Perakende sektöründe yüksek enflasyon ortamında devreye giren fiyat artışları şirketlerin cirolarını artırırken, pandemi öncesini yakalayamayan satış adetleri mağaza yatırımlarını vurdu. Ağır enflasyon koşullarının tüketiciyi etkilediğini ve adetlerde düşüş olduğunu kaydeden Zincir Mağazalar Derneği Başkanı Serhan Tınastepe, “Satışlarımızın gidişatı iyi olmakla beraber, burada esas kaynağın adet değil fiyat bazlı olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Satış adetlerinde halen pandemi öncesini yakalayabilmiş değiliz. Bu nedenle mağazalaşma sayılarında düşüş var. Tüketici fiyat artışı beklentisi ile alımları öne çekiyor; bu da beklenti enflasyonunu tetikliyor. Genel ekonomik gidişat ve alım gücünün düşmesi çalışanlarımızı da mutsuz ediyor. Sene başındaki asgari ücret artışı mart, nisan ayına gelindiğinde erimişti”
değerlendirmesini yaptı.
KDV İSTİSNASI İSTİYOR
Sözcü'de yer alan habere göre, bu yıl 9'uncusu düzenlenen perakende teknolojileri konferansında konuşan Tınastepe, mağaza yatırımlarına turizm ve sanayide olduğu gibi KDV istisnası ve kiralarda KDV ile stopajın düşürülmesini istediklerini kaydetti. Bazı lokasyonlarda elektrik faturalarının mağaza kiralarını geçtiğini kaydeden ve önlemlerin devreye alınması gerektiğini anlatan Tınastepe, şöyle devam etti: “Bir dönem yabancı markalar ülkemizden çekilmek zorunda kaldı. Yabancı ve yabancı ortaklı markaların birçoğu ülkemizi aynı zamanda bir tedarik üssü olarak kullanıyor, bunu göz ardı etmemeliyiz. Ülkemizde yaptığı satışın daha fazlasını yerli tedarikçiden alıp tüm dünyadaki diğer mağazalara gönderen perakendeciler var.”
Yüksek elektrik faturalarının bazı mağazalarda ikinci bir kira haline gelmesi ile harekete geçen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ise çözüm önerisini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) iletti. Konu ile ilgili bir yazılı açıklama yapan BMD Başkanı Sinan Öncel, “Bazı AVM'lerde tüm elektrik harcaması ortak sayaçtan geçtiği ve kümülatif faturalandırma yapıldığı için yıllık tüketim bir milyon kilovat saati geçiyor. Dolayısı ile bu AVM'lerdeki mağazalar en yüksek tarifeden elektrik faturası ödemek zorunda kalıyor. Biz AVM mağazalarında enerji fiyatının ortak sayaç üzerinden faturalandırılması yerine bireysel abonelik koşullarında ve ulusal tarifeye dönüştürülerek fiyatlandırılmasını öneriyoruz” dedi.
Muhbirler trafikte: Telefon konuşmasını ihbar etti, 'Erdoğan'a hakaret'ten gözaltına aldırdı!323 izlenme
Emekli olmak için erken davrananlar yaşadı: Son gün 14 Ocak, EYT'liler faydalanamayacak47 izlenme
21 yıl sonra ilk: Merkez Bankası'nın net rezervi eksiye indi!38 izlenme
Muhittin Böcek’in ilk hamlesi AKP’li Enç’i çıldırttı!2152 izlenme
Personel atamalarını iptal etti, eşini atadı!178 izlenme
Gezi Direnişi'nde hayatını kaybedenleri anmak isteyen bir grup Tarlabaşı'nda ablukaya alındı, gözaltılar var17 izlenme
12 bin yıllık Hasankeyf katledildi! Erdoğan'a özel pi̇st yaptılar!45 izlenme
"Yeni bir hortum operasyonuna hazırlanıyorlar!"231 izlenme