Milli Savunma Bakanlığı (MSB), RusyaUkrayna savaşı sonrası Karadeniz’de yürütülen harekat ve keşifgözetleme faaliyetlerinde bugüne kadar 275 şüpheli cismin tespit edildiğini, bu cisimlerin Sualtı Savunma Grup Komutanlığı (SAS) timleri tarafından imha edildiğini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; RusyaUkrayna savaşı sırasında Karadeniz’de ortaya çıkan sürüklenen mayın tehlikesine karşı 11 Ocak 2024'te İstanbul’da Türkiye öncülüğünde Romanya ve Bulgaristan’ın katılımıyla Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakat Muhtırası imzalandı. 2 Temmuz 2024'te aktivasyon süreci başladı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından, RusyaUkrayna savaşının başlamasının ardından 26 Mart 2022'den itibaren keşifgözetleme, karakol ve tespit edilen mayın/İDA/İHA/buluntu mühimmatların etkisiz hale getirilmesi görevlerine başlandı. Bu kapsamda; Karadeniz Uyumu Harekatı kapsamında 2 fırkateyn, 1 denizaltı, 1 karakol gemisi, 1 deniz karakol uçağı, 1 helikopter, 1 İHA; mayın gözetleme faaliyetleri kapsamında 2 mayın avlama gemisi, 1 hücumbot, 3 helikopter, 1 SAS timi, 1 İHA ile görev yapılıyor.
Bugüne kadar yapılan harekat ve gözetleme faaliyetleri süresince; 28 bin 150 saat seyir, deniz karakol uçakları, helikopterler ve İHA'lar tarafından 1554 sorti7 bin 711 saat uçuş gerçekleştirildi. Toplam 275 şüpheli cisim tespit edildi, bu cisimlerden 10'u mayın, 8'i kamikaze İHA, 11'i de kamikaze İDA olarak teşhis edildi. Teşhis edilen şüpheli cisimler SAS timlerince imha edildi. Ayrıca, Karadeniz'de tanımlanmış deniz resmi ve tanımlanmış hava resmi etkinliğinin artırılması ve kimliği belirsiz hava temasları ile İHA/İDA'ların emredildiğinde etkisiz hale getirilmesi amacıyla 17 Aralık 2025'ten itibaren ilave olarak, Cengiz Topel/Kocaeli Meydanı'na 3 TB2 İHA konuşlandırıldı, Karadeniz'de ise 2 fırkateyn görevlendirildi. Halihazırda Karadeniz'de haftada 4 sorti deniz karakol ve 4 sorti İHA uçuşu ve helikopter ile mayın gözetleme faaliyetleri kapsamında uçuş düzenleniyor.
Söz konusu faaliyetler; Sahil Güvenlik Komutanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı dahil sivil denizciliğe ait tüm kurumkuruluşlar ve Karadeniz’e komşu ülkelerin Batı Karadeniz’de icra ettiği istihbarat, gözetleme ve keşif unsurları ile yakın koordinasyon içerisinde yürütüldü. Ayrıca, mayın gözetleme faaliyetleri ve Karadeniz Uyum Harekatı görevi icra eden unsurlar tarafından Batı Karadeniz’deki sondaj ve araştırma gemileri ile bunlara destek sağlayan gemilerin bölgesinde keşif gözetleme faaliyetleri kesintisiz sürüyor.
Sözcü
Devrik Sudan lideri El Beşir'in evinde 130 milyon dolardan fazla nakit bulundu!95 izlenme
EYT staj mağdurlarından Bakan Bilgin’e sert tepki! 'Bakan milletin parasını dağıtamayız demişti'44 izlenme
CHP'ye oy veren milyonlara hakaret! Bu rezilliği AKP'ye yapsaydı kendini hapiste bulurdu!118 izlenme
Menzil'de bu kez de tapu savaşları başladı!30 izlenme
Yoksul ucuzluk kuyruğunda, Et ve Süt Kurumu kârda: "Genel müdür şirket kurmasın da ne yapsın?"25 izlenme
Saray'ın mermerleri ithal çıktı!296 izlenme
'Saray'ın günlük masrafı ile uçak filosu kurulurdu'43 izlenme
Rusya-Ukrayna savaşı: Çeçen lider Kadirov hakkında dikkat çeken analiz "Paralı asker arıyor"76 izlenme
Avrupa’ya giden Türk doktor sayısı yüzyılın rekorunu kırdı!
TTB Dr. Erdinç Şahin'in 'ölüm raporu'nu sordu! 'Covid - 19 yazılmadı'
Ekonomist Selçuk Geçer'den TÜİK'in enflasyon rakamlarına 'Bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. ENAG rakamları gerçek olan. TÜİK de piyasaya yetişmeye çalışıyor!'
CHP'nin 12. Yargı Paketi şerhi: "AKP 'mutlak butlan' ile iktidarını garantilemek istiyor"