Lübnan'da iki gün üst üste önce Hizbullah üyelerine dağıtılan çağrı cihazlarının, sonra da tesizlerin patlaması, dünyada "teknolojinin başrolde olduğu yeni tür savaş" olarak tartışma yarattı.
Lübnan'da salı günü Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar ülkeyi kaosa sürükledi. Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ikisi çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.
Dün de başkent Beyrut ve diğer bölgelerde telsizlerin patlaması sonucu 20 kişi yaşamını yitirdi, 450'den fazla kişinin yaralandı.
Gazze'deki savaşın patlak vermesinin ardından İsrail, Lübnan sınırında Hizbullah'la çatışıyor. Son dönemde birçok Hizbullah yöneticisine suikast düzenleyen İsrail'in Lübnan'ı kana bulayan son saldırısı, dünyada "siber savaşlar" açısından yeni bir dönem başlattı.
ABD'nin önde gelen yayınlarından New York Times gazetesi, İsrail istihbaratının baş düşmanlarından Hizbullah'a ağır darbe vurduğu saldırının çarpıcı detaylarını aktardı. Habere göre Mossad, Hizbullah'a satılan patlayıcı yüklü cihazları kendi elleriyle üretti ve bunun için sahte şirketler kurdu.

Gazeteye konuşan 12 savunma ve istihbarat kaynağı, saldırıların sorumluluğunu resmen üstlenmeyen ve bu konuda açıklama dahi yapmayan İsrail'in karmaşık operasyonu aylarca planladığını ve büyük yatırım yaptığını anlattı.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in sinyalleri takip ederek düzenlediği saldırılar sonrasında cep telefonu kullanımını yasaklamış ve 80'lerden kalma çağrı cihazlarının alınması talimatı vermişti.
New York Times'a konuşan kaynaklara göre bunu öğrenen İsrail, karmaşık suikast operasyonu için düğmeye bastı ve uluslararası çağrı cihazı üreticisi görünümünde bir sahte şirket kurdu. Hizbullah'a patlayıcı yüklü cihazlar satan Macaristan merkezli B.A.C. Consulting şirketinin İsrail tarafından kurulduğunu belirten kaynaklar, en az iki sahte şirket daha kurulduğunu ve operasyonun bizzat Mossad tarafından yönetildiğini kaydetti.
Hizbullah'a satılan cihazlara üretim aşamasında patlayıcı PETN yerleştirildiği ve 2022'den itibaren Lübnan'a gönderilmeye başladığı bildirildi.
Böylece Hizbullah, üyelerine patlayıcı yüklü cihazları bizzat dağıttı. Aylarca bekleyen İsrail, bu hafta binlerce Lübnanlıya gönderdiği mesajlarla cihazlardaki patlayıcıları tek tek patlattı ve dünyayı şoke eden eden saldırıyı gerçekleştirdi.
Şimdi uzmanlar, her türlü cihazın bombaya dönüştürülebileceği yeni bir savaş döneminin başladığı yorumunu yapıyor.
Sözcü
Daron Acemoğlu'ndan faiz ve seçim yorumu: "Yatırımcının aklını yitirmiş olması gerek"35 izlenme
AKP’li belediyenin ‘gri pasaport’ skandalını ortaya çıkaran konsolosluk çalışanının başına gelmeyen kalmadı28 izlenme
İŞKUR karartması! Konu TBMM’ye taşındı79 izlenme
Erden Timur tutuklanarak cezaevine gönderildi27 izlenme
25 partiyi hedef gösteren Destici, paylaşımına sahip çıktı35 izlenme
EYT’de yaş konusu netleşti mi? Bakan Bilgin açıkladı46 izlenme
Okul müdürü ve oğlu, kalbinde pil olan 77 yaşındaki vatandaşı ve eşini öldüresiye dövdü!38 izlenme
2 Suriyeli, 7 Türk'ü 'FETÖ' yalanıyla dolandırdı!38 izlenme
‘Üç bin Afgan para karşılığında TC vatandaşı mı yapıldı?’
Yürüdüğü için 3 yıla kadar hapsi istendi: "Adalet Bakanı rezaletler karşısında sus pus"
İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: "Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Bunun da mumu pazar gününe kadar"
"Namaz kılmayanları işe almıyorum" diyen patrona tepki yağdı!