Anayasa Mahkemesi (AYM), Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan bir düzenlemeyi anayasaya aykırı bularak iptal etti. Söz konusu düzenleme, aday sürücülerin sürücü belgelerinin hangi şartlarda ve usullerle iptal edileceğinin kanun yerine yönetmelikle belirlenmesini öngörüyordu.
Mardin 1. İdare Mahkemesi'nin başvurusu üzerine kararı inceleyen AYM, kuralın Anayasa'nın 13. ve 20. maddelerine aykırı olduğuna hükmetti. İptal kararının yürürlüğe girmesi, yasal bir boşluk oluşmaması için 9 ay ertelendi. Bu süre, TBMM'nin konuyu yeniden düzenlemesi için tanınmış oldu.
AYM gerekçeli kararında, sürücü belgesinin iptalinin bireyin özel hayatına müdahale anlamı taşıdığını ve "özel hayata saygı gösterilmesini isteme hakkını" sınırladığını belirtti. Temel hak ve özgürlüklerin sadece kanunla sınırlanabileceği ilkesini vurgulayan Mahkeme, mevcut düzenlemenin idareye sınırları belirsiz bir yetki tanıdığını ve yeterli bir yasal çerçeve çizmediğini tespit etti.
halktv.com.tr
AKP’li belediye trilyonluk parkı imara açtı! Anında sudan ucuza satışa çıkardı22 izlenme
Dikkat çeken ideolojik kırılma anketi! MHP'deki Atatürkçü oranı AKP'nin altında kaldı33 izlenme
Cumhurbaşkanlığı'nın 19 tedbirine karşılık halkın 11 isteği açıklandı!185 izlenme
“Yeşil alan olacak” denmişti! Askeri arazilere yine imar geliyor23 izlenme
Ramazan hazırlığı yapılamıyor: "20 gram kıyma alıyoruz yemeğe tat versin diye"28 izlenme
Ekrem İmamoğlu'ndan yeni paylaşım: "Ben sizi çok özledim çocuklar"27 izlenme
"Müsilaj bahanesiyle fabrikaya çökecekler!"94 izlenme
İktidar İstanbul'daki meto projelerine onay vermiyor! CHP’yi de halkı da cezalandırıyorlar!48 izlenme