Bakanlıktan, Kosova'da meydana gelen gelişmelere ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin BM, NATO, AB ve AGİT görevleri ile ikili ilişkiler kapsamında bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürdüğü belirtildi.
Bu bağlamda Türkiye ile ortak tarihi ve kültürel değerlerin bulunduğu Balkanlar'daki gelişmelerin de yakından takip edildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Türkiye, son günlerde dost ve kardeş Kosova'nın kuzeyinde gerçekleşen, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar veren olayların diyalog yoluyla çözümü için yapıcı bir tutum sergilemekte ve taraflara itidal çağrısında bulunmaktadır. Kosova'da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talebe istinaden daha önce NATO Kosova Gücüne tahsisli olan 65'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Lüleburgaz) bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir. Görevlendirilen birliğimizin 45 Haziran 2023'e kadar Kosova'da bulunan Sultan Murat Kışlası'na intikali için gerekli hazırlıklara başlanmıştır."
Kosova'da Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça, Zubin Potok, Leposaviç ve Zvecan belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan erken yerel seçimler boykot edilmiş, seçimi Arnavut siyasi partilerin adayları kazanmıştı. Kayıtlı 45 bin 95 seçmenden yalnızca bin 567'sinin sandığa gittiği seçimde, katılım oranı yüzde 3,47 olarak açıklanmıştı.
Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.
Kosova, 117 ülke tarafından “bağımsız devlet” olarak tanınmasına rağmen kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birleşmiş Milletler’e üye olamaması nedeniyle “Avrupa’nın donmuş ihtilaf bölgelerinden biri” şeklinde nitelendiriliyor.
Kaynak: Gerçek Gündem
AKP’nin yeni rant kapısı, deprem konutları: Hatay dünüre teslim edildi51 izlenme
Elektrik faturaları neden yüksek geliyor? EMO İstanbul Şube Başkanı detaylarını anlattı "Kurdukları sistem zam üretiyor"49 izlenme
60 milyon kişiye ‘Cumhuriyet ikramiyesi’ önerisi48 izlenme
Bursa Çarşamba'da son dönemde sık sık gündeme gelen Suriyeli göçmen sıkıntılarından sonra yapılan denetimler semt sakinlerini ve sokakları rahatlattı51 izlenme
Rus ordusu, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde 5 katlı binayı vurdu 1 ölü, 1 yaralı!82 izlenme
Erdoğan’ın ‘yumuşama dili’ kısa sürdü: "Fitne kazanı kaynatanların oyunları"30 izlenme
Ukrayna’da yakalan Rus askerleri ağlaya ağlaya anlatıp, Ukrayna halkından özür diledi! 'Korkunç bir hata yaptık'74 izlenme
AKP'li başkanın koltuk sevdası27 izlenme