa bir süre karşıt taraflarda yer aldıktan sonra aralarını düzeltti.
1980’lerde İsrail’in Güney Lübnan’ı işgaline karşı savaşmak için kurulan Hizbullah, Suriye, Irak ve Yemen’deki faaliyetleriyle İran’ın bölgedeki başlıca vekili haline geldi.
AĞUSTOS AYINDA UYARIDA BULUNMUŞTU
19751990 iç savaşından sonra silahlarını muhafaza eden tek Lübnanlı grup olan Hizbullah, şu anda Lübnan ulusal ordusundan daha güçlü bir cephaneliğe sahip.
Ağustos ayında Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, grubunun “sivil ve askeri havaalanları, hava üsleri, elektrik santralleri” ve Dimona nükleer tesisi dahil İsrail hedeflerini yok etmesinin sadece “birkaç yüksek hassasiyetli füze” alacağını söyledi.
Nasrallah, gelecekteki bir çatışma “direniş eksenini” de içine çekerse… artık İsrail diye bir şey kalmayacağı uyarısında bulundu.
Sözcü
Erdoğan 'Hatay Havalimanını bir hafta içerisinde yeniden işler hale getirdik. Çalışmaların kolaylaşmasını sağladık' dedi, ama görüntüler ortada!37 izlenme
Şahan Gökbakar’dan Tamer Karadağlı’ya gönderme: “İnsan şaşırıyor ve resmen bunlar karşısında ‘babababa’ diyesim geliyor”44 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 20.316 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.024.601'e, can kaybı 18.097’ye yükseldi!41 izlenme
Daha önce yatak verilmeyen Elif Atayman'ın oğlu isyan etti: "80 yaşındaki dedemle görüşe alınmadık!"7 izlenme
Açlık sınırı asgari ücreti neredeyse ikiye katladı: Vatandaşın gözü yapılacak zamda19 izlenme
AKP'li isimden depremde kızını kaybeden ünlü sanatçıya vicdansız sözler! Tepki yağıyor22 izlenme
Şamil Tayyar'den tehdit dolu paylaşım: "Belli ki devleti de toplumu da tanımıyorsunuz, size tanıtırlar!"3 izlenme
İmamoğlu tutuklandı, yüz binler Saraçhane'ye aktı15 izlenme
Bitmeyen caminin peyzajına milyonlar aktı
Emine Erdoğan 'İsraf etmeden tevazu ile yaşamak bir seçenek değil, Müslüman olmanın gereğidir'
Türk vatandaşı ilacı limitli alırken Suriyelilere limitsiz!
Meral Akşener'in İkizdere ziyaretindeki provokasyonda kavga çıkaranlardan biri AKP'li çıktı!