Muğla’nın Akyaka Mahallesi’nde bulunan ve 1. Derece Doğal Sit statüsündeki Akyaka Orman Kampı, yeniden tartışmaların odağında. Kamp girişine asılan “Kesim Alanı” pankartı ve “Girilmez” uyarılarıyla bölge adeta operasyon sahasına döndü.
Çevreciler, yaklaşık 3540 sağlıklı ağacın ‘yıkılma tehlikesi var’ gerekçesiyle işaretlendiğini ancak bu ağaçların hiçbirinde çürüme, gövde kırılması veya devrilme riski bulunmadığını belirtiyor.
Muğla Vakfı tarafından işletilen kamp alanında son haftalarda başlayan hazırlıkların, yeni otopark ve altyapı düzenlemeleriyle ilgili olduğu iddia ediliyor. Çevre örgütleri, bu süreci “ormanı turistik rant uğruna parçalama girişimi” olarak değerlendiriyor.
Alanda inceleme yapan gönüllü doğa savunucuları, kesim işaretlerinin tamamen turizm kapasitesini artırmaya dönük olduğunu savunuyor. Çevreciler, “Bu ağaçların hepsi canlı, yeşil ve sağlıklı. Hiçbir bilimsel rapor, hiçbir zorunluluk yok. Kesim bahaneyle meşrulaştırılmaya çalışılıyor” dedi.
Akyaka Orman Kampı, hem 1. Derece Doğal Sit hem de Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsünde bulunuyor. Bu statülerde ağaç kesimi ancak bilimsel rapor ve resmi kurumların açık izniyle yapılabiliyor. Yerel halk, “İhale yapılıyor, ağaçlar işaretleniyor ama resmi bir karar ortada yok” diyerek sürece tepki gösteriyor.

Bölge sakinleri, kampın kimliğinin giderek yok edildiğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“Orman kampı doğayla iç içe bir alan olmalı. Ancak son iki yıldır işletme politikası değişti. Ağaç kesiliyor, beton artıyor. Kamp alanı değil, dev bir otopark kuruluyor.”
Doğa savunucuları ve sivil toplum örgütleri, Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na çağrıda bulunarak kesim sürecinin durdurulmasını istedi. Gönüllüler, “Bu hukuksuzluğun önüne geçilmezse Akyaka’nın doğası birkaç sezon içinde geri dönüşü olmayan bir tahribata uğrayacak” uyarısında bulundu.

Kesim hazırlıklarına dair Valilik ve ilgili kurumlar tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Bölgedeki işaretlemelerin kısa süre içinde fiili kesime dönüşmesi beklenirken, yurttaşlar gelişmeleri kaygıyla izliyor.
halktv.com.tr
İBB Genel Sekreter Yardımcılığına Meltem Yeşim Şişli atandı270 izlenme
Bunu söyleyen bir Hakim! "Savcılık sanık Nagehan Alçı’yı koruyor"45 izlenme
Mansur Yavaş: "Mutlaka ama mutlaka yargılanacaklar"17 izlenme
Narin'in doğum gününde ağabeyinden duygusal paylaşım15 izlenme
BTK Başkanı uyardı: Cep telefonunuzdaki bu izinleri kapatın2019 izlenme
"Çok üzgünüm, başka bir şey söylemek istemiyorum" diyen Emre Belözoğlu'nun maç esnasında hakemi hedef gösterdiği görüntüler ortaya çıktı43 izlenme
Kılıçdaroğlu'nun masasındaki rapor: Beş ayrı sektöre 418 milyar dolar aktarılmış38 izlenme
Polis Şefi Suç Duyurusunda Anlattı: 'Polis Tutanağı Sahte, Demirbaş'ı Olcay Kılavuz'un Evinde Yakaladık'29 izlenme