Trabzon’daki Ayasofya Müzesi, 2013’te
camiye çevrilip mozaikleri kapatıldı,
turistler gelmeyince esnaf isyan etti.
Trabzon’da ibadete açıldıktan sonra fresk ve mozaikleri ahşapla kapatılan Ayasofya Camii yeniden elden geçirilecek. Camideki ahşap kısımlar kaldırılacak, üzeri tekrar camla kaplanacak alandaki fresk ve mozaikler görünür hale getirilecek. Cami böylece müze olduğu dönemdeki gibi ziyarete açılacak.
Ayasofya Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Trabzon’u fethinin ardından camiye dönüştürüldü. Cami, restorasyon çalışmasının ardından 1961’de müze olarak hizmet vermeye başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, yapının Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na ait olduğu gerekçesiyle açtığı dava, 2012 yılında sonuçlandı ve eser Ayasofya Müzesi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Bu devrin ardından cami olarak kayıtlara geçen ve freskleri asma tavan ve özel perdelerle kapatılan Ayasofya’da 28 Haziran 2013’te yıllar sonra ilk kez namaz kılındı, temmuz ayı başında da ilk cuma namazıyla cami resmen ibadete açıldı. Ama bu değişim de yabancı ziyaretçi sayısının azalmasına neden oldu.
Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Trabzon’da turistlerin gidebileceği mekân sayısını artırmak için çalışma yürüttüklerini belirterek şöyle dedi: “Ayasofya’da şu anda gördüğümüz yapı değişecek. Oradaki ahşap kısım kalkacak. Orası tamamen camla kaplı olacak. Tavan kalkacak. Daha önce görmüş olduğunuz tüm o fresklerin hepsi görünür konuma gelecek. Şu anda namaz kılınan kısım daha ön kısma alınarak o alanda gelen ziyaretçileri gezdirme imkânı sağlanmış olacak.”
Ayasofya esnafı dertli Ayasofya Camii çevresindeki esnaf da yabancı turist sayısının azalmasından dert yandı. Esnaftan Sonat Kaynar, Ayasofya’nın müze olduğu dönemlerde yoğun ziyaretçi aldığını anlatarak, “Bizim de işlerimiz iyiydi. Burası camiye dönüştürülünce turistler gelmemeye başladı. Tur otobüslerinin adresi burasıydı. Burası yeniden müzeye dönüştürülse ilimizin ziyaretçi sayısı artacaktır” diye konuştu.
31 yıllık esnaf Muhammet Demeli de Ayasofya camiye dönüştürülürken kimsenin görüşünün alınmadığını öne sürdü. Demeli, “Güzel mi oldu? Bunu tartışmak gerekiyor. Ben 31 yıldır burada esnafım. Günde buraya günde en az 50 otobüs geliyordu. Bunların hepsi yerli, bunun yanında yabancı turistler de gelse ne olurdu? Camiye dönüştürüldüğü için yabancı turistler buraya gelmiyor ama yerli turistlerin bir ilgisi var. Ama yabancı turist ilgisini kaybettik” ifadelerini kullandı.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kultursanat/884979/Muze_cami_oldu__turistler_gelmeyince_esnaf_isyan_etti.html
Spor tesisi açılması planlanan Atatürk Orman Çiftliği'nin müdürüne sert tepki!54 izlenme
Atanmayan öğretmenlerden 'tabutlu' protesto: Eğitim sisteminin cenaze namazını kıldılar53 izlenme
Deprem sonrası milyonlar yasta, AKP'lilerin 'keyfi yerinde': Kahkaha attılar!49 izlenme
İçişleri Bakanlığı tek tek yanıtladı! İşte yeni normalleşme süreci ile ilgili merak edilen 12 soru88 izlenme
Başkanlığa gelir gelmez Atatürk portresini indirdi34 izlenme
Benzine zam geliyor!45 izlenme
30 Ağustos tüm yurtta coşkuyla kutlandı36 izlenme
Akaryakıtta indirim bekleyenlere kötü haber! Yeni ÖTV düzenlemesi Resmi Gazete'de yayınlandı!57 izlenme
Kamu kurumlarının zararı AKP'lilerin kazanç kapısı oldu!
AKP Genel Başkan Yardımcısı'ndan TUSAŞ saldırısına korkunç yorum! "Hayat devam ediyor, ne yapalım?"
83 yıl oldu: Ulu Önder Atatürk, tüm yurtta minnet ve özlemle anılacak
Terör neden bitmiyor sorusunun cevabı ! 'Teröristler teslim oldu' denilen haberin perde arkası ' Ekip, AK ekip çıktı !